David Neacșu, unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști și exploratori români, un adevărat pionier al expedițiilor montane de mare altitudine. Cu o carieră de peste 50 de ani dedicată munților, el a fost liderul primei expediții românești pe Everest și a cucerit unele dintre cele mai provocatoare vârfuri din lume, de la Kilimanjaro la Vinson și Carstensz.
Pe lângă pasiunea sa pentru alpinism, David Neacșu a contribuit semnificativ la dezvoltarea acestui sport în România, atât prin organizarea de expediții, cât și prin fondarea magazinului Himalaya, care a sprijinit generații de aventurieri. Recent, și-a lansat cartea Cartea înălțimilor. Povestea unei vieți de explorator, o mărturie fascinantă despre curaj, perseverență și dragostea pentru necunoscut.
BIHORJUST: De unde a pornit pasiunea dumneavoastră pentru alpinism?
DAVID NEACȘU: „Pasiunea de a călători o am de mic copil. Tatăl meu mă lua cu el oriunde mergea, pe munte sau la pescuit. La 12 ani, tatăl meu a murit, dar eu am continuat să merg pe munte împreună cu un văr. Adevăratele aventuri au venit, totuși, după decembrie 1989. Prima expediție pe un munte înalt a fost în Africa – Kilimanjaro, în 1994.”

BIHORJUST: A fost un impediment faptul că, la început, acest sport era la un nivel minim de dezvoltare, aproape inexistent?
DAVID NEACȘU: „În anii ’80 și până prin ’95, într-adevăr, era extrem de greu să-ți procuri echipamente specifice, dar ne descurcam cu ce aveam. Acum, după 50 de ani, recunosc că a fost un pionierat eroic.”
BIHORJUST: Care a fost reacția persoanelor din jurul dumneavoastră când ați început să faceți aceste expediții pe munți? V-au susținut?
DAVID NEACȘU: „Eram privit ca un nebun chiar și de familie, ce să mai spun de prieteni și cunoștințe? Dacă vă referiți la susținere financiară, aceasta a fost aproape zero. Era greu pentru toată lumea, iar în acei ani oamenii aveau alte priorități, nu expedițiile. Eram un grup restrâns de „nebuni” și ne susțineam cum puteam între noi.”
BIHORJUST: Cât de mult considerați că a ajutat modernizarea echipamentelor în alpinism? Este un factor care a modificat semnificativ acest sport de-a lungul anilor?
DAVID NEACȘU: „An de an, producătorii din domeniu scot produse noi, cu calități și caracteristici uimitoare. Ca în orice domeniu, alpinismul de tip expediționar a devenit mult mai sigur și mai accesibil. Dacă în 1994 un sac de dormit din puf, pentru -30 de grade, cântărea 2,8 kg, acum el cântărește 1,5 kg. Un cort de altitudine, în anii ’90, avea 4-5 kg, iar acum cântărește 1,5-2 kg.”
BIHORJUST: Dintre toate recordurile pe care le-ați stabilit, care a fost cea mai mare provocare?
DAVID NEACȘU: „Cred că Antarctica, cu vârful Vinson, a fost pentru mine cea mai mare provocare. În primul rând, din cauza condițiilor extreme de acolo și, apoi, datorită exclusivității acelei zone.”
BIHORJUST: A existat vreodată un moment în care, aflându-vă într-o expediție, v-ați simțit viața pusă în pericol?
DAVID NEACȘU: „De foarte multe ori am avut sentimentul că nu mă voi mai întoarce. În aproape toate plecările mele am avut momente în care a trebuit să risc. Dacă nu am pățit nimic până acum, se datorează experienței acumulate în 50 de ani de munte.”
BIHORJUST: Există vreo expediție pe care o considerați favorita dumneavoastră?
DAVID NEACȘU: „Sunt trei locuri pe planetă care ocupă același loc în inima mea: Uganda, cu vârful Rwenzori, Antarctica, cu vârful Vinson, și Papua Noua Guinee, cu vârful Carstensz.”

BIHORJUST: Nu de mult ați lansat Cartea înălțimilor. Povestea unei vieți de explorator. Ne puteți spune câteva cuvinte despre aceasta?
DAVID NEACȘU: „Cartea înălțimilor reprezintă munca de un an, timp în care am fost aproape mutat la Cluj, unde am lucrat cu Ruxandra Hurezeanu. Apoi veneam acasă și, împreună cu soția mea, completam ceea ce uitasem la Cluj. Materia primă eram eu, Ruxandra mă descosea și săpa în mine după amintiri și trăiri din aventurile mele. Soția mea le punea într-o ordine firească și astfel s-a născut cartea. Recunosc acum că am fost singurul împotrivă. Nu credeam că vor fi oameni interesați de isprăvile mele.”

BIHORJUST: Având în vedere nenumăratele recorduri pe care le-ați stabilit în alpinism și nu numai, ce sfaturi le-ați oferi tinerilor care ar dori să vă calce pe urme?
DAVID NEACȘU: „Un prim sfat ar fi să facă sport. Să învețe să iubească natura. Să descopere singuri oameni de calitate, cu care să colinde munții. Drumul spre performanță este extrem de greu și, de multe ori, vine însoțit de mari dezamăgiri. Iar, ca un ultim sfat: trebuie să ai un vis ca să trăiești în realitate.”