Totul s-ar fi întâmplat ăn perioada 02.03 – 02.05.2022, în contextul efectuării unui control la o persoană fizică autorizată (PFA), bănuită de desfășurarea unor activități de comerț online, neînregistrate fiscal.Cătălin Sabău, care era la data comiterii faptei inspector în cadrul ANAF – Direcția Regională Antifraudă Fiscală 6 Oradea. În sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În 2022 a fost anchetat pentru luare de mită, în același caz. Iată comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului:
SABĂU CĂTĂLIN, la data faptei inspector în cadrul ANAF – Direcția Regională Antifraudă Fiscală 6 Oradea, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 02.03 – 02.05.2022, în contextul efectuării unui control la o persoană fizică autorizată (PFA), bănuită de desfășurarea unor activități de comerț online, neînregistrate fiscal, inculpatul Sabău Cătălin, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în sensul că ar fi întocmit un raport de control favorabil agentului economic în care ar fi diminuat artificial obligațiile fiscale și ar fi exclus de la calcul livrările făcute de acesta în decursul a doi ani.
Acționând în această manieră, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu suma totală de 152.561 lei (reprezentând diferența dintre cuantumul obligațiilor fiscale stabilite în mod nelegal de către inculpat prin actul de control – sumă asumată și achitată în timpul controlului de către contribuabil – și cuantumul obligațiilor fiscale ce trebuiau stabilite și plătite conform legii de agentul economic).
Pentru „ajutorul” menționat mai sus, funcționarul public ar fi pretins și primit de la tatăl persoanei respective suma de 15.000 euro (comunicat nr. 686/VIII/3 din 15 iulie 2022 – http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=11363).
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată mai sus, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii de la data devenirii scadente a obligației de plată și până la data executării integrale a plății.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj.