Camera Deputaţilor, ca for decizional, a dat undă verde plăţilor online la instituţiile publice. Proiectul de lege prin care operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică şi instituţiile şi autorităţile publice vor fi obligate să accepte şi plata cu carduri efectuată online a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor, a fost adoptat cu 269 de voturi ”pentru”, 1 ”împotrivă” și 4 ”abțineri”.
Astfel, operatorii economici au obligația să accepte și încasarea sumelor printr-un sistem electronic de plată online. De la data intrării în vigoare, firmele au la dispoziție 6 luni să implementeze sistemul electronic pentru plata la distanță.
Totodată, proiectul stabilește că, persoanele juridice care desfășoară activități de comerț uc ridicata și amănuntul, precum și cele care desfăşoară activităţi de prestări de servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro în echivalent lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, inclusiv aplicaţii ce facilitează acceptarea plăţilor electronice.
”Obligaţia de acceptare de către aceste persoane juridice a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, se naşte începând cu trimestrul următor celui în care încasările au depăşit pragul de 50.000 euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de BNR în ultima zi a anului precedent”, conform proiectului.
Proiectul mai prevede că instituţiile publice vor prevedea în bugetele proprii creditele bugetare aferente cheltuielilor cu administrarea şi operarea terminalelor de plată, programelor informatice şi aplicaţiilor de gestionare a sistemelor electronice moderne de plată la distanţă.