Activitatea instanțelor din Timișoara este afectată de un protest al grefierilor și personalului auxiliar din cadrul Curții de Apel Timișoara. Aceștia au anunțat că în fiecare zi, până vineri, între orele 9:00 și 12:0, nu vor efectua activități specifice funcției și nu vor îndeplini niciun act de procedură, relatează pressalert.ro.
Potrivit unui anunț al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial, protestul este provocat de ”emiterea Deciziei nr. 15/29.01.2021 de către președintele Curții de Apel Timișoara prin care s-a dispus sistarea drepturilor salariale stabilite conform prevederilor art. 1 din Decizia nr. 191/RU/23.12.2020 emisă de președintele Curții de Apel Timișoara, în aplicarea Deciziei nr. 794/2016 a Curții Constituționale și a Deciziei nr. 23/2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept prin care s-a dispus uniformizarea modului de calcul al drepturilor salariale pentru desfășurarea acțiunii în aceleași condiții de vechime în muncă și în funcții pentru întreg personalul auxiliar de specialitate din cadrul CA Timișoara și al instanțelor judecătorești aflate în aria teritorială de competență”.
Sindicaliștii au catalogat decizia președintelui curții de apel timișorene ca fiind ”nelegală sub aspecte pe care le vom detalia în cadrul plângerii prealabile formulate în baza prevederilor legale în materia contenciosului administrativ și fiscal”.
Potrivit renasterea.ro, conducerea Curții de Apel Timișoara a precizat faptul că nemulțumirile personalului auxiliar de specialitate au vizat ”plata unor sporuri în cuantum total de 45%, or prin achitarea lor din alineatele bugetare 10.01.05 „Sporuri pentru condiţii de munca (spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare) si 10.01.06- Alte sporuri din Ordinul Ministerului Justiţiei nr. 7041/C/2020, se depăşeşte plafonul de 30% din suma salariilor de bază, pe total buget pentru fiecare ordonator de credite, respectiv Curtea de Apel Timişoara, Tribunalul Timiş, Tribunalul Arad şi Tribunalul Caraş-Severin, calculate la statul de funcţii lunar, ceea ce ar conduce la încălcarea prevederilor art. 25 alin.1 din Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, conform cărora: „(1) Suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz. În acest context, nemulţumirile exprimate de personalul auxiliar de specialitate pot fi valorificate prin intermediul unei acţiuni în justiţie în care să se procedeze la analizarea legalităţii Deciziei nr. 15/29.01.2021 (n.r.- prin care au fost sistate sporurile conform reglementărilor legale)”.
Începând cu 8 februarie, sindicaliștii din Grefa Judiciară vor organiza mitinguri la sediile Curții de Apel Timișoara și ale tribunalelor arondate (Arad, Caraș-Severin și Timiș).
Comments 1