DNA a remis un buletin de presă cu alte cauze (trimiteri în judecată sau acorduri de recunoaștere a vinovăției) decât cele deja mediatizate.Printre acestea se afla și o cauza în care e implicat un bihorean.
4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
PEȘTELEU CIPRIAN GEORGE, la data faptelor inspector în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (I.S.C.T.R.) – Inspectoratul Teritorial nr. 4 Sălaj și PINTEA RAREȘ ALEXANDRU, la data faptelor inspector în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (I.S.C.T.R.) – Inspectoratul Teritorial nr. 4 Maramureș, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,
– abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată;
VIDICAN MARIAN, la data faptei inspector în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (I.S.C.T.R.) – Inspectoratul Teritorial nr. 4 Bihor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de:
– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2021 – 2023 inculpații Peșteleu Ciprian George, Pintea Rareș Alexandru, Vidican Marian și Pop Alexandru Ioan, în calitățile menționate anterior, ar fi „protejat” mai multe societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului rutier, prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informații nedestinate publicității, referitoare la acțiuni de control ale inspectorilor I.S.C.T.R. cum ar fi obiectivele controalelor, durata acestora, componența echipajelor sau zona de acțiune, în scopul de a le asigura acestora evitarea aplicării unor sancțiuni.
În concret, în urma informațiilor primite de la cei patru inculpați, transportatorii rutieri care ar fi circulat pe drumurile publice și-ar fi schimbat comportamentul astfel încât ar fi evitat traseele pe care se aflau inspectorii I.S.C.T.R., ar fi stopat acțiunile de transport, până la finalizarea acțiunilor de control, etc.
În perioada 2021 – 2023, inculpații Peșteleu Ciprian George și Pintea Rareș Alexandru, în timp ce realizau acțiuni de control pe raza județelor Sălaj și Maramureș ce vizau vehiculele de mare tonaj, nu ar fi constatat abateri și nu ar fi aplicat nicio sancțiune față de transportatorii rutieri verificați (în special pentru depășirea masei maxime autorizate de transport, lipsa autorizației speciale de transport sau lipsa licenței de transport).
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj.
Ulterior trimiterii în judecată a celor anterior menționați, procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul POP ALEXANDRU IOAN, la data faptei inspector în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – Inspectoratul Teritorial 4 Sălaj, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.
În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, respectiv 10 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 60 de zile, la Primăria Hida sau la D.G.A.S.P.C. Sălaj.
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Pop Alexandru Ioan împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Sălaj.