Consiliul a facut anuntul in legatura cu stabilirea primului termen joi, 7 noiembrie 2024.
Judecatoarea cu origini în Beius, Ioana-Ancuta Popoviciu de la Judecatoria Constanta are noi necazuri cu Inspectia Judiciara.
La numai o luna dupa ce Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii a sanctionat-o cu suspendarea din functie timp de 3 luni pentru lipsa de celeritate in 120 de cauze si pentru grava neglijenta in legatura cu prestatia in procesul soferului drogat Vlad Pascu , Ancuta Popoviciu a fost trimisa in judecata disciplinara in al treilea dosar.
De data aceasta, IJ o acuza de exercitarea functiei cu grava neglijenta (art. 271 lit. s teza a II-a din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor) pentru „nerespectarea dispozitiilor referitoare la studiul dosarului si pregatirea judecatii, maniera aparte, neprofesionista de conducere a unui proces, chiar daca anterior judecatorul a fost sanctionat pentru aceeasi abatere disciplinara”.
Desi Inspectia a exercitat actiunea disciplinara la 27 septembrie 2024, CSM a fixat primul termen al judecatii disciplinare abia la 13 noiembrie 2024 . „Data exercitare: 27 septembrie 2024
Actiunea disciplinara exercitata fata de POPOVICIU IOANA-ANCUTA, judecator la Judecatoria Constanta, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. s) teza a II-a raportat la art. 272 alin. 2 si 3 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si al procurorilor, a constat in:
– nerespectarea dispozitiilor referitoare la studiul dosarului si pregatirea judecatii, maniera aparte, neprofesionista de conducere a unui proces, chiar daca anterior judecatorul a fost sanctionat pentru aceeasi abatere disciplinara;
– nerespectarea dispozitiilor procedurale ce reglementeaza judecata in prima instanta, respectiv acelea ce vizeaza citarea partilor si comunicarea actelor dosarului (art. 153 alin. 1 si art. 79 alin. 1 Cod procedura civila), cat si punerea in discutia contradictorie a partilor a cererilor, imprejurarilor de fapt si a temeiurilor de drept prezentate in scris (art. 14 si art. 224 Cod procedura civila);
– refuzul implicit sau chiar explicit de a solutiona unele dintre acestea la momentul procesual stabilit de catre legiuitor cu incalcarea principiilor generale de drept si a drepturilor procesuale ale partilor, desi dispozitiile legale incalcate de magistrat nu comporta niciun fel de dificultate, nu sunt dispozitii legale recente ori cu totul deosebite, nu pun in discutie probleme de drept deosebite, fiind aplicate in mod constant si uniform la nivel national”.