O învățătoare din Satu Mare a fost condamnată la un an și opt luni de închisoare cu suspendare după ce a pulverizat spray lacrimogen înspre elevii săi. Acuzat de purtare abuzivă, dascălul a spus în fața instanței că a acționat în legitimă apărare, după ce a fost lovit de o elevă de 7 ani. O expertiză a stabilit că învățătoarea avea probleme psihice și discernământul diminuat în momentul în care a comis fapta, relatează libertatea.ro.
Fapta de care este acuzată învățătoarea a fost comisă în septembrie 2019. O fetiță de 6 ani, dintr-o clasă pregătitoare de la o școală din județul Satu Mare, a vrut să iasă afară din clasă, dar nu a fost lăsată de cadrul didactic.
În sprijinul elevei a intervenit sora acesteia, în vârstă de 7 ani, elevă în clasa I, care, la rândul său, a încercat să iasă din sală. Pentru că învățătoarea nu a lăsat-o nici pe aceasta să plece, fata a luat un scaun cu care s-a apropiat de dăscăliță, răstindu-se la aceasta. Mai mult, ar fi lovit-o pe femeie cu o carte peste mână.
”Acest fapt a iritat-o pe inculpată, care, din poșeta sau din buzunarul de 1a spate al îmbrăcămintei sale, a scos un spray cu substanțe iritant lacrimogene cu care a pulverizat înspre elevă”, au stabilit anchetatorii. Jetul i-a afectat atât pe elevă, cât și pe un coleg.
Copiii au ieșit din clasă plângând, fiind observați de o altă învățătoare de la o altă clasă, care i-a dus la baie, unde i-a ajutat să se spele la ochi. ”Din cauza mirosului puternic și iritant care a provocat usturimi la nivelul ochilor și căilor respiratorii, copiii au fost obligați să părăsească sălile de clasă aflate în acel corp de clădire”, susțin anchetatorii.
Fetița înspre care a fost pulverizat sprayul lacrimogen a necesitat 3-4 zile de îngrijiri medicale. Anunțat despre incident, directorul școlii a alertat Poliția.
Probleme încă de la începerea școlii
Chiar dacă o cunoștea de doar câteva zile, un profesor de educație fizică apucase să-și formeze o părere despre învățătoarea care a folosit sprayul lacrimogen. În opinia acestuia, femeia era antisocială, fiind iritată de puținele discuții pe care le-au avut în ședința consiliului profesoral. Ar fi devenit chiar violentă, aruncând cu creta în masă atunci când i s-a propus să facă naveta de la Satu Mare, împreună cu ceilalți colegi.
Chiar și directorul școlii susținea că învățătoarea s-a comportat ciudat în cele câteva zile cât a lucrat cu ea, având un mod de exprimare ciudat și desfășurând activități zilnice bizare.
Dăscălița a recunoscut fapta, însă a susținut că a acționat în stare de legitimă apărare atunci când a folosit spray-ul lacrimogen. ”Este extrem de greu de conceput că unui atac al unui minor în vârstă de șase ani i se poate răspunde doar printr-un gest atât de disproporționat cum este pulverizarea unui spray lacrimogen”, a fost reacția magistraților.
Expertiza psihiatrică la care a fost supusă învățătoarea a arătat că aceasta prezenta tulburare de personalitate mixtă cu decompensări psihotice în antecedente și că bolile de care aceasta suferă îi afectează discernământul și capacitatea de a se stăpâni. Astfel, la data săvârșirii faptelor, aceasta a avut discernământul diminuat, au stabilit specialiștii.
La începutul lunii ianuarie, învățătoarea a fost condamnată la un an și 8 luni de închisoare pentru purtare abuzivă și 90 de zile de muncă în folosul comunității. În plus, a fost obligată să plătească elevilor afectați daune morale de 3200 de lei.
Sentința putea fi atacată cu apel, dar pe portalul instanțelor nu există mențiuni la exercitarea acestei căi de atac.