Curtea de Apel Bucureşti a anulat, luni, articolul dintr-o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență care interzice participarea la pelerinaje a persoanelor din alte localităţi decât cele în care au loc evenimentele religioase, relatează stiripesurse.ro. ”Modalitatea de redactare a art.2 din Hotărârea nr.47/2020 creează premisele unei aplicări discreționare și de adoptare a unor măsuri de restrângere a exercițiului drepturilor și libertăților, aspect de natură să contravină atât principiului securității juridice, cât și principiului legalității restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți, în speță a dreptului la libertatea religioasă”, a arătat instanța. Totuși, decizia nu produce efecte, pentru că interdicția menționată apare și într-o hotărâre de guvern, care nu a fost atacată în instanță.
Potrivit textului anulat de instanță – art.2 din Hotărârea nr.47/2020, „organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități”.
Judecătorii au observat că ”nu există nicio limitare în timp a acestei interdicții sau cu privire la localitățile/întinderea teritorială unde urmează să se desfășoare sărbătorile religioase, astfel încât se deduce în mod logic faptul că interdicția menționată se referă la o perioadă nedeterminată și vizează orice localitate de pe teritoriul României, cu excepţia celei de domiciliu, unde au loc astfel de manifestări”.
În plus, instanța a făcut referire la o decizie a Curții Constituționale care a statuat că actul normativ care restrânge/afectează drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor sau instituţii fundamentale ale statului „nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului”. ”Astfel, se constată că prin Hotărârea Comitetului Național nr. 47/2020 nu ar putea fi dispuse acțiuni și măsuri care să vizeze restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale, în speţă dreptul la libertatea religioasă, sub forma participării la slujbele religioase.”
Judecătorii Curții de Apel București au menționat obligația statului de a interveni în domeniul vieții religioase într-o manieră similară cu viața socială non-religioasă: ”Prin dispozițiile contestate din Hotărârea nr.47/2020, Curtea observă că este acordată o atenție disproporționată domeniului vieții religioase prin adăugarea de reguli suplimentare în cazul pelerinajelor de sărbători, față de restricțiile generale în vigoare pe același interval temporal nelimitat, la nivelul altor segmente ale vieții sociale, cum sunt de pildă deplasările la sfârșit de săptămână pentru recreere/practicarea sporturilor de iarnă în anumite zone montane, unde aglomerația este de notorietate și este determinată de persoane venite din alte localități decât cele de destinație. Prin urmare, Curtea constată că aceste condiţii nu au fost respectate de pârâtă.”
Hotărârea Curții de Apel București – integral, AICI.