Uniunea Națională a Barourilor și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) vor organiza, pe 15 martie, un seminar gratuit de instruire pentru a permite avocaților să înțeleagă mai bine sistemul de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului și obligațiile care le revin. Demersul vine în contextul în care prin Ordinul 37/2021 al președintelui ONPCSB, în vigoare din 9 martie, au fost aprobate cele mai recente norme care se aplică entităților raportoare supravegheate și controlate de către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.
Seminarul de instruire se va desfășura online, prin platforma ZOOM, între orele 15:00 și 17:00. Participarea este gratuită, iar înscrierile se fac prin e-mail la proiecte@unbr.ro până pe 13 martie 2021.
La 14 martie linkul de conectare va fi comunicat participanților care s-au înscris prin email (cu date complete).
Potrivit normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, Printre entitățile raportoare se numără notarii publici înregistrați la Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, avocații înregistrați în barourile Uniunii Naționale a Barourilor din România, executorii judecătorești înregistrați la Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România ori practicienii în insolvență înregistrați la Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență.
Acestora li se adaugă alte persoane care exercită profesii juridice liberale, în cazul în care acordă asistență pentru întocmirea sau perfectarea de operațiuni pentru clienții lor privind cumpărarea ori vânzarea de bunuri imobile, acțiuni sau părți sociale ori elemente ale fondului de comerț, administrarea instrumentelor financiare, valorilor mobiliare sau a altor bunuri ale clienților, operațiuni sau tranzacții care implică o sumă de bani sau un transfer de proprietate, constituirea sau administrarea de conturi bancare, de economii ori de instrumente financiare, organizarea procesului de subscriere a aporturilor necesare constituirii, funcționării sau administrării unei societăți; constituirea, administrarea ori conducerea unor astfel de societăți, organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau a altor structuri similare, precum și în cazul în care participă în numele sau pentru clienții lor în orice operațiune cu caracter financiar ori vizând bunuri imobile, crearea, funcționarea sau administrarea de fiducii, societăți, fundații sau structuri – entități prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. f) din Lege;
Cadrul juridic definește și obligațiile destinate avocaților, care trebuie să desemneze una sau mai multe persoane cu responsabilităţi în aplicarea Legii129/2019 și să detalieze concret atribuţiile şi responsabilităţile încredinţate în acest scop. Actul normativ prevede și proceduri preventive referitoare la datoria de vigilență a avocaților și implementarea procedurilor interne necesare.