<Până acum am sunat mereu la 112 și au spus ca nu e de competența poliției.Acum a sunat primarul la 112 și m-a chemat poliția>, a povestit Viorel Pașca, Bunul Samaritean de la Dumbrava după ce a stat, din nou, câteva ore la ușa capelei pentru a depune sicriul cu un decedat la așezământul său. În urmă cu câteva zile a stat 9 ore la ușa aceleeași acpele cu un alt decedat așteptând să se dechidă ușile. Totul vine pe fondul unui război cu Primăria Tinca care i-a mărit impozitele la sume astronomice, considerate nerezidențiale, astfel încât, spune Viorel Pașca a ajuns să plătească 30.000 lei impozit pentru casele din Tinca, acolo unde activitatea funcționează pe baza sprijinului oferit de semeni din țară și străinătate. Ca urmare a acestei acțiuni a Primăriei Timca, Viorel Pașca și-a amintit că oamenii decedați pe teritoriul comunei pe care nimeni nu îi revendică trebuie îngropați de Primărie. Numai așa, crede Viorel Pașca, poate recupera banii pe care consideră că Primăria Tinca i-a furat. Până acum, Viorel Pașca era cel care se ocupa de înmormântarea oaenilor pentru care așezământul din Dumbrava e ultima stație.
<M-am confruntat și în această săptămână cu întrebarea, să tac, să nu fac nimic sau să reacționez la nedreptatea care consider eu, o face primăria din Tinca, nu doar mie ci implicit și celor care susțin activitatea noastră. Am așteptat șase ani, am scris scrisori instituțiilor abilitate, am încercat să explic primarului că nu e în regulă, dar, degeaba. În urmă cu șase ani, doamna de la impozite și taxe, a decis că toate cele șase clădiri din Tinca, în care locuiesc bolnavii, sunt clădiri nerezidențiale și prin urmare impozitul a fost calculat după criterii de ei știute, ajungând să fie de cincizeci de ori mai mare decât plătea vechiul proprietar. Așa am ajuns să plătim aproape 30 000 de lei pe an, pentru casele din Tinca. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care în cartea funciară și în contractul de vânzare, cumpărare, scrie clar, casă de locuit, iar legea spune că, “spațiul nerezidential este clădirea care este folosită în exclusivitate pentru activități administrative sau comerciale, firme, hoteluri, bănci, școli sau clinici medicale…”
Toate încercările mele de a rezolva problema prin dialog au eșuat, juriștii de la anumite instituții din Oradea mi-au spus că e nedrept ce se întâmplă, doar că nimeni nu are pârghiile administrative să îl oblige pe primar să rezolve problema.
În urmă cu câteva săptămâni când am vorbit din nou cu primarul despre acest subiect, mi-a spus că echipa lui de specialiști i-au spus că așa e legea iar el o va respecta.
Acela a fost momentul în care eu i-am zis: ” ok, atunci hai să respectăm legea. Eu voi plăti impozitul pe care l-ați stabilit, iar dumneavoastră veti respecta legea, inmormântând bolnavii care mor in Tinca, deoarece legea spune că dacă nu este nici o persoană obligată să înmormânteze decedatul, sau dacă persoană obligată nu își îndeplinește obligația, primarul unitatii administrative pe raza căruia a avut loc decesul, dispune cu privire la înmormântare. (Legea 102/ 2014, art 17. 2)Primarul s-a consultat cu echipa dumnealui de specialiști, cum o numește dânsul, și mi-a spus că nu există nici o lege să îl oblige să înmormânteze.Supărat pe toate acestea, i-am spus, bine, hai să vedem!
Așa se face că în ultimele săptămâni am dus la capela Primăriei din Tinca (nu a bisericii) patru decedați. Pe doi i-am înmormântat tot eu, pentru că viceprimarul și primarul s-au tot rugat sa-i înmormantez eu, deoarece ei nu au posibilitate.
Așa a pornit tot scandalul. Eu duceam mortul la capela închisă, iar primarul mă ținea acolo cu orele. Am așteptat o dată să deschidă, nouă ore. Ultima dată, mai precis alaltăieri, a sunat la 112, iar echipajele de poliție sosite, au insistat de dânsul să respecte legea de care tocmai vorbeam. Cu greu m-a lăsat să depun decedatul în capelă, rugându-mă să-l înmormânteze tot eu, că nu are loc în cimitir, ceea ce am și făcut a doua zi>, a povestit Viorel Pașca în bilanțul săptămânal pe care îl face pentru susținătorii săi.
Reclamat la Comisia de abuzuri
Primarul l-a reclamat la Senatul României, la Comisia de abuzuri pe Viorel Pașca. Acesta a povestit că mai multe instituții din Bihor au fost sesizate de la București pentru a-i verifica activitatea. <Doar că instituțiile respective m-au verificat de mai multe ori de-a lungul anilor, ultima dată fiind verificat în urmă cu câteva luni, de vre-o șapte instituții, totul fiind în regulă, eu neprimind nici amendă și nici măcar un avertisment.
Nu vreau să mă laud cu asta, dar chiar încercăm și ne dăm silința ca bolnavii să fie bine tratați și îngrijiți iar acest lucru l-au văzut toți inspectorii veniți la fața locului>, spune Viorel Pașca. Viorel Pașca a prezentat sistematic situațiile prin care a trecut , fapt pentru care a fost supus unui adevărat hate din partea utilizatorilor rețelei.
<Doar că prezentând pe Facebook aspectele de care vorbeam, am văzut multe comentarii și acuzații făcute de unii, care nu au de-a face deloc cu realitatea.
Țin să răspund aici celor care vorbesc fără sa știe, sau doar vor să împroaște cu noroi ceea ce facem:
1. Primim doar cazuri sociale, oameni fără familii sau abandonați de acestea, bolnavi care nu se pot descurca singuri.
2. Nu îi aduc eu de niciunde. Toți bolnavii sunt TRIMIȘI la noi de către instituțiile statului.
3. Nu am luat niciodată, casa, terenul sau averea nimănui.
4. Marea majoritate a bolnavilor, nu au nici un venit. Nici pensie nici indemnizație de handicap, nici ajutor social. Iar veniturile celor care au pensie sau indemnizație de handicap, sunt atât de mici încât nu pot merge la un azil privat sau undeva unde se plătește.
5. Nu am nici o obligație legală de a ingriji acești oameni, o fac de bunăvoie, susținut de mulți oameni care aleg să doneze pentru acești bolnavi.
6. Niciodată nu am cerut nimic de la statul român și nici nu am primit niciodată nici un leu.
7. În 18 ani peste 900 de decedați au fost înmormântați în Dumbrava și niciunul în Tinca, deși câteva sute au decedat în Tinca și se cuvenea să-i înmormântăm în Tinca. Nu am făcut acest lucru, tocmai pentru a nu cere nimic cetățenilor și Primăriei din Tinca. E ciudat cum primăria Holod (Dumbrava) și cetățenii de acolo au primit în cimitirul lor 900 de oameni deși mulți au decedat în Tinca, iar cetățenii din Tinca în frunte cu primarul sunt revoltați când au înmormântat acum un om, repetând obsesiv : ” Nu-i vrem printre noi”
8. Am de gând să continui “circul” până ce primarul va accepta ca “specialiștii” dânsului să accepte o confruntare cu câțiva juriști din Oradea pentru a se lămuri ce înseamnă casă nerezidențială, sau poate până ce primăria va cheltui cu inmormântările suma “furată ” de la mine sub formă de impozit.
Atunci și numai atunci, voi înceta să las în seama primarului înmormântarea celor decedați în Tinca.
Așa a pornit “războiul” pe care nu l-am dorit dar am simțit că trebuie să îl duc, fie și din respect pentru cei care aleg să doneze pentru Dumbrava, ca banii lor să nu ajungă în conturile unei primării hulpave și fără respect>, spune Viorel Pașca.