Practică cu dedicație o meserie – cea de medic stomatolog – despre care nu se ferește să spună că a ales-o din pragmatism, dar în care e interesant mai înainte de orice de pacient și de nevoile sale. E pasionat în același timp și de domeniul economic, pe care l-a studiat pentru a-i afla atât părțile interesante, profitabile, cât și pericolele. A simțit pe propria piele efectele crizei financiare mondiale din 2008, care l-a obligat să-și închidă primul cabinet stomatologic. A învățat pas cu pas ce înseamnă antreprenoriatul, cum se clădește o afacere, care sunt piedicile ce apar în fața oamenilor de afaceri și cum să caute soluții pentru a le depăși. Astfel a devenit lector și trainer de educație antreprenorială pentru medici, iar în ianuarie 2021 a fost ales președinte al Federației Patronilor Bihor. Din această postură a acordat un interviu pentru BihorJust, în care a vorbit despre meseria sa, federația pe care o conduce, problemele patronilor din Bihor și cum i-ar putea ajuta statul pe aceștia.
Scurtă prezentare:
Medicul Vlad Cristian Deac s-a născut în Oradea și a urmat ciclul gimnazial și liceul la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, unde i-a avut ca diriginți pe profesoara Mia Negru și, mai apoi, pe profesorul Iosif Eilender. A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, specializarea Stomatologie.
Și-a deschis primul cabinet stomatologic la Bulz, pe care l-a închis o dată cu criza economică din 2008. A urmat pe rând deschiderea cabinetelor din Finiș, respectiv Oradea.
A fost mereu pasionat de domeniul economic, pe care l-a aprofundat prin intermediul unor specializări: Programul Start al ANIMMC, competențe antreprenoriale, certificare ca formator și organizator de evenimente, Școala Dental Office Managers (ADOM).
Din 2017 este speaker în cadrul programului de educație antreprenorială pentru medici stomatologi al Asociației Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR).
De la stomatologie, la șefia unei federații a patronilor
Reporter: Cum a ajuns Vlad Deac medic stomatolog? A fost un vis sau, pur și simplu, o întâmplare?
Vlad Cristian Deac: Sincer? A fost pragmatism. Identificat la vremea respectivă ca având manualitate, dar și o înclinație clară spre medicină (probabil moștenită din familie, unde mama a fost un exemplu), am ales o profesie medicală care să-mi confere o oarecare independență, relativ rapid. Nu regret nicio secundă alegerea făcută. Creez zâmbete în continuare și încerc să o fac cu aplecare cât mai multă spre pacient și nevoile sale.
Reporter: Recent, ați fost ales să conduceți Federația Patronilor Bihor. Ce v-a îndemnat să candidați pentru această funcție?
Vlad Cristian Deac: Anul acesta se împlinesc 24 de ani de când activez în domeniul organizațiilor non-guvernamentale. De la nivelul cel mai de jos al unei organizații locale de tineret până la nivel de reprezentare într-o organizație de talie mondială cu sediul la Geneva.
Cultul necesității organizațiilor în România, din păcate, nu există. Și tot din păcate a fost viciat profund de către multe organizații de partid care ori nu au permis dezvoltarea unei mișcări non-guvernamentale serioase (vezi perioada comunistă), ori au discreditat și deturnat simbolistica domeniului prin permiterea ingerinței – și nu aș spune a politicului – ci a nesimțirii.
Văd organizația non-guvernamentală ca fiind un pilon serios al dezvoltării statului sănătos. Acestea având rol (bineînțeles fiecare pe domeniul său de activitate) atât de a sprijini lucrurile să meargă înainte, cât și de a trage de mânecă atunci când se derapează ori se cunosc insuficiente lucruri despre un subiect care se dorește a fi reglementat. Americanii numesc asta ”democracy watchdog”.
Expertiza și competența pe care le pot furniza ONG-urile sunt de multe ori superioare celor oficiale, potențând sectorul ONG ca fiind unul care poate aduce plus-valoare și poate fi un partener serios de dialog.
Ceea ce face ca acest sector să meargă înainte, sunt oamenii. Aceștia au identificat sectoare de interes comun, aderă la principii comune și fac lucrurile să se întâmple, în comun. Pentru aceasta este nevoie de o doză de dăruire. Dăruirea aceasta este sub formă de timp, de activități și de bani pe care îi punem la comun pentru reușita unor demersuri în domeniul economic.
O organizație, precum un organism, are o dinamică. În prezent, Federația Patronilor Bihor reprezintă un număr de 50 de companii, de la firme mici până la societăți mari.
Federația Patronilor Bihor împlinește anul acesta 30 de ani de funcționare. Venind dintr-o organizație care a împlinit anul trecut 30 de ani (AMSPPR) pot pune la dispoziția Federației experiența mea pentru crearea unei viziuni pe termen scurt și mediu. Am întâlnit oameni deosebiți, dispuși să pună umărul la lucru.
”O problemă majoră pentru companiile locale este faptul că nu ne cunoaștem”
Reporter: Cum și cine poate deveni membru al Federației Patronilor Bihor?
Vlad Cristian Deac: Federația Patronilor Bihor acceptă ca membri, reprezentanți (acționari, titulari, proprietari, persoane fizice autorizate/independente, întreprinderi individuale sau similare etc) ai companiilor mici sau mari, indiferent de domeniu, aflate în ”good standing”.
Reporter: Cum ajutați companiile membre să se dezvolte și să se promoveze?
Vlad Cristian Deac: Așa cum am arătat, punem la comun experiența și disponibilitatea de a lucra pentru sectorul economic local, regional, dar și național. Una dintre principalele probleme întâmpinate de multe companii locale este faptul că nu ne cunoaștem. Învățăm să ne cunoaștem, să schimbăm cărți de vizită, să achiziționăm unii de la alții și să ne promovăm reciproc interesele. Federația, din punctul acesta de vedere, îmi doresc să fie un catalizator. De asemenea, prin relațiile interinstituționale deja create (și prin aceasta vreau să subliniez faptul că lucrurile bine făcute până acum vor fi valorificate) dorim să fim un partener de încredere pentru a putea oferi oportunități membrilor.
Reporter: Federația Patronilor reprezintă și apară interesele membrilor săi. Care sunt problemele cele mai des întâlnite?
Vlad Cristian Deac: Reprezentând domenii economice diferite, aspectele ce trebuie reglementate sau vis-à-vis de care trebuie avută o atitudine sunt semnalate de fiecare membru. De la aspectele ce țin de identificarea forței de muncă calificate până la aspectele ce țin de finanțare, există o plajă foarte largă de subiecte ce necesită a fi abordate. Săptămânile trecute, apelul de proiecte al Guvernului României pe măsura 3 de sprijinire a IMM-urilor a produs indignare în mediul de afaceri. Și am avut o poziție față de subiect. Acum, creșterea costurilor privind salubritatea a pornit o serie de dezbateri al căror rezultat va fi, cel mai probabil, o adresă către autoritățile locale.
Oportunități pentru mediul de afaceri printr-un parteneriat cu autoritățile locale
Reporter: Ce fel de activități vă doriți să desfășurați pentru a reprezenta membri ai Federației?
Vlad Cristian Deac: Orice activitate ne va permite timpul și competența și capacitatea mea și a echipei. Nu vom menaja niciun efort în acest sens.
Reporter: Cum doriți să întăriți capacitatea administrativă a Federației Patronilor Bihor?
Vlad Cristian Deac: Rolul Federației este de a fi un catalizator între membri și o interfață a acestora cu societatea bihoreană. Întărirea capacității administrative va reprezenta tocmai stabilirea unor măsuri pentru o bună comunicare, o bună reprezentativitate, o mai bună implicare în activități ce țin de interrelationare (între companii și între companii și instituții etc).
Reporter: Un program propus de dumneavoastră a fost ”Identificarea de oportunități pentru Federație și membrii săi, inclusiv accesarea de fonduri nerambursabile, pentru crearea unui mediu de afaceri competitiv”. Concret, ce urmează să faceți?
Vlad Cristian Deac: Avem chiar în acest moment în lucru aplicația pentru un proiect prin care ne propunem ca printr-un parteneriat cu instituțiile locale să creăm oportunități pentru mediul de afaceri pentru următorii doi ani.
Problemele firmelor private și pandemia
Reporter: Care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă firmele private? (în general)
Vlad Cristian Deac: Fără a fi un top al problemelor, am să enumăr câteva: birocrația excesivă probabil pe primul loc, instabilitatea legislativă, dificultatea accesării de finanțare, dificultăți în găsirea de personal calificat și ar mai fi multe, specifice fiecărui domeniu economic în parte.
Reporter: Câte afaceri și-au închis porțile în urma pandemiei și care au fost domeniile cele mai afectate?
Vlad Cristian Deac: Așteptăm cu interes finalizarea depunerii bilanțurilor pe 2020. Va fi un moment de cumpănă și ne va da un tablou real al situației actuale.
Reporter: Firmele care au rezistat pe piață, ce strategie au adoptat?
Vlad Cristian Deac: Efectele produse de pandemie au fost multiple. Companiile care au simțit potențial în criză s-au reinventat astfel încât să supraviețuiască. Sectoarele afectate de lockdown parțial ori total au apelat la sprijin de la stat și funcționează parțial, așteptând măsuri de revenire. Unele au crescut, pentru că specificul activității a fost de așa natură încât pandemia a dat un ”boost”.
Reporter: Sunt probleme cu forța de muncă? Găsesc patronii personalul potrivit și serios de care au nevoie?
Vlad Cristian Deac: Este un domeniu sensibil. Forța de muncă calificată și serioasă (nu e suficient să fie pregătită, ci să și dispună de bunăvoință, seriozitate și implicare) este din ce în ce mai dificil de găsit. Aici deja am inițiat discuții cu reprezentanți ai instituțiilor implicate în procesul educativ și sper să putem sprijini și noi, ca sector privat, acest proces în beneficiul întregii economii.
Reporter: Mulți dintre afaceriștii români se plâng că plătesc mult statului, dar acesta nu ii ajută cu nimic. Ce așteptări au oamenii de afaceri? După părerea dumneavoastră, cum ar putea statul să îi ajute?
Vlad Cristian Deac: Statul trebuie să se implice în a crea condiții, infrastructură și reguli și pentru stabilirea intereselor. Noi avem disponibilitatea de a veni cu know-how din practică, astfel încât relația să fie cu adevărat win-win. Interesul nostru este să avem activitate și profit, interesul statului este să aibă oameni sănătoși, educați, care să plătească impozite.
Prudență și etică în afacerile din acest an
Reporter: O altă problemă ar fi cea legată de birocrație. Cum credeți că ar putea fi rezolvată această problemă?
Vlad Cristian Deac: Digitalizarea o văd ca pe o mare oportunitate. Cred că va rezolva o mare parte din birocrație. Aceasta este partea bună a pandemiei, dacă îmi este permis.
Reporter: Ce sfaturi aveți pentru cei care vor să își deschidă o afacere în acest an?
Vlad Cristian Deac: Prudență. Să cântărească cu atenție fiecare oportunitate. Să nu se arunce cu capul înainte fără să-și facă calcule de risc. Să identifice soluțiile optime de finanțare și să-și optimizeze lanțul de producție și desfacere astfel încât cu costuri minime să aibă eficiență maximă. Și să acționeze etic.
Reporter: Ce vă doriți pentru viitor?
Vlad Cristian Deac: Îmi doresc să fiu sănătos și să pot reuși ce mi-am propus să fac.