Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat Curtea Consituțională în legătură cu legea prin care a fost stabilită impozitarea pensiilor speciale. Magistrații instanței supreme consideră că noua normă încalcă principiul impunerii fiscale juste și echitabile și pe cel al independenței judecătorilor și nesocotește decizii succesive ale Curții Constituționale în acest domeniu.
Secțiile Unite ale ÎCCJ au formulat mai multe critici în ceea ce privește Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal.
”Pensiile vizate de lege sunt supuse unei duble impuneri, contrar principiului nediscriminării și principiului așezării juste și echitabile a sarcinii fiscale. Această ”taxă”, pe lângă faptul că este discriminatorie și reprezintă de fapt un impozit pe venit deghizat, se calculează practic asupra venitului net din pensii, după deducerea din pensia brută a impozitului pe venit, ceea ce duce practic, de la un anumit nivel, la un procent de fiscalizare calculat la pensia brută de 95%. (…) Opțiunea promovată prin legea în discuție reprezintă un subterfugiu prin care se aduce atingere chiar substanței dreptului la pensie”, se arată în hotărârea de sesizare a Curții Constituționale.
Magistrații instanței supreme atrag atenția că legea de impozitare încalcă și principiul independenței magistraților.
”Garanția asigurării independenței judecătorilor în componenta sa economică implică nu doar remunerarea la un nivel înalt a muncii acestora, ci și oferirea ulterior încetării activității acestora a unui nivel al pensiei cât mai apropiat de cel al salariului avut înainte de pensionare, în acest sens fiind prevederile bine cunoscute ale unei serii de recomandări și avize ale organismelor internaționale cu preocupări în domeniul justiției”, consideră judecătorii ÎCCJ.
Înalta Curte consideră că au fost încălcate și norme de procedură în ceea ce privește votul asupra acestei legi.
Decizia pronunțată de Secțiile Unite de ÎCCJ, in extenso.