Știați că… a început să facă primele fotografii în clasa a VIII-a cu aparatul mamei, ”un Smena foarte simplu”? Că este absolvent de Educație Fizică și Sport, iar firma pe care a întemeiat-o în ultimul an de facultate este și acum în funcțiune? Că cea mai premiată fotografie a sa a fost realizată de-a lungul unui an și că a stat în fața a 30 de rechini, fără cușcă, doar pentru a-i surprinde cu ajutorul aparatului foto? Că a strâns într-un album fotografii nud realizate în 3 ani, în locații cunoscute, preferate de turiști? Toate acestea sunt lucrurile interesante pe care Ovi D. Pop, cel mai premiat fotograf bihorean, cu 1600 de diplome și medalii în panoplie, le-a dezvăluit colegei noastre Ramona Pașcu, într-un interviu exclusiv pentru BihorJust. Iar pentru că discuția a avut loc într-o perioadă a magiei sărbătorilor de iarnă, Ovi a recunoscut că își dorește să ajungă la Polul Nord, desigur, pentru o ”sesiune de fotografie”. Cine știe, poate că Moșul i-a auzit dorința și i-o va îndeplini în anul ce vine. 🙂
Fascinația pentru fotografie și Smena-ul mamei
Reporter: Cu ce se ocupa Ovi D. Pop înainte să devină fotograf?
Ovi D. Pop: Sunt absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității din Oradea, dar în utimul an de facultate (1994) mi-am întemeiat propria firmă de publicitate, Duran’s Press, care merge și azi. Pot spune că începuturile mele în ale fotografiei sunt strâns legate de activitatea mea în cadrul acestei companii. Clienții îmi solicitau fotografie de produs, astfel am învățat secretele acestui tip de fotografie. De asemenea, studiind piața anilor 2000, am constatat că Oradea și Bihorul nu au un ghid turistic sau un album fotografic. Astfel a început aventura…
Reporter: Care a fost cel mai mare obstacol de până acum?
Ovi D. Pop: Obstacolele cele mai mari pe care le-am întâmpinat au fost în sfera de business, ca să zic așa, multiplele crize financiare (sfârșitul anilor ‘90, 2009 și 2020), care mi-au afectat activitatea, atât prin diminuarea volumului de material printat, de cărți vândute, cât și prin numărul scăzut de cursanți …
Reporter: Ce anume v-a îndreptat spre fotografie și când ați descoperit dragostea pentru acest domeniu?
Ovi D. Pop: Încă din copilărie m-a fascinat fotografia. Mama mea a avut un Smena 8, un aparat foto rusesc foarte simplu, cu care am făcut primele mele cadre, începând cu clasa a opta, în anul 1986. A urmat perioada când fotografiam în scop comercial, atât produse, cât și monumentele de arhitectură din județul Bihor. Acum continuu să fac aceste tipuri de fotografie, dar cel mai mult mă interesează fotografia artistică. Gustul pentru fotografia artistică mi l-am descoperit cu ajutorul domnului Ștefan Toth, președintele fotoclubului Nufărul din Oradea, cam prin anul 2012. De atunci mi-am cultivat această pasiune, mi-am rafinat imaginarul artistic și am încercat să mă perfecționez în permanență.
Fotografia cu 152 de premii
Reporter: Care este tipul de fotografie preferat? Dar fotografia preferată pe care ați realizat-o?
Ovi D. Pop: Nu mi-am definit un tip de fotografie preferat. Încerc să abordez mai multe tipuri. Practic mult fotografia abstractă, nud, arhitectură, jurnalism, portret… Poate m-aș plictisi să fac doar un tip de fotografie. Mi se pare o provocare să îmi încerc talentul în mai multe tipuri de fotografie. Fotografia mea preferată este Dead or Alive, creată într-un an calendaristic, prin suprapunerea a două anotimpuri, vară și iarnă. Aceasta este totodată cea mai premiată fotografie a mea, acumulând până acum 152 de premii, din care 69 de medalii de aur!
Reporter: Ce înseamnă, pentru dumneavoastră, o fotografie reușită?
Ovi D. Pop: Dacă o fotografie are o compoziție bine realizată, un mesaj puternic, o poveste și o lumină bine redată, putem să spunem că avem o fotografie reușită. Dar orice fotografie bine realizată are nevoie de un public, care să o vadă, să o aprecieze și să o valorizeze. Sigur, totul depinde și de nivelul de cunoaștere, de educația vizuală și de deschiderea celui care privește acea fotografie.
Reporter: Ce își propune să transmită munca dumneavoastră?
Ovi D. Pop: Munca mea, îmi place să cred, transmite dragoste față de frumos, transmite o deschidere spre propriul meu imaginar artistic și bucuria de a reda privitorului imagini care să-i transmită o emoție, indiferent că vorbim despre imagini care redau frumusețile arhitecturale ale Oradei, fotografii de călătorie, portrete sau fotografii de nud.
Relația specială dintre fotograf și model
Reporter: Ce vedem în fotografie, dar nu și cu ochiul liber?
Ovi D. Pop: Fotografia îngheață momentul pe care ochiul l-a văzut, dar poate nu l-a perceput în măsura în care să-l conștientizeze pe deplin. Noi vedem mereu imagini care se derulează succesiv, fără întrerupere, zi după zi. La un moment dat, contururile se estompează și realitatea devine un amalgam de imagini care ne rămâne pe retină. Fotografia perturbă acest proces, oferindu-ne șansa de a opri timpul, de a revizita anumite momente sau de a ne reda altele, care, poate, s-ar fi pierdut în melanjul nedefinit al zilei.
Reporter: Cât de importantă este relația dintre fotograf și model?
Ovi D. Pop: Este foarte importantă. Modelul trebuie să aibă încredere în abilitățile creative ale fotografului; de asemenea, fotograful trebuie să știe lucra cu modelul, pentru a putea să obțină o anumită emoție sau o anumită expresie pe care și-o dorește. Între fotograf și model se dezvoltă o relație specială, un fel de simbioză care creionează un mediu propice pentru crearea unor cadre de un înalt nivel artistic.
Oradea și albumul cu nuduri
Reporter: Ați publicat recent, un album cu nuduri, ”Nude in the city”, realizate în cele mai frumoase orașe din România. Cât timp a durat realizarea albumului? A fost dificil?
Ovi D. Pop: 90% dintre fotografii sunt realizate în Oradea, pe parcursul a 3 ani, dar marea majoritate a imaginilor au fost realizate anul acesta. Nu au fost ușor de făcut, mai ales că la noi persistă o percepție eronată asupra fotografiei de tip nud, aceasta fiind deseori confundată cu pornografia. În plus, ne-am asumat niște riscuri, atât eu, cât și modelele mele, care au trebuit să apară dezbrăcate în diferite locuri neconvenționale.
Reporter: În ce măsură a reuşit publicul român să depăşească pudoarea în privinţa acestui tip de fotografie? Și cum reacționează oamenii când văd modelul nud?
Ovi D. Pop: Totul depinde de nivelul de cultură și de deschidere al fiecărei persoane. Publicul român educat a început să înțeleagă acest tip de fotografie, să facă distincția, atât de necesară, între o fotografie artistică și una erotică. Văzând că astfel de fotografii, realizate într-o manieră personală, sunt apreciate la nivel internațional, fiind recompensate cu medalii la diverse concursuri internaționale de fotografie, publicul de la noi a început să le vadă într-o altă lumină și să le aprecieze.
Reporter: Ce este cel mai dificil atunci când fotografiezi oameni goi?
Ovi D. Pop: Cel mai dificil este să creezi un mediu interesant pentru privitor, ceva nou, cadre care să-l capteze, pentru că în lumea în care trăim nuditatea este foarte accesibilă. De aceea am încercat să duc modelul în lumea privitorului, în stradă, loc unde nimeni nu s-ar aștepta să vadă oameni goi.
Reporter: Cu siguranță au existat tot felul de experiențe interesante făcând fotografii. Care este cea care v-a marcat cel mai tare?
Ovi D. Pop: De experiențe interesante am avut parte realizând fotografiile de nud, acelea făcute în aer liber, în locații cunoscute, preferate de turiști, unde eram de multe ori surprinși, reacția oamenilor fiind de haz. Totuși, cea mai tare experiență am avut-o când am fotografiat sub apă, la 20 de metri, peste 30 de rechini. Eu cu încă 10 scafandri ne-am scufundat fără cușcă, iar rechinii se perindau printre noi…
”Fiecare tip de fotografie are provocările ei”
Reporter: Ce fotografii vă inspiră?
Ovi D. Pop: Fotografiile minimaliste și abstracte mă atrag și mă inspiră cel mai mult.
Reporter: Care a fost cel mai lung proiect de până acum?
Ovi D. Pop: 9 luni a durat proiectul 6 chairs, cu doamna gravidă, redată nud în perioada de transformare a corpului, culminând cu nașterea copilașului acesteia. Proiectul mi-a adus peste 150 de premii internaționale cu cele șapte fotografii rezultate din proiect.
Reporter: Au fost momente în care fotografia să devină plictisitoare?
Ovi D. Pop: Fiecare tip de fotografie are provocările ei, iar mie îmi face plăcere să descopăr noi și noi tipuri de fotografie și, în același timp, să mă autodescopăr pe mine, explorându-le.
Reporter: Care sunt fotografii pe care îi apreciați?
Ovi D. Pop: Îmi plac foarte mult vechii maeștri, Man Ray, Brassai sau Cartier-Bresson. Fotografia acestora nu are cum să nu te marcheze.
Reporter: Câte premii are, în prezent, Ovi D. Pop? Care sunt cele mai importante?
Ovi D. Pop: Până în acest moment am acumulat 1.600 de premii în 81 de țări, dintre care peste 400 medalii de aur. Cel mai important este cel câștigat la prima competiție mondială de fotografie realizată cu ajutorul dronei, la Siena, unde am luat locul 1 (foto jos), la categoria Drone Awards, dar si medalia de aur câștigată la cel mai mare circuit de fotografie din lume, la Trierenberg. Momentele în care urci pe scenă și primești premiul aduc senzații de nedescris.
Proiectele de viitor, între Oradea, România și Polul Nord
Reporter: Ce proiecte are Ovi D. Pop pentru viitor?
Ovi D. Pop: Aș dori să continuu proiectul Nude in the City, dar și un album mai cuprinzător cu nudurile mele. Aș dori să mai lansez ediția a III-a a albumului Oradea mea, dar și un titlu nou, România mea. Sunt momente din an când astfel de albume sunt cerute de public, mai ales pentru protocol.
Reporter: Care este locul în care vă doriți să fotografiați și nu ați ajuns încă?
Ovi D. Pop: Aș dori să ajung la Polul Nord, o zonă greu de ”cucerit”…
Reporter: Un sfat pentru cei care doresc să se apuce de fotografie; ce ar trebuie să știe și cum ar trebui să se pregătească ?
Ovi D. Pop: În primul rând ai nevoie de viziune, de ochi care să capteze esența, lucruri care se pot realiza și cu telefonul. Dacă reacția publicului este pozitivă, de laudă a cadrelor surprinse, se poate hotărî cineva în a investi bani și timp în această ”aventură”.
Mulțumesc frumos!!!
Noi mulțumim pentru interviu, Ovi! Sărbători fericite și succes pe mai departe! 🙂