Curtea de Apel Oradea a decis, printr-o sentință definitivă dată vineri, să îl condamne pe un polițist de frontieră din Borș, acuzat de luare de mită, la 3 ani de închisoare cu suspendare. Instanța a admis apelul agentului șef adjunct Marius Dănuț Babău și a desființat în parte sentința prin care Tribunalul Bihor l-a condamnat, pe fond, la 4 ani de închisoare cu executare. Babău a fost acuzat că ar fi cerut 200 de euro unei persoane, pentru a o lăsa să intre în țară și pentru a nu-i aplica o sancțiune.
Minuta Curții de Apel Oradea în cazul lui Marius Dănuț Babău:
”În baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală admite apelul declarat de inculpatul BABĂU DĂNUŢ MARIUS, împotriva sentinţei penale nr. (…) pronunţată la data de 30 martie 2021 de Tribunalul Bihor. Desfiinţează în parte sentinţa apelată şi în rejudecare: Reţine în favoarea inculpatului Babău Dănuţ, circumstanţa atenuantă judiciară prevăzută de art. 75 alin. 2 lit. b cod penal şi ca efect al dispoziţiilor art. 76 alin. 1 cod penal, reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului de la 4 ani la 3 ani închisoare. În baza art. 91 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Babău Dănuţ şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal.
În baza art. 93 alin. 1 Cod penal obligă pe inculpatul Babău Dănuţ ca pe durata termenului de supraveghere:
- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor, la datele fixate de acest Serviciu,
- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa,
- să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile,
- să comunice schimbarea locului de muncă,
- să comunice consilierului de probaţiune informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În baza art. 93 alin. 2 Cod penal impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Bihor sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
(…) În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare.
În baza 404 alin. 2 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului asupra nerespectării măsurilor de supraveghere şi a obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, putându-se dispune revocarea suspendării sub supraveghere şi executarea în regim de detenţie a pedepsei închisorii de 3 ani.
În baza art. 62 alin. 1-3 cod penal, aplică inculpatului Babău Dănuţ, pedeapsa amenzii care însoţeşte închisoarea, în cuantum de 10.000 lei (200 zile amendă a 50 lei fiecare), pedeapsă ce urmează a fi executată conform art. 559 alin 1 cod procedură penală. Menține restul dispoziţiilor sentinței apelate, care nu contravin prezentei decizii.”
Potrivit minutei, pentru a aplica o pedeapsă mai blândă, instanța de apel a reținut circumstanţa atenuantă judiciară prevăzută de art. 75 alin. 2 lit. b cod penal – împrejurările legate de fapta comisă, care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului.
Pe 30 martie 2021, Tribunalul Bihor decidea condamnarea lui Marius Dănuț Babău la 4 ani de închisoare și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție de polițist de frontieră timp de 3 ani.
Subofițerul de poliție de frontieră a fost reținut pe 4 aprilie 2018, în cadrul unei acțiuni a DGA Bihor, începute de la un denunț telefonic. O persoană semnala că, pe 11 februarie 2018, cu ocazia intrării în România prin punctul de trecere Borș, un polițist de frontieră român i-a pretins 200 de euro, din care a achitat 500 de lei, pentru nu i se aplica o sancțiune contravențională și a i se permite intrarea în țară.