Încă 2.370 de posturi de grefier mai sunt necesare în instanțele din România pentru atingerea unui raport de 1,5 grefier/judecător, care să permită realizarea un act de justitie într-un termen rezonabil şi de calitate, inclusiv prin raportare la standardele din sistemele de justiţie ale statelor membre ale Uniunii Europene. Datele sunt cuprinse într-o analiză realizată de Ministerul Justiției, care a propus suplimentarea etapizată a posturilor de grefieri pentru şedinţele de judecată. Într-o primă fază au fost alocate resurse financiare pentru o creștere cu 200 de posturi.
Potrivit Ministerului Justiției, pe grade de jurisdicţie, raportul grefier/judecător se prezintă astfel:
- curţi de apel – 0,87
- tribunale – 1,01
- judecătorii – 1,26
Consultând datele transmise prin adresele curţilor de apel, a rezultat că o parte din grefieri sunt delegaţi la compartimentele auxiliare ale instanţelor, în funcţie de necesităţi.
În Raportul Băncii Mondiale din anul 2013 privind analiza funcţională a sectorului justiţiei din România s-a reţinut că numărul personalului auxiliar din sistemul judiciar este mult mai scăzut decât mediile pe plan european, raportul posturilor de grefier la posturile de judecător fiind la nivel european, în anul 2010, de 2 posturi de grefier la 1 post de judecător, a precizat Ministerul Justiției.
Ținând cont de aceste recomandări, dar şi de posibilităţile reduse de finanţare ale sistemului judiciar, în cadrul unui grup de lucru constituit anul trecut din reprezentanți ai Ministerului Justiției și ai Consiliului Superior al Magistraturii s-a propus luarea în considerare a suplimentării posturilor de grefieri pentru şedinţele de judecată, în vederea obţinerii unui raport grefier/judecător de 1,5.
”În sprijinul acestor demersuri, în contextul unei întâlniri interinstituţionale din data de 16 iulie 2020, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, în urma discuţiilor purtate, ministrul Justiţiei şi ministrul Finanţelor Publice au decis alocarea de resurse financiare pentru o suplimentare cu 200 de posturi de grefieri. Astfel, prin Hotărârea Guvernului nr. 938/2020 pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției, numărul maxim de posturi al instanţelor judecătoreşti a fost suplimentat cu 200 de posturi de grefieri”, a arătat Ministerul Justiției.
Suplimentarea cu cele 200 de posturi a reprezentat doar o fază în procesul de realizare a obiectivelor arătate mai sus, multe dintre instanţe aflându-se în continuare sub pragul de 1,5 grefieri/judecător.
S-a stabilit astfel că mai e nevoie de 2370 de posturi de grefier. Astfel, la curțile de apel din țară sunt necesare 596 de posturi de grefier, la tribunale – 898 posturi de grefier, iar la judecătorii – 876 de posturi.
Faţă de numărul mare de posturi rezultat în urma analizei, grupul de lucru a luat în considerare o suplimentare etapizată a posturilor necesare, prin aplicarea unor criterii complementare, respectiv volum de activitate şi încărcătură puncte de complexitate/grefier.
”Ținând cont de posibilităţile de finanţare, dar şi de cele privind ocuparea posturilor de grefier, respectiv de durata procedurilor de ocupare, care implică şi aspecte privind baza de selecţie a acestei categorii profesionale (în prezent existând deja un număr de 162 de posturi de grefier vacante), propunem suplimentarea la acest moment cu un procent de aproximativ 10% din necesarul total identificat, respectiv 200 de posturi de grefier pentru care să poată fi obţinută şi finanţarea corespunzătoare. Precizăm, totodată, că această propunere se înscrie şi în solicitarea reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii la ultima întâlnire a grupului de lucru comun din data de 30 iunie 2021”, a mai arătat Ministerul Justiției.
DOCUMENT – Proiect de Hotărâre pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, pus în dezbatere publică:
DOCUMENT – Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre: