Marți, 12 decembrie 2023, Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat şi art. 451 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (L690/2023), anunță UNBR.
Propunerea reglementează prezumția potrivit căreia “onorariul contractat între avocat și client este prezumat a fi corect” în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfășurată de avocat în aceasta.
Se elimină posibilitatea cenzurării din oficiu, reducerea nemaifiind posibilă decât la cererea unei parți interesate și doar în situația în care onorariul este “vădit disproporționat” în raport de valoarea sau complexitatea cauzei ori de activitatea desfășurată.
Se reglementează ipoteza în care, la cererea unei parți, și nu din oficiu, instanța poate reduce onorariul, motivat, raportat la “criteriile stabilite în legislația profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului”.
De asemenea, potrivit proiectului, reducerea onorariului poate fi atacată cu apel sau cu recurs, după caz, în termen de 5 zile de la comunicarea hotărârii. Când hotărârea aparține unei secții a înaltei Curți de Casație şi Justiţie, recursul se judecă de Completul de 5 judecători.
Proiectul de lege a fost trimis la Camera Deputaților pentru dezbatere.
<<Art. I. – Articolul 30 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 440 din 24 mai 2018, se modifică după cum urmează:
“Art 30. –
(1) Pentru activitatea sa profesională avocatul are dreptul la onorariu şi la acoperirea tuturor cheltuielilor făcute în interesul procesual al clientului său. în faţa instanţei, onorariul contractat între avocat şi client este prezumat ca fiind unul corect în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat în aceasta.”
Art. II – La articolul 451 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 247 din 10 aprilie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art.451
(2) Instanţa poate, să reducă, la cererea părţii interesate, partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei. Motivarea măsurii se va raporta la criteriile prevăzute de legislaţia profesiei de avocat pentru stabilirea onorariului. Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său. Reducerea onorariului poate fi atacată cu apel sau cu recurs, după caz, în termen de 5 zile de la comunicarea hotărârii. Când hotărârea aparţine unei secţii a înaltei
Curţi de Casaţie şi Justiţie, recursul se judecă de Completul de 5 judecători.”
Această lege a fost adoptata de Parlamentul României cu respectarea prevederilor art 75 şi ale art 76 alin. (1) din Constituţia României, republicata.>>
https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b638FG.pdf?nocache=true