Principiul legal in dubio contra fiscum, care favorizează cetățeanul în relația sa cu autoritățile fiscale prin interpretarea prevederilor ambigue din domeniul finanțelor în favoarea contribuabililor va fi reglementat prin lege. În acest sens, un proiect de modificare a Codului Fiscal a fost inițiat de către deputatul UDMR Bihor Szabo Odon, împreună cu deputatul USR Claudiu Năsui.
În expunerea de motive a proiectului se arată că legislația fiscală a evitat, până acum, să enunțe clar obligația autorităților de a aplica principiul in dubio contra fiscum. ”Acest principiu este, de fapt, transpunerea în relațiile fiscale dintre stat și cetățean a prezumției de nevinovăție din dreptul penal și a favorizării debitorului în domeniul dreptului civil”, susțin inițiatorii modificărilor Codului Fiscal.
“Este imperios necesară o intervenție legislativă care să apere cetățeanul, de excesul de putere al instituțiilor statului” a subliniat deputatul Szabó Ödön, potrivit unui comunicat de presă al UDMR.
Potrivit sursei citate, reglementarea prin lege a principiului de interpretare – în favoarea contribuabilului – a prevederilor legale neclare ar putea reașeza pe o bază nouă relația dintre organele fiscale și plătitorii de taxe. În acest fel, contribuabilii vor dobândi în timp mai multă încredere în buna-credință și profesionalismul autorităților fiscale, susțin inițiatorii proiectului.
“În orice țară care a aderat la principiile democrației, statul este obligat să emită reglementări clare și predictibile. În domeniul fiscal, neclaritatea reglementărilor reprezintă o atingere a dreptului de proprietate, drept fundamental al cetățeanului. Principiul in dubio contra fiscum sintetizează aceste două obligații ale autorităților: de a emite reguli clare, iar în caz de ambiguitate, să respecte dreptul de proprietate al cetățenilor săi”, se mai arată în expunerea de motive privind inițiativa de modificare a Codului Fiscal.
Inițiativa celor doi parlamentari este susținută de 61 de senatori și deputați din arcul guvernamental și a fost înregistrată în Parlament pe 17 februarie.
DOCUMENT – Propunere legislativă pentru completarea art.3 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal şi modificarea art.13 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală: