Realitatea din spatele comunicatelor de presă: numărul real de infectați cu Covid este mai mult decât dublu raportat înainte de cu 24 de ore
Adevărul crunt a ieșit astăzi la iveală, când Direcția de Sănătate Publică a comunicat numărul celor bolnavi de COVID-19: 176 m după ce duminică aceeași sursă informa că în Bihor există 83 de cazuri.
Explicația stă în faptul că astăzi au putut fi comunicate și rezultatele testelor prelevate joi, după ce în Bihor s-a hotărât efectuarea unei testări generale în centrele de carantină. În grupurile în care s-au descoperit infectați s-a trecut apoi la testarea individuală. Potrivit DSP Bihor, această metodă crește volumul, viteza și eficiența depistării persoanelor înfectate cu noul coronavirus. Până joi,09 aprilie, bihorenii erau testați individual pentru COVID-19, și această metodă avea un ritm de depistare mai lent.
Soluția este cu 2 tăișuri: pe de o parte, până acum raportările evidențiau un număr relativ mic de îmbolnăviri, ceea ce liniștea oarecum atât populația cât și autoritățile. Pe de altă parte, ne ”îmbătam” cu apă rece, pentru ca numărul mic de cazuri era doar pe hârtie.
Iar situația este cu siguranță așa și la nivel național. Asta dă apă la moară celor care susțin obligativitatea testărilor masive și care spun că actualele statistici sunt irelevante.
Oricum ar fi, metoda de la Oradea e îndreptățită să ne aducă cu picioarele pe pământ, chiar dacă ”strică” statistica lui Vela și a lui Arafat.
De altfel, majoritatea publicațiillor din Europa atrag atenția că numărul real al celor depistați ca fiind infectați este doar 6%, asta din cauză că nu se fac teste. Ceea ce înseamnă că numărul real este mult mai mare, ceea ce schimbă cu totul paradigma măsurilor care trebuie adoptate sau prelungite.
Da, e bine că se testează! Și e bine să știm adevărata realitate. Pentru că doar cunoscând situația reală putem lua măsuri eficiente.
Revenind la situația actuală, la nivel național au fost confirmate 6.633 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 914 au fost declarate vindecate și externate.
Redăm mai jos cele transmise de Direcția de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare Strategică:
La nivelul județului au fost carantinați, conform prevederilor, toți cetățenii cu domiciliul în Bihor care au sosit din zone cu grad ridicat de risc (roșu), în ultimele săptămâni numărul acestora fiind foarte mare. Majoritatea acestor cetățeni au luat târziu decizia de a reveni în România, după ce țările de rezidență au înregistrat un număr crescut de persoane confirmate pozitiv, creând în Bihor o situație excepțională față de restul țării. De asemenea, vă reamintim că în județul Bihor s-a procedat la testarea persoanelor carantinate înainte de a li se permite părăsirea carantinei.
În acest context, creșterea numărului de cazuri confirmate se datorează testărilor efectuate, conform avizului Direcției de Sănătate Publică Bihor, la persoanele din centrele de carantină, acestea nefiind cazuri de transmitere intra-comunitară. Menționăm și faptul că probele au fost prelevate încă din cursul zilei de joi, dar au fost analizate unitar, iar rezultatele au fost comunicate către autoritățile centrale în aceeași zi.
Reprezentații Direcției de Sănătate Publică Bihor (DSP) precizează că persoanele confirmate sunt asimptomatice și, pentru limitarea răspândirii COVID-19, DSP Bihor a dispus măsurile necesare prin asigurarea dezinfecției spațiilor de carantină.
Informații privind activități de prevenire a COVID-19 în județul Bihor
În județul Bihor, azi 13.04.2020 ora 8,30, există 1517 persoane carantinate, 13 persoane vindecate.
În intervalul 12 aprilie, ora 08.00 – 13 aprilie, ora 08.00, structurile teritoriale MAI din județul Bihor au desfășurat următoarele activități pentru asigurarea respectării normelor legale impuse în contextul stării de urgență:
• Polițiștii bihoreni au verificat 989 persoane aflate în izolare în 227 locații. De asemenea, echipajele de poliție au însoțit 35 de convoaie organizate pentru tranzitarea județului spre zonele de carantinare / izolare și au efectuat 7 misiuni de transport persoane către spațiile de carantină desemnate. În aceste misiuni au fost implicate 356 de cadre ale Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) și ale Poliției Locale.
• Jandarmii bihoreni au însoțit 7 convoaie organizate pentru tranzitarea județului spre zonele de carantinare / izolare și au asigurat măsuri de pază și protecție la nivelul a 10 centre de carantină active. În aceste misiuni au fost implicate 118 cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 35 în patrule mixte pentru executarea de verificări la domiciliu ale persoanelor aflate în izolare.
• Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana (ISU) au efectuat 2 misiuni de transport ale persoanelor care au intrat în țară către centrele de carantină de la nivelul județului, respectiv către limita de județ, de unde au fost preluate de către echipaje din județele respective. De asemenea, angajații ISU Crișana au desfășurat misiuni de asigurare la centrul de triere amplasat în PTF Borș. Reamintim că ISU Crișana asigură suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), precum și transportul persoanelor suspecte/confirmate ca infectate. În aceste misiuni au fost implicate 22 de cadre ISU Crișana.
• Pentru nerespectarea măsurilor dispuse la nivel național pe timpul stării de urgență au fost aplicate 128 sancțiuni contravenționale în valoare de 502.400 lei.
• Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, face un apel către bihoreni să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, precum și prevederile ordonanțelor militare. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.
Totodată, până acum, 318 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman și Gorj, au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 333 de noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 231 de pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 24.020 de persoane. Alte 71.293 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 67.204 de teste.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 422 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.348 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 379 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 9.791 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 21.822.256 de lei.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 703 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 420 în Italia, 196 în Spania, 21 în Franța, 9 în Germania, 42 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în SUA, 2 în Austria, 2 în Belgia, 2 în Indonezia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 47 de cetățeni români aflați în străinătate, 13 în Italia, 11 în Franța, 12 în Marea Britanie, 7 în Spania, 2 în Germania, unul în Belgia și unul în Suedia, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 11 au fost declarați vindecați: 7 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.
Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.
În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:
Până la data de 12 aprilie 2020, au fost raportate 758.770 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (https://www.ecdc.europa.eu/en)