Material realizat de avocat Irina Poinar – Cabinet de avocat și insolvență – Irina Poinar
Potrivit definițiilor date de art. 5 din legea insolvenței nr. 85/2014 avem :
a) tabel preliminar de creanțe, care cuprinde toate creanțele scadente sau nescadente, sub condiție sau în litigiu, născute înainte de data deschiderii procedurii, acceptate de către administratorul judiciar în urma verificării acestora.
b) tabel definitiv de creanțe este tabelul care cuprinde toate creanțele asupra averii debitorului la data deschiderii procedurii, acceptate în tabelul preliminar și împotriva cărora nu s-au formulat contestații, precum și creanțele admise în urma;
c) tabelul suplimentar de creanțe care cuprinde toate creanțele născute după data deschiderii procedurii generale și până la data începerii procedurii falimentului, acceptate de către lichidatorul judiciar în urma verificării acestora;
d) tabelul definitiv consolidat de creanțe cuprinde totalitatea creanțelor care figurează ca admise în tabelul definitiv de creanțe și cele din tabelul suplimentar necontestate, precum și cele rezultate în urma soluționării contestațiilor la tabelul suplimentar. În situația în care s-a dispus intrarea în faliment după confirmarea unui plan de reorganizare, tabelul definitiv consolidat va cuprinde: totalitatea creanțelor ce figurează ca admise în tabelul definitiv de creanțe, cele din tabelul suplimentar necontestate, cele rezultate în urma soluționării contestațiilor la tabelul suplimentar, din care se vor deduce sumele achitate pe parcursul derulării planului de reorganizare.
Odată cu deschiderea procedurii de insolvență, în termenul stabilit de judecătorul sindic în încheierea de deschidere a procedurii, creditorii care au creanțe (inclusiv creanțe sub condiție) vor formula cerere de înscriere la masa credală. În cerere vor arăta întinderea creanței, rangul acesteia și eventualele drepturi de preferință care însoțesc creanța. Cererii i se vor atașa, în copie conformă cu originalul, înscrisurile care dovedesc creanța, precum și taxa de timbru.
După expirarea termenului de depunere a cererilor de înscriere la masa credală, administratorul judiciar/lichidatorul va analiza creanțele solicitate și va întocmi tabelul preliminar de creanțe, care va fi depus la dosarul de insolvență din cadrul tribunalului și publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență.
Împotriva tabelului preliminar de creanțe debitorul, creditorii și orice altă parte interesată vor putea să formuleze contestații cu privire la creanțele și drepturile trecute sau, după caz, netrecute de administratorul judiciar/lichidatorul judiciar în tabel.
Ulterior momentului afișării tabelului de creanțe, acest act procedural nu va mai putea fi modificat decât în temeiul hotărârii judecătorului sindic prin care au fost soluționate contestațiile formulate la tabelul preliminar de creanțe.
Așadar, practica potrivit căreia practicienii în insolvență întocmesc, în lipsa unei hotărâri a judecătorului sindic (care să soluționeze o contestație la tabel), tabele rectificative sau actualizate este nelegală, aceasta neavând un suport legal.
Ulterior soluționării contestațiilor, administratorul judiciar/lichidatorul va întocmi tabelul definitiv de creanțe.
Potrivit prevederilor legal incidente, după expirarea termenului de depunere a contestaţiilor şi până la închiderea procedurii, orice parte interesată poate face contestaţie împotriva trecerii unei creanţe sau a unui drept de preferinţă în tabel definitiv de creanţe, în cazul descoperirii existenţei unui fals, dol sau unei erori esenţiale care au determinat admiterea creanţei sau a dreptului de preferinţă, precum şi în cazul descoperirii unor titluri hotărâtoare şi până atunci necunoscute.
Modificarea acestui act de procedură poate interveni numai în situația în care a fost formulată contestație de vreo parte interesată și ea a fost admisă de judecătorul sindic ca urmare a reținerii uneia dintre ipotezele expres și limitativ prevăzute.
Intervenția lichidatorului judiciar în vederea rectificării masei pasive nu este posibilă în concepția legii insolvenței, indiferent de motivul care ar putea justifica această intervenție. Reconfigurarea masei pasive de către lichidatorul judiciar este posibilă numai în ipoteza în care a intervenit un caz de stingere totală sau parțială a unei creanțe.
De reținut că imposibilitatea modificării tabelelor de creanțe în lipsa hotărârii judecătorului sindic a fost consacrată în Legea 85/2006 și menținută în Legea 85/2014.
Apreciez că în cazul în care are loc o cesiune de creanțe, care este evidențiată în tabelul de creanțe, ca urmare a notificării debitorului cedat potrivit 1575 ți următoarele Cod civil, nu constituie o modificare a tabelului câtă vreme nu se modifică componența creanțelor, nu se schimbă rangul sau întinderea creanței care să determine o modificare a masei pasive. A se admite o teza contrară ar însemna că, în cazul insolvențelor, cesiunile de creanțe sau novațiile ar fi golite de conținut, ceea ce evident este inadmisibil.
Tribunalul Bihor s-a pronuntat în astfel de situații, stabilind că tabelele preliminar și definitiv, odată întocmite și afișate/publicate nu mai pot fi modificate decât prin hotărârea judecătorului sindic:
Dosar nr. 3147/111/2010/a8 – Hotărârea nr. 339 din 09.12.2020 :
Admite contestația formulată de creditorul X SRL– societate în faliment – prin lichidator judiciar R.IPURL. Dispune anularea măsurii luate de lichidatorul judiciar E. IPURL referitoare la radierea creditorului contestator din tabelul definitiv consolidat de creante al debitorului SC M.I. SRL. Dispune reînscrierea creditorului în tabelul definitiv consolidat de creante al debitorului SC M.I. SRL.
Dosar nr. 800/111/2020 /a2 – Hotărârea nr. 271/03.03.2021:
Admite contestaţia formulată de creditorii Alclin Construct SRL şi Iorga Dumitru Sergiu şi administrator special Moane Alin Cătălin. Anulează tabelul preliminar rectificat întocmit de CII Laza Melania, publicat în BPI nr. 18222 din 29.10.2020, întocmit de CII Laza Melania.
CITIȚI de același autor: Autorizații fără donații | Radierea sechestrului penal fără obținerea în prealabil a unei hotărâri judecătorești de ridicare a acestei măsuri, în cazul valorificării ipotecii prin executare silită
Comments 2