În urma întâlnirii procurorilor șefi în materia dreptului penal parte generală, s-a pus în discuție principiul ne bis in idem în cazul infracțiunii de neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă prevăzute de art. 349 alin. 1 Cod Penal în situația în care persoana juridică a fost sancționată contravențional de către ITM și trimisă ulterior în judecată.
Opinia INM a fost aceea că angajarea răspunderii contravenționale poate împiedica o nouă procedură de natură penală împotriva aceleași persoane, pentru aceeași faptă, în baza principiului ne bis in idem, inclusiv pentru infracțiunile prevăzute de art. 349 alin. 1 Cod Penal.
Curtea a constatat violarea art. 4 din Protocolul nr. 7 “Nimeni nu poate fi urmărit sau pedepsit penal de către jurisdicțiile aceluiași stat pentru săvârșirea Infracțiunii pentru care deja a fost achitat sau condamnat printr-o hotărâre definitivă, conform legii și procedurii penale acestui stat.” atunci când procedura penală urmat unei decizii administrative a unor fapte, scopul sancțiunii este acela de a pedepsi și preveni săvârșirea în viitor a unor fapte similare.
Aplicarea principiului ne bis in idem este condiționat de împlinirea tuturor condițiilor, Curtea de la Strasbourg spunând că termenul trebuie înțeles în sensul că interzice urmărirea penală sau judecarea celei de-a doua infracțiuni în măsura în care aceasta decurge din fapte identice sau substanțial aceleași.
Prin urmare, opinia INM a fost agreată în unanimitate în privința activării principiului menționat trebuie să se constate existența unei identități substanțiale între masurile legale de securitate și sănătate în muncă reținute fiind nerespectate în actul de acuzare și obligațiile nerespectate pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenționale.