De 10 ani, e modalitatea prin care sportul se îmbină cu caritatea, mișcarea și munca în echipă cu ajutorul dat punerii în practică a unor proiecte importante pentru comunitate. Nici măcar pandemia nu a putut opri dorința orădenilor și a bihorenilor de a face bine și de a-și susține semenii prin intermediul unui eveniment organizat de Fundația Comunitară Oradea. Despre ce înseamnă Swimathon Oradea, cum a evoluat evenimentul și ce propune pentru ediția aniversară din acest an, am aflat detalii de la managerul sportiv al competiției, Ovidiu Tirla.
Concept bazat pe Swimathon-ul născut acum 36 de ani, în Marea Britanie
Reporter: Cum a pornit ideea competiției Swimathon?
Ovidiu Tirla, manager sportiv Swimathon Oradea: Prima ediție a Swimathon Oradea a avut loc în iulie 2013, fiind unul primele evenimente majore ale Fundației Comunitare Oradea, organizatorul evenimentului la nivelul județului Bihor.
În România, Swimathon se întâmplă încă din 2009, primul eveniment fiind organizat de colegii noștri de la Fundația Comunitară Cluj. De atunci, șase alte fundații comunitare (București, Iași, Oradea, Târgu-Mureș, Bacău, Ploiești, Târgoviște) organizează evenimente similare pentru comunitățile lor. Conceptul evenimentului este inspirat de Swimathon-ul din Marea Britanie, care a avut loc pentru prima dată în 1986.
Reporter: Cum se desfășoară această competiție?
Ovidiu Tirla: ONG-uri, grupuri de inițiativă, companii sau persoane individuale înscriu proiecte/cauze. Odată cunoscute proiectele pentru care mobilizăm comunitatea, se dă startul înscrierilor pentru înotători, cei care în ziua competiției vor înota pentru unul din proiecte. Intervin apoi susținătorii, cei care donează pentru un proiect sau mai multe.
În ziua competiției, echipe de către 5 persoane înoată în sistem de ștafetă câte 40 de minute, obiectivul fiind de a parcurge cât mai multe lungimi de bazin în 40 de minute.
Evenimentul începe la ora 9 dimineața, când primele echipe iau startul, fiecare pe culoarul alocat. Durează aproximativ șase ore, până când toate echipele înscrise și programate pe intervale orare de câte 40 minute înoată cât pot de bine și/sau de repede.
Este o competiție sportivă, organizată ca atare. Avem arbitri la fiecare culoar care numără lungimile făcute de către fiecare echipă și care se asigură că se respectă regulamentul de desfășurare al competiției sportive.
La final se premiază echipa care reușește să parcurgă cele mai multe lungimi de bazin în cele 40 de minute alocate, cu un premiu în bani oferit de către Fundația Comunitară Oradea. Sunt bani care merg către proiectul/cauza pentru care înoată echipa câștigătoare.
Orice cauză este binevenită la Swimathon
Reporter: Cum alegeți cazurile care sunt susținute prin această competiție?
Ovidiu Tirla: La Swimathon Oradea toate cauzele sunt binevenite. Nu contează dacă ele sunt din domeniul social, medical, educațional, cultural sau de implicare civică; important ca aceste cauze să poată aduce o schimbare pozitivă în comunitatea noastră.
Mecanismul de înscriere este simplu. Cauzele se înscriu în platforma de strângere de fonduri Swimathon Oradea, în urma unui apel de proiecte pe care îl lansăm, de obicei, cu două luni înaintea evenimentului propriu-zis de înot. Completarea formularului de înscriere este succedată de o perioadă în care Fundația Comunitară Oradea verifică eligibilitatea ideii de proiect, au loc discuții cu coordonatorii cauzelor, prin care ne asigurăm că mecanismul de strângere de fonduri este înțeles. Apoi trecem la popularizarea cauzelor înscrise.
Reporter: Cum au fost primele evenimente organizate?
Ovidiu Tirla: În iulie 2013, la primul eveniment au participat 111 înotători, organizați în echipe, reprezentând companii bihorene sau prieteni care și-au dorit sa susțină evenimentul. În anii următori anvergura evenimentului a crescut, o dată cu numărul de înotători, susținători, donatori, al companiilor și persoanelor fizice care au dorit să facă parte din aceste eveniment. Așa se face că brand-ul Swimathon a devenit foarte cunoscut, căutat și susținut de către comunitatea bihoreană.
Reporter: Care au fost cazurile care au strâns cele mai multe donații?
Ovidiu Tirla: De-a lungul anilor am observat că oamenii empatizează mai mult cu cauzele medicale și sociale.
Reporter: Dar cele care au impresionat cel mai puternic?
Ovidiu Tirla: Cazurile medicale ale unor copii cu diverse boli rare, cronice sau malformații au fost printre cele care au sensibilizat cel mai mult publicul.
Swimathon în pandemie: înot în lac sau pe unde s-a putut
Reporter: Ați avut și persoane cunoscute care s-au implicat în Swimathon?
Ovidiu Tirla: Da. Au fost actori orădeni, artiști locali sau medici îndrăgiți care s-au alăturat evenimentului și au ales să nu stea deoparte. Ei au fost ambasadorii cauzelor lor de suflet și și-au încurajat cunoscuții și prietenii să doneze orice sumă.
Reporter: Cum v-ați descurcat în pandemie?
Ovidiu Tirla: Ne-am adaptat, acesta a fost obiectivul primordial pentru majoritatea dintre noi. În 2020, luna august, am organizat o ediție mai restrânsă numeric la nivel de înotători la lacul din cadrul complexului turistic și de agrement Kingsland Ineu. Acolo au înotat sportivi amatori și copii care practică înotul de performanță, deci persoane cu experiență în înot și în special în înotul în ape deschise. Pe de altă parte, am deschis mai larg posibilitățile de implicare. Au fost mulți înotători bihoreni care au înotat pe unde au avut posibilitatea (la mare, în piscinele proprii, ștranduri etc, imortalizând momentul în poze sau imagini video) și au strâns fonduri pentru cauzele înscrise. Alții au ales să facă doar valuri virtuale de bine.
În 2021 am organizat din nou Swimathon, în bazinul Crișul din Oradea, din nou cu număr mult mic de înotători (aproximativ 180) decât eram obișnuiți, cu respectarea restricțiilor impuse de către autorități.
Reporter: Swimathon-ul este un eveniment la care participă foarte mulți oameni. Care a fost cea mai mare prezență de până acum?
Ovidiu Tirla: Ediția din 2019 a avut aproape 400 de înotători care au luat startul în ziua evenimentului și peste 2.000 de susținători în tribune. A fost anul în care am strâns și cele mai multe fonduri, peste 300.000 de lei pentru 26 de cauze.
Toate detaliile despre Swimathon Oradea 2022
Reporter: Când și unde se ține ediția din acest an?
Ovidiu Tirla: Azi avem certitudinea că putem organiza ediția aniversară de 10 ani a Swimathon Oradea pe data de 10 septembrie, de la ora 9, în bazinul Crișul Oradea. Totodată, avem speranța că Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu”, fiind deja deschis publicului, va trece toate probele, astfel încât să putem schimba locația și să organizăm acolo competiția Swimathon Oradea 2022. Acest lucru îl vom afla în zilele următoare.
Reporter: Cine poate participa la concurs? Care sunt categoriile de concurenți?
Ovidiu Tirla: La competiția propriu zisă poate participa orice persoană care știe să înoate, nu neapărat ca un înotător profesionist, nici măcar ca un sportiv amator, dar trebuie să poate parcurge o lungime de bazin (33 de metri în bazinul Crișul, respectiv 50 de metri în bazinul olimpic), fără a se pune pe sine în pericol.
Bineînțeles, pe marginea bazinului se vor afla salvamari certificați, care pot interveni, în caz de nevoie. Pentru noi, în calitate de organizatori, siguranța înotătorilor și a participanților la eveniment este pe primul loc.
Evenimentul se adresează tuturor persoanelor care înoată, fără a crea categorii. Este o sărbătoare a sportului, o sărbătoare a înotului, un eveniment prin care dorim să încurajăm oamenii sa facă mișcare, să înoate și, totodată, prin sport, să ajutăm la implementarea unor proiecte importante pentru comunitate bihoreană.
Reporter: Până când și unde se pot înscrie înotătorii?
Ovidiu Tirla: Înotătorii individuali și echipele de înotători se pot înscrie până duminică, 4 septembrie, accesând link-ul: https://swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/echipe/creeaza?fbclid=IwAR3fT_BbFc2uRyryrGCVSNg_eqI7GCMixJQsk9ZWiflHPgBi_TmlL1Ux56w
Reporter: Câte proiecte sunt înscrise în această ediție?
Ovidiu Tirla: La ediția Swimathon 2022 sunt înscrise 17 proiecte. Printre acestea se numără cauze sociale, prin care se dorește susținerea sportului în rândul tinerilor, combaterea abandonului școlar și lista nu se oprește aici.
Swimathon 2022 presupunea implicarea comunității în mai multe domenii, acolo unde e nevoie de susținere și ajutor. – https://swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/proiecte
Reporter: Cum pot fi făcute donațiile?
Ovidiu Tirla: Donațiile se fac online, accesând site-ul https://swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/sustinatori/creeaza.
Fiecare donator alege una dintre modalitățile prin care vrea să facă o donație. Trebuie să aleagă între a susține o echipă, un proiect sau un ambasador. Modalitatea prin care este realizată donația rămâne la latitudinea susținătorului: transfer bancar, numerar sau online.
PRECIZARE: Fotografiile folosite pentru ilustrarea acestui material provin de pe pagina de internet a Fundației Comunitare Oradea – swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro