Bianca Georgiana Creț are 22 de ani și este un tehnician radiolog la început de drum, fiind proaspăt absolventă a Facultății de Medicină din Oradea şi angajată a unei clinici din oraș. În schimb, de la 16 ani parașutismul a devenit parte din viața sa, fiind sportivă de performanță în lotul național de parașutism, disciplina precizia aterizării. După șase ani de muncă, efortul i-a fost răsplătit, orădeanca obținând locul III la juniori, la Campionatul mondial de parașutism. Despre adrenalina și emoția primului salt cu parașuta, dar și despre dificultățile mentale cu care se confruntă un parașutist de performanță, aflați din interviul pe care Bianca Creț l-a acordat pentru BihorJust.
”Pe cât de frumoasă este senzația saltului, pe atât de grea este ziua unui parașutist”
Reporter: Cum ai descoperit pasiunea pentru parașutism? Când a început totul și cum a fost primul salt?
Bianca Georgiana Creț: Pasiunea pentru parașutism a început în momentul în care am găsit brevetul de parașutist al tatălui meu, aruncat printre lucruri vechi. Am fost uimită de curajul lui și l-am rugat să îmi povestească toate senzațiile trăite în aer. Tatăl meu, văzând că sunt atât de interesată de acest sport, m-a înscris la cursurile de parașutism oferite de Aeroclubul României. Aveam doar 15 ani și eram foarte entuziasmată și încântată: abia așteptam să simt și eu acele emoții pe care mi le-a descris tatăl meu. Am urmat cursurile de parașutism aproximativ 2-3 luni, am dat examene teoretice și fizice, iar în luna octombrie a anului 2016, la 16 ani, am făcut primul meu salt din avion…
Reporter: Ce anume simți în timp ce sari cu parașuta?
Bianca Georgiana Creț: Primul salt din avion este, probabil, printre cele mai frumoase senzații pe care le poți simți vreodată. Adrenalina, entuziasmul, emoțiile – toate vin la pachet cu multă fericire și libertate. Când se deschide ușa de la avion și simți aerul rece ce te cuprinde, uiți de orice stres sau problemă, te concentrezi doar pe prezent și simți că trăiești fiecare secundă. Când mă poziționez în ușa avionului, pregătită să sar, observ cât de minunat este pământul și cât de mare este cerul. Atunci apreciez mult mai mult ceea ce mă înconjoară, deorece îi observ frumusețea în profunzime. Trag aer în piept…și SAR!
Căderea liberă este cea mai apreciată de către toți cei care au sărit din avion, deoarece nu se poate explica. Este o senzație uluitoare de libertate, tu ești liberul-arbitru, nimic nu te poate controla…ești doar tu. Învățarea căderii libere controlate este o adevărată provocare și aduce satisfacții personale, întrucât înveți să înțelegi aerul și să îl controlezi, astfel poți avea momente pline de bucurie. După deschiderea parașutei înveți să stăpânești pilotarea acesteia, care se aseamănă mersului pe bicicletă sau cu conducerea mașinii. Pentru mine, aterizarea cu parașuta este destul de lejeră, deoarece încărcarea acesteia nu este mare… aterizez ca o până. Cu cât mai multe salturi, cu atât experiența este mai mare, iar rezultatele mai frumoase.
”Sărim, pliem parașuta și din nou sărim”
Reporter: Cum arată o zi din viața unui skydiver? Cum te antrenezi?
Bianca Georgiana Creț: Pe cât de frumoasă este senzația saltului, pe atât de grea este ziua unui parașutist, în special în cantonamente, unde se pune accent pe performanță. În cantonamente, trezirea se face în jurul orelor 6-7, pentru ca primul salt al zilei să fie efectuat cel târziu la ora 8. Datorită faptului că ne antrenăm pentru competiții, numărul de salturi trebuie să fie cât mai mare, astfel într-o zi sărim de aproximativ 8-10 ori.
Vara, când temperaturile sunt foarte ridicate, încercăm să reducem expunerea la soare, astfel scurtăm timpul, dar numărul de salturi rămâne. Deci sărim, pliem parașuta și din nou sărim. Este destul de greu din punct de vedere fizic să ai o muncă permanentă timp de 6-7 ore, dar psihic este și mai greu, deoarece trebuie să ne concentrăm la fiecare salt pentru a ne îmbunătăți rezultatele. Pe de altă parte, când mergem să sărim de distracție, de obicei de la înălțimi mai mari (3000-4000 metri), facem doar 2-3 salturi în intervalul unei zile, astfel presiunea și efortul nu sunt atât de mari.
Reporter: Cu ce probleme se confruntă un sportiv care practică parașutismul?
Bianca Georgiana Creț: Cele mai mari dificultăți pentru un parașutist sunt cele mentale, deoarece saltul cu parașuta presupune mult efort, concentrare și ambiție. Frică și gândirea negativă trebuie înlocuite cu fericire și pozitivism, astfel încât saltul să fie asociat cu plăcerea și pasiunea noastră, nu cu ceva distructiv. Ne dorim că fiecare salt să fie unul reușit și care să ne aducă împliniri și satisfacții morale.
Bineînțeles, este considerat un sport extrem sau periculos, deoarece poate dăuna sănătății și trebuie să avem foarte mare grijă în momentul în care practicăm parasutismul. O dată la cinci ani suntem controlați din punct de vedere medical și trebuie să îndeplinim condițiile impuse de Federația Aeronautică pentru continuarea parașutismului. Încălzirea înaintea saltului este de asemenea importantă, deoarece cele mai multe accidente se întâmplă la aterizare, unde îți poți luxa glezna sau fractura un picior.
The 22 minutes girl
Reporter: Cât de importantă este pregătirea mentală în sportul pe care îl practici?
Bianca Georgiana Creț: Pregătirea mentală este fundamentală în parașutism, deoarece trebuie să cunosc riscurile și incidentele ce se pot întâmpla pe parcursul unui salt și doar eu sunt acolo pentru a mă salva. În timpul competițiilor, de asemenea, partea mentală este baza rezultatelor mele, întrucât o gândire pozitivă mă face să realizez că fac exact ceea ce îmi place, încerc să dau tot ce am mai bun și nu merg la saltul următor cu groaza și nesiguranța că nu voi reuși.
Reporter: Care consideri că a fost cea mai mare barieră pe care a trebuit să o depășești pentru a dobândi succesul profesional?
Bianca Georgiana Creț: Cea mai mare barieră pe care a trebuit să o depășesc a fost descurajarea oamenilor. Condiția și aspectul meu fizic (am 1,55 metri și 45 de kilograme) au fost subestimate încă de la începutul practicării acestui sport și mi s-a spus de nenumărate ori că nu sunt făcută pentru asta. Mă bucur nespus că am reușit să înving acest stereotip, deoarece noi suntem singura noastră limită, putem realiza orice dacă avem ambiția și dorința necesară.
Reporter: Poți să ne povestești un moment amuzant, legat de parașutism?
Bianca Georgiana Creț: Am o mulțime de momente amuzante legate de parașutism, dar cel mai recent este chiar de acum o lună, când am participat la campionatul ParaWorld Cup în orașul Bled, din Slovenia. Din cauza condițiilor nefavorabile pentru salt – și anume termică (curent ascendent de aer cald) -, am stat în aer cu parașuta deschisă aproximativ 22 de minute, când în mod normal un salt durează maxim 6-7 minute. Acel salt a rupt toate bazele fizicii, am fost atât de confuză și nu înțelegeam cum am reușit să sar din avion la 1.000 de metri, să cobor până la 400 de metri și după cu „ajutorul” termicii să ajung cu parașuta deschisă la 1.100 de metri. După aceea iar coboram 300 de metri și din nou urcăm 100…și tot așa, timp de 22 de minute.
A trebuit să oprească concursul până am coborât eu, fiindcă încurcăm prea multe echipe, fiind în aer tot timpul. Până la urmă, am reușit să ies din zona acelei termici și am aterizat în siguranță, fiind întâmpinată de aplauze și multe râsete, deoarece toată lumea era amuzată de noul meu record… de aici și noua mea poreclă – ”the 22 minutes girl”. 🙂
Reporter: În afară de acest adevărat record, cum ai văzut Campionatul Mondial de parașutism?
Bianca Georgiana Creț: Campionatul Mondial de parașutism de anul acesta m-a ajutat foarte mult să realizez că tot ceea ce ne oprește este gândirea noastră; dacă suntem negativi, nesiguri, nu vom reuși niciodată să ajungem la potențialul nostru cel mai mare. În schimb, o gândire limpede, pozitivă, sigură pe propriile forțe, ne va ajuta să reușim. Pentru acest campionat mi-am propus să mă bucur de fiecare salt, de experiență, de momente… Înainte de fiecare salt îmi imaginam că voi avea rezultate bune și că voi ajunge pe podium, simțeam o siguranță unică că voi reuși și chiar așa a fost. Încercam să eman numai bucurie și energie pozitivă și asta m-a ajutat să trec peste emoțiile și tensiunile concursului.
”Recomand tuturor ca măcar odată în viață să încerce saltul cu parașuta”
Reporter: Care este următorul tău obiectiv? La ce competiții urmează să participi?
Bianca Georgiana Creț: Obiectivul meu următor va fi să îmi dezvolt mai mult partea mentală și spirituală, să mă concentrez pentru fiecare salt și să aprofundez cât mai multe cunoștiințe de la instructorii și îndrumătorii mei, pentru că rezultatele mele să fie din ce în ce mai bune.
În luna septembrie urmează să particip împreună cu echipa Oradei la Campionatul Național de Parașutism – Precizia Aterizării, unde sper să avem rezultate frumoase și să petrecem un timp minunat împreună.
Reporter: Ce sfaturi ai da unei persoane care își dorește să practice parașutismul?
Bianca Georgiana Creț: Recomand din inimă tuturor ca măcar odată în viață să încerce saltul cu parașuta, pentru a simți acea senzație unică pe care nimeni nu o poate explica. Ieșirea din zona de confort ajută la dezvoltarea personalității noastre și ne conturează un nou început.
Pentru practicarea acestui sport, Aeroclubul României oferă cursuri gratuite pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-23 de ani. Înscrierile se fac la începutului anului în majoritatea județelor, la aerocluburile teritoriale.
Reporter: Ce alte pasiuni mai ai?
Bianca Georgiana Creț: O altă pasiune de a mea este medicină, pentru care mi-am oferit majoritatea timpului. În liceu am studiat profilul științelor naturii, unde eram încântată și învățăm cu plăcere anatomia și fiziologia omului. Am urmat astfel specializarea Radiologie și Imagistică la Facultatea de Medicină din Oradea, pe care am absolvit-o anul acesta. În prezent lucrez la o clinică de radiologie în Oradea, unde mă pot bucură de cunoștiintele învățate și de faptul că pot ajuta și aduce un confort pacienților.
Fotografia și videografia sunt alte domenii de suflet, moștenite tot de la tatăl meu, care mă ajută să îmi dezvolt creativitatea și îmi aduc o stare de relaxare.
Reporter: Medicina și parașutismul sunt două domenii complet diferite. Cum reușești să te împarți între ele?
Bianca Georgiana Creț: Parașutismul și medicina sunt domenii complet diferite, dar care au contribuit în egală măsură la formarea mea. Sportul m-a ajutat să îmi mențin concentrarea, să trăiesc fiecare moment, iar medicina m-a conturat pe partea umană, să fiu profesionistă și să îmi doresc să ajut alți oameni.
Reporter: Care este cea mai mare dorință a ta?
Bianca Georgiana Creț: Să aduc fericire pentru oamenii din jurul meu, să îi ajut să își trăiască fiecare moment, să fie înconjurați de multă iubire și bunătate. Consider că dacă am reușit să aduc chiar și puțină bucurie unui om, sunt împlinită.
În plan sportiv, îmi doresc să am rezultate excepționale la competițiile naționale și internaționale. Voi face tot posibilul să aduc României locul I la următorul campionat mondial și să elimin orice stereotip care nu își are sensul.