Multe dintre faptele bune prin care sunt sprijiniți oamenii în nevoie din Țara Beiușului au loc prin grupul Beiușeni împreună-licitații. Pe ei obligația de a sta în case în pandemie i-a unit, iar motorul a fost un grup de doar câțiva OAMENI care au canalizat energii: Viorel Ianc, președintele Asociației Avram Iancu Beiuș-omul cu ideea, profesorul Claudia Buran, omul care nu a dormit o clipă pentru fiecare cauză în perioada pandemiei, doctorul cu vocație Sorin Luigi Vesa, pe atunci manager al Spitalului din Beiuș, un medic care arde pentru fiecare caz, un înger pentru fiecare suferind și nu în ultimul rând Alin Peti care si-a mobilizat toți prietenii să facă donați. Acum trei ani Paștele era petrecut sub imperiul megafoanelor mașinilor de poliție care urlau continuu să stăm în case și al știrilor care la fiecare ceas numărau morții de Covid. În ciuda interdicțiilor, în Beiuș niște oamenii munceau ca cei din spitale să aibă cele necesare în lupta pentru viață.
Pentru ceea ce a început să facă atunci și nu a abandonat apoi nici o clipă,Claudia Buran, profesor la Colegiul Național “Samuil Vulcan” Beiuș, a fost desemnată Voluntarul anului 2022, premiu acordat pentru acțiunile de voluntariat făcute prin intermediul Asociației “Avram Iancu” Beiuș, unde a desfășurat activități diverse în educație, sănătate, conservarea și promovarea tradițiilor.Iată cu ce se ocupa Claudia Buran de Paște în 2020: <Vă spuneam ieri că aparatul de ventilat este achitat, așteptăm să ajungă… și, pentru că ni s-au alăturat câteva firme sponsorizandu-ne, putem să mai facem un pas… Vom achiziționa un aparat de detectat vene (necesar pt perfuziile de urgență), dar ne dorim și unul pentru PEDIATRIE (am înțeles că e o problema destul de des întâlnită faptul că e chinuitor găsirea venelor la cei mici). Achizițiile de aparatura medicala au explodat, preturile cresc de la o zi la alta și stocurile se epuizează între două telefoane.
Acum, cu niste pași mititei și sprijinul continuu al vostru, putem. E clar, doar… Proiectul continuă. REUSIM ÎMPREUNĂ!
P.S. Eu nu am copii ( doar cei mulți de la școală din multe generații) DAR m-au înduioșat poveștile și supărarea voastră când v-ati auzit copiii plângând chinuiți când li s-a pus perfuzie…>. Poate unii dintre noi am uitat prea repede acele moment, și pe acei dintre noi, mai puternici, care s-au abandonat pe ei și și-au dedicat fiecare clipă celor din jur. Claudia Buran nu a uitat fiindcă ea a fost în prima linie și atunci:< Hristos a înviat!
In urma cu 2 ani, pornind de la ideea lui Viorel Ianc si cu ajutorul vostru, al tuturor, am reusit sa achizitionam aparatura pentru spital. Speram ca si aparatele de detectat vene se folosesc/ s-au folosit cu succes si daca a beneficiat cineva macar o data de ele, m-ar bucura enorm.
La vremea aceea eu stateam acasa, postam si tineam evidente si nu dormeam noptile, cautand solutii pentru a gasi o firma care sa reuseasca sa aduca in timp util cele cautate, iar Viorel se expunea (atunci cand era interzis sa iesi fara declaratie) mergand la acele persoane care voiau sa doneze, dar nu puteau sa faca decât cash. Un sprijin extraordinar a venit din partea lui Alin Peti, care și-a contactat prietenii și împreună cu multe din firmele de plante medicinale, una de construcții și câteva de fructe de pădure, ne-au ajutat cu donații.
Nu o să uit zilele acelea, noi nu am avut timp să ne plictisim în pandemie, efectiv toată ziua eram la telefon (ori ne suna cineva că dorește să doneze 30 de lei, ori sunau să ne spună că e epuizat stocul de aparate medicale, sau ne sunam între noi să ne actualizăm datele și să vedem următorul pas). Am ținut în permanență legătura cu Sorin Luigi Vesa, care a arătat o disponibilitate extraordinară pentru a fi TOTUL BINE (asta era sintagma care ne era în minte la vremea aceea).
Știu că în perioada aceea erau pomii înfloriți, lalelele la fel și că, în agitația creată de fenomenul Italia – Bergamo, noi încercam să nu stăm deoparte, ci să ne adaptăm condițiilor și să ajutăm.
A fost primul proiect caritabil de amploare, noi am învățat să trecem peste bârfe, vorbe jignitoare aruncate aiurea (că au fost și din acestea) și iată că în 3 ani am reușit să formăm o comunitate puternică de oameni care ajută în permanență, care vin alături de noi în proiecte caritabile.
Acum ce mai putem face? Să lărgim comunitatea…. Să povestim oamenilor ce facem noi și să între pe grupl nostru de licitații și să doneze sau să achiziționeze ceva….
Nu am calculat, dar cred că maxim 500 de persoane din toată zona se implică, ar putea să fie mai multi… sunt care nu vor, lăsați-i în pace, nu insistați cu explicațiile….. dar sunt care doreau să facă gestul asta, dar nu stiau cum….
Vă doresc sărbători binecuvântate în continuare… și rămâneți aproape>, e mesajul voluntarul anului 2022.