Petra Boantă e mereu cu zâmbetul pe buze și emană bucurie, căldură și frumusețe. Calități pe care le-a dăruit și lui Emoționel, băiețelul pe care imaginația i l-a plămădit în urmă cu 3 ani ca să-i ajute pe copii să își manifeste și să își gestioneze emoțiile. Pentru că Emoționel a fost la început un dicționar de emoții scris pe înțelesul celor mici. A crescut, iar acum îi ajută pe copii să nu se plictisească atunci când călătoresc cu mașină, dar și să învețe care sunt bunele maniere. Totul sub supravegherea ”mamei” care a înfruntat chiar și pandemia pentru a-i dărui propriul tărâm, Emoțioland, un loc unde copiii își dezvoltă inteligența emoțională și încrederea în sine.
Petra Boantă a acceptat să se destăinuie într-un interviu pentru BihorJust în care a vorbit despre trecerea sa prin etapele de model, bursieră la Roma, librar și autoare de cărți, dar și – bineînțeles – ”copilăria” lui Emoționel.
PETRA BOANTĂ – ”Mama lui Emoționel” – antreprenor, creator de jucării și jocuri educative. Născută la Oradea, a urmat Facultatea de Litere, specializarea română-franceză, modul psihopedagogic, și are un masterat în literatură română.
Între 2015 și 2017 a fost librar la Humanitas, iar în perioada 2018 – 2020 manager marketing la ”Jucării Vorbărețe”.
De la modelling, la transformarea în ”om mare”
Reporter: Știu că în urmă cu câțiva ani ai fost model. Cum a fost acea perioadă și de ce ai renunțat?
Petra Boantă: A fost ceva de vis! Și știm bine că atunci când zorii zilei ne întâmpină, visele se încheie. Nu am renunțat la acea perioadă, pentru că pur și simplu nu poți renunța la ceva ce ți-e gravat pe suflet, ci am încheiat cu mândrie o etapă a vieții, care, cu siguranță o să dăinuie mult timp. E un sentiment unic să fii admirată, să fii pe cele mai frumoase scene și să porți cele mai interesante haine, dar vine și ziua în care adevăratele priorități se aliniază, propria personalitate dictează, iar ceea ce îți rămâne de făcut este doar să îți urmezi calea.
Reporter: În perioada facultății, ai obținut o bursă de studiu în străinătate. Unde ai fost plecată și cum a fost acea experiență?
Petra Boantă: Am fost plecată pentru un semestru, în Roma. A fost, cu siguranță, experiența care m-a făcut ”om mare”, adică m-a format, m-a transformat și, foarte important, m-a învățat. M-a învățat ce înseamnă singurătatea, distanța și dorul adevărat. A fost și perioada în care m-am dedicat scrisului, tocmai pentru a simți că pot să povestesc cuiva. Am ținut un jurnal personal care s-a întins pe 2 caiete și care, în prezent, este la o editură renumită din București. Dacă trece cu bine de verificările necesare va fi publicat anonim, dacă nu, va fi publicat cu nume și prenume în mintea și sufletul meu. 😊
Carnețelul cu experiențe
Reporter: Când ai decis că vrei să scrii cărți?
Petra Boantă: Nu știu sigur dacă am decis personal sau au decis alții pentru mine. De ce spun asta? Pentru că în perioada în care am fost librar mi-am strâns într-un carnețel toate experiențele de vânzări amuzante sau mai puțin amuzante și am închis carnețelul, negândindu-mă că voi face ceva cu el, vreodată. Și pentru că absolut nimic în lume nu e întâmplător, m-am întâlnit cu o provocare potrivită domeniului meu de activitate prin intermediul căreia trebuia să trimiți povestea ta adevărată de vânzări la o adresă de email și aveai posibilitatea să contribui la realizarea unui volum colectiv. Zis și făcut!
De aici a început totul. Câteva luni mai târziu m-am trezit lucrând la propria mea carte cu experiențe de vânzări, pentru publicarea căreia îi voi rămâne mereu recunoscătoare lui Adrian Cioroianu (autorul, nu istoricul). Cartea a apărut în bine cunoscutele librării de top ale țării noastre și acesta a fost debutul meu în ”lumea scriitoricească”. De scris, am scris întotdeauna (nu fiți răi, nu mă refer că m-am născut cu stiloul în mână 😊 ). În clasele primare, când încă nu știam sigur unde se pun 2 i și unde numai unul, am scris poezii, compuneri, referate și am participat la concursuri de scriere. Ulterior, când am mai crescut puțin, am publicat de fiecare dată câte un articol în revista școlii. Pur și simplu scrisul m-a ales pe mine și m-a purtat de-a lungul vieții pe tărâmuri nebănuite.
Reporter: Prima carte lansată a fost ”Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii”. De unde a pornit această idee?
Petra Boantă: Ups! Cred că la întrebarea aceasta am cam răspuns mai înainte. Ideea cărții a pornit de la experiențele mele de vânzări adevărate, trăite și testate 100% în calitate de librar. Titlul este unul metaforic și l-am oferit cărții pentru că am considerat că este atractiv și stârnește reacții. Inițial, titlul a mai avut un cuvânt inserat, și anume ”pulover”, însă editura a considerat că e totuși cam lung și a mai tăiat din el, dar nu prea mult, ca să nu mă supăr. 😊
Cum a apărut Emoționel?
Reporter: Ulterior, te-ai axat pe educarea și dezvoltarea personală a celor mici. Ai avut un model, o persoană care te-a determinat să mergi pe acest drum?
Petra Boantă: Da! În primul rând, inspirația indirectă, dar insuflată, vine sigur de la mama mea, care a fost învățătoare. Cu ajutorul materialelor ei am și reușit eu să învăț alfabetul și alte lucruri interesante, când am fost mică. Ajungând la maturitate, modelul meu a fost doamna psiholog Laura, sub îndrumarea căreia m-am dezvoltat cel mai mult timp de 2 ani, cât am avut statutul de angajat la firma dânsei.
Împreună cu ea am ținut cursuri de dezvoltare personală și emoțională pentru copii și, îmi amintesc și acum, niciodată nu se încheia perioada de înscriere că deja locurile erau epuizate. Tot ea mi-a urmărit evoluția și mi-a oferit OK-ul în publicarea primului dicționar de emoții pentru copii, sub formă de cartonașe de joc ușor de mânuit. Acest produs va rămâne cu siguranță un pilon important al carierei mele, deoarece a fost primit frumos și cu mare deschidere de către comunitatea de părinți. Sunt recunoscătoare că am fost înconjurată mereu de persoane care m-au amprentat pozitiv. Față de cele care totuși nu au făcut-o, am tot gânduri de recunoștință pentru că m-au determinat să muncesc un pic mai mult și să mă străduiesc un pic mai tare.
Reporter: Cine este ”Emoționel” și cum a fost creat?
Petra Boantă: Îmi place că întrebările acestui interviu pur și simplu curg și formează o poveste! Emoționel este un băiat fictiv căruia i-am dat viața în anul 2018. S-a născut sub forma unui dicționar de emoții scris pe înțelesul celor mici și s-a dezvoltat, treptat, într-un kit cu jocuri pentru călătorii (2019), iar mai apoi într-un set cu reguli de bune maniere (2020). Produsul, brandul Emoționel, are desigur și o mascotă: o păpușică lucrată 100% manual de mama mea, față de care oricum nu mai am cuvinte de mulțumire. Probabil că o să-i gravez o stea pe Broadway într-o bună zi. 😊
Emoționel s-a născut din dorința de a le oferi părinților o mână de ajutor în procesul de identificare, exteriorizare și gestionare a celor mai puternice emoții resimțite de copilașii lor. Simplu!
Ce învață copiii alături de Emoționel?
Reporter: Câte volume cuprinde și ce vor învăța copiii cu ajutorul lui ”Emoționel”?
Petra Boantă: Haha, asta-i culmea! Să știți că nu citesc niciodată toate întrebările unui interviu din prima, tocmai pentru a nu mă lăsa influențată de cerințele care urmează. Și asta e cumva și o chestiune după care mă ghidez în viață…nu mă interesează viitorul, pentru că nu e treaba mea. Treaba mea e prezentul, pe acesta îl pot controla cu adevărat.
Ca să nu deviez de la întrebare, Emoționel cuprinde 3 volume: unul albastru, unul galben și unul roșu. Am reușit să creez și tricolorul prin intermediul său, iar aceasta e dovada clară că eu îmi iubesc țara (știți bine că ea nu are nicio vină, niciodată; oamenii sunt cei care au, de fapt).
Emoționelul galben, denumit dicționarul emoțiilor pe înțelesul copiilor, îi ajută pe aceștia să-și înțeleagă cât mai bine cu putință sentimentele. Conține 30 de cartonașe, de la A la Z.
Emoționelul albastru, denumit kit de supraviețuire în călătoriile cu mașina, conține 32 de cartonașe cu jocuri creative care îi ajută pe copii să nu se plictisească atâta timp cât călătoresc.
Emoționelul roșu, denumit setul meu cu reguli de bune maniere, conține 34 de cartonașe pe care stau mândre cele mai importante reguli de bună practică, pe care un copilaș cuminte și educat ar trebui să le respecte.
Reporter: Care a fost feedback-ul primit după lansarea celor 3 volume?
Petra Boantă: Din fericire, feedback-ul a fost unul pozitiv, motiv pentru care am puterea și încrederea să merg mai departe!
Reporter: Fanii ”Emoționel” au început să vadă asemănarea dintre tine și el. Cum a fost creată imaginea lui și cine te-a ajutat?
Petra Boantă: Da, așa e! Mă emoționează lucrul acesta și mă bucură, în același timp! Designul lui Emoționel a fost creat de ilustratoarea Corina Maria Moruț, căreia îi mulțumesc ȘI pe această cale, din tot sufletul. A reușit să ilustreze un Emoționel cu zâmbetul până la urechi, care chiar mă reprezintă.
Reporter: Care sunt produsele/kiturile gândite și lansate pe piață de ”Mama lui Emoționel”?
Petra Boantă: Până în prezent am lansat pe piață colecția Emoționel, ce cuprinde cele 3 seturi de cartonașe, mai sus prezentate, mascote reprezentând cele mai întâlnite emoții (bucurie, tristețe, furie, frică, mirare etc), jurnale personalizate cu numele copilașilor doritori, un cub al emoțiilor, brelocuri de pus la gentuță sau chei etc.
De asemenea, și cursul de dezvoltare emoțională susținut de către cele două doamne psiholog, Sofia și Amelia, este tot un produs lansat pe piață, de care, până în prezent se bucură un număr de 24 de copii.
Nebunia creată de pandemie – o sursă de creativitate și dezvoltare
Reporter: De unde îți vin ideile când creezi un produs? Cine te inspiră?
Petra Boantă: Bună întrebare. Cred că mă inspiră nevoia identificată în rândul părinților. Și spun părinți pentru că acesta este publicul meu țintă. Nebunia creată de pandemia aceasta a fost pentru mine o sursă permanentă de creativitate și dezvoltare. În pandemie am reușit să pun bazele Centrului de dezvoltare emoțională pentru copii, Emoțioland. Am ținut înainte cursuri live pe messenger, deci mi-am făcut un antrenament minunat, în care diversitatea de copii întâlniți mi-a slujit enorm în conturarea unui business solid.
Reporter: Care a fost cel mai greu moment de până acum din cariera ta?
Petra Boantă: Cred că cel mai greu moment a fost acela în care m-am trezit singură într-o mare de idei și nu am știut cu CE să încep și de UNDE să încep. Am încheiat socotelile cu locul meu de muncă de atunci și mi-am propus să pornesc pe cont propriu, pe principiul ”Pot și singură pentru că vreau mai mult’.’ Și ca orice lucru nou, e firesc să nu fie floare la ureche. Te lovești de lumea dură și super-matură, de stat la cozi, de completat hârtii cu nemiluita, de termeni noi etc.
A, și foarte important, e greu să înțelegi că dacă ai greșit un cuvânt trebuie să reiei un întreg proces pentru că legea nu iartă pe nimeni, indiferent de cât de tânăr ești sau de cât de frumos zâmbești. Nu există scuze.
Proiect unic: after school pentru dezvoltarea emoțională
Reporter: De curând, ai creat un proiect unic în Oradea: After school pentru dezvoltarea emoțională. Ce program au copiii care vin la acest after school?
Petra Boantă: Programul copiilor se încadrează în 2,5, respectiv 3 ore de cursuri, într-o zi a săptămânii. Emoțioland are 4 grupe de copii, distribuite în 4 zile, de luni până joi. Cursurile susținute de către psihologii certificați sunt de dezvoltare personală și emoțională, axate în mare parte pe învățarea prin joacă și experimentare, iar cele susținute de mine sunt strict de joacă și învățare prin povești, dezbateri despre emoții, socializare, cunoaștere și autocunoaștere.
Cred că părinții sunt foarte fericiți că a apărut această oportunitate pe piață, deoarece copiilor nu le-a fost ușor să traverseze cu calm și înțelegere perioada aceasta de pandemie cu atât de multe restricții care au îngrădit libertatea, nevoia de socializare și exprimare, joaca în aer liber, întâlnirile cu prietenii etc.
Reporter: Cât este de important ca un copil să își cunoască sentimentele și să învețe să le gestioneze?
Petra Boantă: Cred că e cel mai important! Și spun asta fără intenția de a diminua valoarea inteligenței cognitive. Departe gândul. Dacă un copil reușește să își identifice emoțiile și mai apoi este ghidat spre exteriorizarea și gestionarea lor, este un copil câștigat. Va crește frumos, se va dezvolta armonios, va ști să socializeze, să se exprime liber, să vorbească despre ceea ce simte.
Toate aceste lucruri duc automat la o stimă de sine ridicată, la o încredere sporită în forțele proprii… la putere, spus mai pe scurt. Să fim serioși, cine nu își dorește să aibă un copil puternic, încrezător, sociabil, capabil, inteligent din punct de vedere cognitiv și emoțional, care să nu se arunce pe jos în magazine atunci când dorește o jucărie nouă, ci să-și verbalizeze nevoile, care să nu lovească sau să arunce cu nisip în ochii altor copii când e la joacă, ci să se comporte civilizat?… Astea toate țin de educația emoțională, deși pare ireal.
Cel mai greu e să lucrezi cu părinții
Reporter: Este greu să lucrezi cu copii? Dar cu părinții acestora?
Petra Boantă: Este greu să lucrezi cu copiii. Desigur că vor fi oameni care mă vor contrazice, spunând probabil că poți să-i dai copilului niște jucării faine sau să-i pui un video de o oră pe youtube și tu să-ți vezi de ale tale. DAR, eu nu despre asta vorbesc și nu asta promovez la Emoțioland. Promovez dezvoltarea armonioasă.
Și, cel mai greu este să lucrezi cu părinții copiilor. De ce? Pentru că, la fel ca oricare părinte din lume, consideri că al tău copil e pregătit, e bun, e cuminte, e educat, se comportă mai matur decât alții aflați la aceeași vârstă, știe mai multe, este cel mai frumos și cel mai deștept. Și nu e absolut nimic greșit în asta.
Sunt sigură că și mama mea consideră exact la fel despre mine. Știți care e partea ”greșită”? Faptul că părinții refuză un feedback mai puțin plăcut, se supără dacă le spui că ai lor copii tocmai au desființat o jucărie care a supraviețuit 2 generații.
Bineînțeles că sunt și părinți foarte deschiși la nou, care abia așteaptă să le vorbești, care au încredere că și-au lăsat copiii pe mâini bune și chiar iau măsuri. Cu acești părinți este o adevărată plăcere să lucrezi.
Reporter: Îți cer părinții sfaturi? Care sunt cele mai des întâlnite întrebări și ce sfaturi le dai?
Petra Boantă: Îmi cer părinții sfaturi și cea mai înțeleaptă decizie pe care o pot lua și cea mai corectă este să îi redirecționez spre o persoană mai în măsură decât mine să le ofere răspunsuri. Acesta a fost și motivul pentru care mi-am dorit să lucrez cu psihologi certificați, care au experiență vastă în lucrul cu copiii, care s-au lovit de varii situații și au gestionat probleme.
Întrebări frecvente?
1. Credeți că ar trebui să insist și eu acasă cu el (copilul) pe subiectul dezbătut azi?
2. E foarte retras și rușinos, ce aș putea să fac?
3. I-a lipsit mult socializarea/relaționarea, ce aș putea să fac să plusez pe partea aceasta?
Anul provocărilor
Reporter: Cum a fost anul 2020 pentru tine?
Petra Boantă: Anul 2020 a fost cel mai provocator, cel mai intens și cel mai frumos din viața mea. Am pus în 2020 bazele tuturor celorlalți ani pe care-i voi trăi și nu vreau să stric nicio surpriză, dezvăluind mai multe.
Reporter: În pandemie, ai făcut întâlniri online cu copiii. Cum a fost această experiență și ce subiecte ați discutat?
Petra Boantă: A fost o experiență superbă pentru că am întâlnit copii din diverse orașe ale țării. Mediul online îți oferă această oportunitate de care merita din plin să te bucuri. Fiecărui copil îi dedicam o oră din zi, la decizia părintelui, în intervalul 12-19. Era foarte interesant și emoționant să reușești să cunoști bine și chiar foarte bine un copilaș, lucrând individual cu el. Subiectele pe care le dezbăteam se învârteau în jurul inteligenței emoționale, creionând pas cu pas și o încredere de sine mai mare, mai dezvoltată. Copiii erau tare încântați să-mi prezinte aspecte din viața lor personală, să-mi povestească, să-mi zâmbească. Se simțeau cu adevărat în largul lor și nu aveau deloc rețineri.
Reporter: Au fost momente în care te-ai gând să te reorientezi sau să faci și altceva?
Petra Boantă: Nu. Este o satisfacție incredibilă.
Reporter: Care sunt top 5 cărți pe care le recomanzi?
Petra Boantă: – Tată bogat, Tată sărac
– Crimă și pedeapsă
– Conversații cu Dumnezeu (vol. I în special)
– Jocul vieții și cum să-l joci
– Cel mai bogat om din Babilon
Reporter: Ce planuri ai pentru viitor?
Petra Boantă: Tot ce-mi doresc să vă împărtășesc este vizibil permanent în mediul online. Promit să vă țin la curent cu cele mai frumoase planuri la care am lucrat vreodată.