Ioana Georgescu Salvan s-a născut în Oradea, pe 25 noiembrie 1975. A terminat școala gimnazială la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” și a obținut diploma de Bacalaureat la Liceul Pedagogic ”Iosif Vulcan” – secția Învățători-Educatori.
În 2004 a terminat Masterul în Drept Penal și Penal Aprofundat și, timp de 6 ani, a fost consilier juridic la firma tatălui său. Pentru o perioadă, a activat la cabinetul de avocatură ”Doseanu&Asociații”, după care a devenit consilier al Băncii Transilvania și s-a mutat la Suceava.
În 2014, a revenit la Oradea, unde și-a deschis propriul birou de mediere și consultanță juridică. A renunțat la acesta doi ani mai târziu pentru a face o schimbare majoră.
În 2016 a ales un domeniu cu totul diferit și s-a înscris la Facultatea de Arte Vizuale – departamentul de Design Vestimentar.
În prezent deține un atelier de design vestimentar în Oradea, unde realizează creații proprii, ținute de ocazie, casual ori reinterpretate și cusute manual. Atelierul se adresează și persoanelor care vor creații personalizate sau făcute la comandă.
Ioana Georgescu Salvan a vorbit în interviul acordat colegei noastre Ramona Pașcu despre ceea ce a îndemnat-o să urmeze dreptul, despre experiențele trăite în lumea juridică, pasul făcut spre designul vestimentar și greutățile, dar și reușitele din acest domeniu.
Prima experiență ca jurist – ”ca un duș rece”
Reporter: Știu ca ați absolvit Facultatea de Drept? Ce v-a determinat să alegeți această meserie?
Ioana Georgescu Salvan: Da, sunt licențiată a Facultății de Drept. Era la modă atunci să faci dreptul. Eu îmi doream încă de atunci sa intru in lumea artei, inițial am vrut actorie, apoi moda. Din păcate, la Facultatea de Arte exista doar secția de pictura și sculptură.
Reporter: Cum a fost prima experiență ca jurist?
Ioana Georgescu Salvan: Prima experiența ca jurist a fost ca un duș rece. Am realizat că pentru a avea succes e nevoie de multă muncă și seriozitate. Mă fascina în schimb lumea instanței, aș fi putut sta ore întregi într-o sală de judecată, latura mea artistică transforma totul într-o scenă de teatru.
Reporter: Care a fost cel mai dificil caz la care ați lucrat?
Ioana Georgescu Salvan: Cel mai dificil caz pe care l-am avut a fost în perioada în care lucram în Banca Transilvania. Un caz controversat, un litigiu de muncă cu un angajat care sustrăsese o sumă mare de bani din bancă. După zile de muncă petrecute până noaptea la birou, stres și termene limită, am simțit la final gustul succesului.
Reporter: Cât timp ați practicat această meserie și când ați realizat că nu asta vă doriți pentru viitor?
Ioana Georgescu Salvan: Mereu era în mine și altceva. Eram cu gândul la modă și visul din adolescență. În 2016 viața mi-a oferit o serioasă lecție când am avut de depășit niște probleme familiale. Atunci am realizat că trebuie să mă descurc și altfel, că trebuie să fiu puternică și că trebuie să fiu mai conștientă de valoarea mea. Să fac și altceva. TREBUIA să mă reinventez! Acel ceva era deja în mine, trebuia doar să am curajul să trec la fapte. Și tot atunci m-am întâlnit cu șansa. Șansa de a face ceea ce mi-am dorit de mult, de a demonstra ce pot.
Colecția de ii și buricele degetelor infectate de la împunsăturile de ac
Reporter: Ați trecut de la Drept la modă. Cum s-a întâmplat asta? Care a fost momentul în care ați zis: ”Gata cu avocatura – vreau să fac modă”?
Ioana Georgescu Salvan: Momentul a fost atunci când mi s-a propus sa fac o colecție inspirată din arta populară românească, pentru un eveniment organizat de Beauty Focus București. Cochetam cu moda. Făceam haine pentru mine și uneori pentru prietene. Mama mă obișnuise de mică cu lumea croitoreselor. În perioada comunistă nu prea aveai multe variante. Cred că în viață nu te întâlnești de multe ori cu șansa. Trebuie să știi să prinzi trenul. L-am mai pierdut o dată … Acum eram însă mult mai matură și am avut curajul să spun ”da”. M-am închis o lună în casă, mi-am cumpărat un tratat de modă și informații de pe internet și m-am apucat de cusut. A fost o colecție de ii, inspirate din ținutele Reginei Maria. Toate iile erau cu broderii aplicate manual. Înainte cu câteva zile de eveniment, aveam buricele degetelor infectate de la împunsăturile de ac. După prima prezentare cu ”Rustica”, am știut că nu mai există cale de întoarcere, era în mine o fericire pe care nu o puteam explica. Pentru prima dată după mult timp simțeam că trăiesc. Atunci am știut că acesta e drumul meu.
Reporter: Ce reacție au avut cei din jur, familia, prietenii, colegii?
Ioana Georgescu Salvan: Au fost destul de sceptici. Mă pregătisem doi ani la rând în paralel pentru magistratură. Li s-a părut atunci că renunț și că mă dau bătută oarecum, pentru a alege să fac croitorie. Mama a crezut mereu în mine. Și pentru asta îi mulțumesc. Nu s-a îndoit niciodată. Mereu mi-a spus să fac ce simt.
Reporter: Sunt două domenii care, la prima vedere, par complet diferite. Totuși, credeți că au și lucruri în comun?
Ioana Georgescu Salvan: Sunt două domenii care nu au nimic in comun unul cu altul. Cred însă ca pentru a reuși și a avea succes, în ambele e nevoie de muncă asiduă și seriozitate.
Reporter: Care este diferența dintre Ioana avocat și Ioana designer?
Ioana Georgescu Salvan: Nu cred că este nicio diferență. Sunt același om. Am fost mereu motivată și ambițioasă. Poate doar acum am mai multă libertate de exprimare. De altfel am spus mereu ca sunt între cele două lumi, prea artistă pentru lumea instanței și prea serioasă pentru cea a artei.
Prima creație: ”m-am enervat și mi-am tăiat uniforma, am modificat-o”
Reporter: Când ați creat prima piesă vestimentară și ce v-a inspirat?
Ioana Georgescu Salvan: Prima piesă? Eram în Liceul Pedagogic. Era după revoluție și toate școlile renunțaseră la uniformă. Aveam un sentiment de frustrare că noi încă eram obligate să purtam uniforma veche, când restul fetelor din oraș aveau atâta libertate în vestimentație. Conducerea școlii nu accepta să intrăm la ore fără uniformă. Îmi aduc aminte că într-o seară m-am enervat și mi-am tăiat uniforma, am modificat-o. Mi-am zis, OK asta vreți, măcar să fie altceva … Niște colege i-au spus dirigintei că eu mi-am modificat uniforma și că vor și ele. M-a scos în fața clasei. M-a pus să argumentez de ce e mai bine așa și nu cum era înainte. Cred că m-am descurcat pentru că ulterior, li s-a permis și celorlalte să facă la fel. Nu a fost singurul episod, au mai fost și altele în care trebuia să dau explicații pentru felul în care eram îmbrăcată.
Reporter: Când ați făcut primii bani pe propriile creații?
Ioana Georgescu Salvan: Primii bani serioși i-am făcut după lansarea primei colecții. Mărturisesc că nu prea mă interesau banii, nici nu știam cât să cer, mă bucuram că lumea e interesată de ce fac.
Reporter: Căror tipologii de femei se adresează creațiile dumneavoastră?
IoIoana Georgescu Salvan: Mă adresez, prin ceea ce creez, femeii eliberate de constrângeri și de superfluu, femeii suple și naturale. Îmi doresc promovarea eleganței moderne.
Reporter: Cum a fost prima prezentare de modă? Ce ați simțit simțit în acel moment?
Ioana Georgescu Salvan: Prima mea prezentare de modă a fost plină de emoție. Cred că nici nu prea știam exact în ce m-am băgat. Repetasem înainte cu modelele, fixasem ținutele, piesa pentru prezentare. Cu toate astea, înainte cu o seară am avut o secundă gândul că poate nu va ieși cum trebuie. Mi-am propus să nu mă mai gândesc la rezultat decât după. Fie ce-o fi. Am intrat în horă, trebuia să joc. În ziua evenimentului mi-am auzit numele și descrierea colecției. Mă uitam de pe margine la fete și aveam ochii plini de lacrimi. Mi-am șters lacrimile abia când am auzit aplauzele. Au venit să mă felicite și să îmi dea un buchet de flori, fiul meu și mama. Atunci m-am trezit și mi-am dat seama că e vorba despre mine.
”Cei care iubesc moda nu țin cont de pandemie”
Reporter: În momentul de față aveți un atelier de design vestimentar. Cum merge afacerea în această perioadă dificilă? Ați întâmpinat greutăți?
Ioana Georgescu Salvan: E o perioadă de criză. Și moda este afectată într-o măsură destul de mare. Nu mai sunt evenimente și, din păcate, oamenii nu prea mai socializează. Toate astea însemnau vânzări. Trebuie să căutam noi nișe, sa găsim noi variante. Haine de ocazie, mai puțin. Mergem pe cele casual sau la comandă, uneori haine de scenă. Cei care iubesc moda nu țin cont de pandemie.
Reporter: Care a fost cea mai grea piesă vestimentară pe care ați facut-o și cât timp ați lucrat la ea?
Ioana Georgescu Salvan: Cele mai grele piese vestimentare le-am realizat pe perioada studenției la Facultatea de Arte. A fost o tunică pictată manual, un mozaic, după o lucrare a lui Gaudi. Am lucrat o lună de zile la ea. O provocare a fost și una dintre piesele realizate pentru lucrarea de licență. Un sacou cu broderie, flori și perluțe cusute manual.
Reporter: Când vine vorba de o nouă creație, sunteți perfecționistă sau vă lăsați dusă de val?
Ioana Georgescu Salvan: Sunt perfecționistă, îmi place să stau pe o piesă până când iese cum o visez.
O rochie elegantă, obligatorie în garderoba unei femei
Reporter: Ce piesă vestimentară ar trebui să găsim întotdeauna în garderoba unei femei?
Ioana Georgescu Salvan: Cred că fiecare femeie ar trebui să aibă în garderobă o rochie elegantă, care să ii pună în valoare atuurile. Prea s-a renunțat în ultima perioadă la feminitate.
Reporter: Care este piesa vestimentară preferată din propria colecție?
Ioana Georgescu Salvan: Nu am o piesă preferată. Nu mă mai atașez de haine. Înainte le iubeam atât de tare, încât le păstram pe toate. Mi-era foarte greu să le vând. Făceam ceva și purtam eu. Fiecare haină are viața ei, momentul ei. Apoi urmează o altă creație…
Reporter: Unde se vede Ioana Georgescu peste 5 ani?
Ioana Georgescu Salvan: Peste 5 ani? Sper să ajung pe podiumurile de afară. Și după, să am un cuvânt de spus și în moda românească.
Reporter: La final, un gând pentru cititorii BihorJust.
Ioana Georgescu Salvan: Există o vorbă: ”Haina face pe om”. Nu cred că o haină îți definește caracterul, dar felul în care ne alegem îmbrăcămintea dovedește respectul pe care îl avem față de noi înșine, ne pune în valoare personalitatea.