Joi, 16 noiembrie 2023, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de lege pentru aderarea Inspecției Judiciare la Rețeaua Europeană a Serviciilor de Inspecție Judiciară (RESIJ) și pentru aprobarea plății cotizației anuale la aceasta, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plății cotizațiilor la organizațiile internaționale interguvernamentale la care România este parte.
Rețeaua Europeană a Serviciilor de Inspecție Judiciară (RESIJ) a fost înființată în anul 2019 ca asociaţie internaţională fără scop lucrativ de utilitate internațională și reunește serviciile naționale de inspecție judiciară din Franța, Belgia, Portugalia, Italia, România, Cehia, Bulgaria și Spania, iar Albania deține statut de observator.
Scopul asociației este de a optimiza cooperarea între serviciile care efectuează misiuni de inspecție judiciară în statele membre ale Uniunii Europene și în statele candidate la aderarea la Uniunea Europeană și de a promova o bună înțelegere reciprocă între acestea. Asociația se dedică exclusiv și direct unor obiective non-profit de utilitate internațională.
În contextul dezvoltării uniforme a spațiului judiciar european, RESIJ are ca obiectiv cooperarea între membrii săi, în special în ceea ce privește următoarele puncte:
- elaborarea unor standarde comune de evaluare a activității și funcționării sistemelor judiciare ;
- definirea unor garanții comune de imparțialitate, de etică profesională și de competență în exercitarea funcțiilor lor;
- informarea și analiza structurilor și competențelor membrilor, precum și schimburile dintre aceștia;
- schimbul de experiență cu privire la modul de organizare și funcționare a diferitelor servicii de inspecție judiciară;
- contribuția la evaluarea eficacității și calității justiției la nivel european, în special a instrumentelor europene de asistență judiciară reciprocă în materie civilă și penală;
- dezvoltarea și punerea în funcțiune a unor instrumente online pentru a promova schimbul de informații și de resurse digitale disponibile în țările și serviciile de inspecție în cauză;
- furnizarea de expertiză și comunicarea experienței și a propunerilor către instituțiile Uniunii Europene și către alte organizații naționale și internaționale.
De-a lungul timpului, membrii RESIJ au identificat mai multe direcții de lucru, precum dezvoltarea unei metodologii comune prin formarea inspectorilor specializați în dreptul european, construirea unei „grile comune de lectură” pentru funcționarea instanțelor pentru a analiza în special fluxul de cooperarea judiciară reciprocă sau crearea de „echipe comune de inspecție” mandatate de state sau de Uniunea Europeană.
Inspecția Judiciară este membru al Reţelei Europene a Serviciilor de Inspecţie Judiciară de la înființare şi participă în mod activ la lucrările și generarea unei baze de resurse privind documentația legală proprie RESIJ. Au fost elaborate o serie de documente, printre cele mai importante, menţionăm:
- – Carta europeană de etică a serviciilor naționale de inspecție judiciară, 2021;
- – Raport (ECJIN- RESIJ) – Proiectul intraeuropean privind Evaluarea instrumentelor europene de Cooperare judiciară în materie civilă de către Serviciile de inspecție naționale -2021;
- – Raport RESIJ – Cooperare pentru protecția adulților – 2022, la solicitarea Comisiei Europene (cerere de asistenţă) în contextul activității pe care o desfășoară în ceea ce priveşte protecția transfrontalieră a adulților.
În prezent, RESIJ efectuează o evaluare în cadrul proiectului Cooperare pentru Protecţia Mediului prin Serviciile de Inspecţie Judiciară, finanțat de Comisia Europeană.
“Schimbări preconizate
Proiectul de act normativ propune următoarele reglementări:
- aderarea Inspecţiei Judiciare la Reţeaua Europeana a Serviciilor de Inspecţie Judiciară;
- aprobarea plății cotizaţiei anuale de participare a Inspecţiei Judiciare, în calitate de membru al RESIJ, în limita echivalentului în lei al sumei de 5000 euro/an;
- completarea în mod corespunzător conform celor mai sus-menționate a Ordonanței Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plății cotizațiilor la organizațiile internaționale interguvernamentale la care România este parte.” se arată în Nota de fundamentare.