În ciuda dificultății operației și a gravității bolii, pacientul a fost externat la patru zile după intervenție, iar la șase săptămâni este complet refăcut.O intervenție chirurgicală complexă de excizie largă a unei formațiuni tumorale localizate la nivelul unghiului intern al orbitei drepte și reconstrucție facială a fost realizată cu succes de către Conf. Dr. Țenț Paul Andrei, medic primar Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, doctor în Științe Medicale din cadrul Spitalului Pelican, în anestezie generală efectuată și monitorizată de către medicul șef de secție Anestezie-Terapie Intensiva, șef de lucrări dr. Bimbo Szuhai Erika, medic primar Anestezie – Terapie Intensiva, doctor in Stiinte Medicale.
Intervenția specială a avut loc la un pacient cu formă agresivă de cancer de orbită la ochiul drept, un carcinom bazo-celular morpheic . Aceasta este o varietate clinică si morfologică mai rară a cancerului de piele. De cele mai multe ori această boală e diagnosticată târziu fiindcă e un dușman tăcut, poate fi trecută cu vederea un timp îndelungat.
<Localizarea acestuia la nivelul siturilor de fuziune embriologica precum unghiul intern al ochiului și zona nazo-geniană, pot conduce la infiltrarea unei multitudini de structuri anatomice, extirparea și rescontrucția defectelor post-operatorii fiind extrem de difcile în aceste condiții>, se explică pe spitalpelican.ro.
La acest pacient, boala a debutat în urmă cu câțiva ani prin apariția unei ulcerații la nivelul inserției pleopei superioare, în vecinătatea piramidei nazale, fără a avea tendința de vindecare în timp. Dar tumora a crescut în dimensiuni extinzându-se și la pleoapa inferioară producând limitări în inchiderea și deschiderea fantei palpebrale, precum și durere și hemoragii. Intervenția chirurgicală a avut un grad de dificultate ridicat datorit[ necesitatii exciziei largi și radicale a formațiunii tumorale presupunând spre exemplu excizia parțială a ambelor pleoape cu inserția lor ligamentară osoasă se arată pe siteul spitalului. <Procedurile de reconstrucție au fost efectuate în același timp și au presupus:dacriocistorinostomia dreaptă (reconstructia canalului nazolacrimal și asigurarea scurgerii lacrimilor în cavitatea nazală pe traiectul normal)reconstrucția pleoapelor și a regiunii suprasprancenoase și nazale cu lambou rotat frontal paramedian bazat pe pachetul vascular supratrohlear stâng> explică autorul intervenției, dt Paul Andrei Țenț, medic primar Chirurgie Orală și Maxilo-Faciala, doctor în Știinte Medicale.
“În urma investigațiilor imagistice au fost puse în evidență infiltrarea sacului lacrimal, a ligamentelor cantale palpebrale mediale, ligamente ce fixează cele două pleoape la os, precum și a unei treimi din ambele pleoape, globul ocular fiind neinfiltrat tumoral”, explica dr. Paul Andrei Țenț. Pacientul s-a externat în evoluție favorabilă a patra zi după operație. La 6 săptămâni post-operator, pacientul este complet funcțional cu mobilitate oculară, acuitate vizuală, secreție și drenaj ale glandei lacrimale drepte în limite normale.
FOTO: SPITALUL PELICAN