Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a fost sesizată în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile în legătură cu vârsta standard de pensionare în cazul soțului supraviețuitor care poate beneficia de pensie de urmaș. Sesizarea a fost formulată de Curtea de Apel Ploiești, într-un dosar de asigurări sociale, și a fost înregistrată la ÎCCJ pe 23 februarie, cu termen de soluționare pe 11 aprilie.
Conținutul sesizării prealabile:
În interpretarea art. 85 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, vârsta standard de pensionare este vârsta definită de dispoziţiile art. 66 din HG nr. 257/2011 sau vârsta definită prin dispoziţiile art. 3 alin. (1) lit. v din Legea nr. 263/2010 respectiv vârsta stabilită de lege la care bărbaţii şi femeile pot obţine pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile legii respectiv vârsta prevăzută în Anexa 5 din Legea nr. 263/2010 dar şi vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege.
Texte de lege invocate:
– Art. 85 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 – Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
– Art. 66 din HG nr. 257/2011 – Vârsta de pensionare la care se face referire la art. 85 alin. (1) din lege este vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5 la lege.
– Anexa 5 din Legea nr. 263/2010 – disponibilă AICI
– Art. 3 alin. (1) lit. v din Legea nr. 263/2010 – vârstă standard de pensionare – vârsta stabilită de prezenta lege, pentru bărbați și femei, la care aceștia pot obține pensie pentru limită de vârstă, în condițiile legii, precum și vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege.
Punctul de vedere al completului de judecată asupra chestiunii de drept sesizate
Curtea de Apel Ploiești a apreciat că vârsta standard de pensionare din cuprinsul art. 85 alin. 1 a Legii 263/2010 trebuie interpretată ca fiind vârsta de din care se operează reducerile prevăzute de lege, așa cum este definită la art. 3 alin. 1 lit. v din lege.
Referitor la condițiile în care soțul supraviețuitor poate beneficia de pensie de urmaș, Curtea reține că legea prevede acordarea acesteia dacă solicitantul a împlinit vârsta standard de pensionare. ”Analizând noțiunea de vârstă standard de pensionare, aceasta este reglementată de art. 3 alin 1 lit. v din Legea 263/2010 ca fiind vârsta stabilită de prezenta lege, pentru bărbați și femei, la care aceștia pot obține pensie pentru limită de vârstă, în condițiile legii, precum și vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege”, a arătat instanța prahoveană.
Aceeași vârstă standard de pensionare este reglementată de art. 66 din HG 257/2011 – ca fiind vârsta standard de pensionare prevăzută de anexa 5 le lege.
Curtea de Apel Ploiești a apreciat că trimiterea făcută de legiuitor în cuprinsul art. 66, doar la vârsta prevăzută în Anexa 5 a Legii 263/2010, anexă ce nu cuprinde și reducerile de vârstă, nu poate conduce la înlăturarea de la beneficiul pensiei de urmaș a celor care îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limită de vârstă cu reducerile prevăzute de lege.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile:
Comments 1