În competiția “Internet of Things Student Challenge”, studenții departamentului de automatică de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au prezentat echipamente care să ne ușureze viața, prin acționarea acestora de la distanţă.
Patru studente au realizat un dispozitiv care hrănește automat pisica, util atunci când ai, de exemplu o zi încărcată de muncă. Un senzor detectează atunci când animalul se apropie de bol și eliberează mâncarea, însă de maximum trei ori. dispozitivul poate fi acționat de la distanţă, iar atunci când stăpânul dorește să umple bolul cu mâncare, o alarmă anunță animalul că e ora mesei. O altă invenție te ajută să încarci telefonul în timp ce mergi, direct din talpa pantofului. Cu ajutorul tălpii pantofului ne putem monitoriza paşii şi procentajul unei baterii, care este încărcată prin apăsare. Tot acest prototip este încărcat prin energie solară,. Un robot paiangen, lucrarea de licență a unui alt student, se poate transforma oricând într-un dispozitiv de ajutor pentru echipajele de salvare în cazul unui accident sau al unei clădiri prăbușite. Competiția a fost câștigată de EnviroTrack care poate monitoriza atât calitatea aerului interior, cât și cel exterior cu dispozitivul smart edge, folosind algoritmi avansați și hardware de ultimă oră pentru senzori. Acest dispozitiv permite măsurarea mai multor parametri de mediu: temperatură, umiditate relativă, presiune atmosferică, echivalent CO2, VOC, oferind în cele din urmă un indice general al calității aerului. Un aspect important al soluției propuse este minimizarea consumului total de energie: experimentele demonstrează că dispozitivul poate funcționa timp de aproximativ 5 luni pe o singură baterie tip moneda de 3V. Dispozitivul inteligent EnviroTrack utilizează senzorul BME688 de ultimă generație, oferind o monitorizare precisă a parametrilor vitali de mediu.
Internet of Things Student Challenge este un program care oferă studenților posibilitatea de a demonstra conceptul și de a dezvolta produse de la idei la prototip, cu sprijinul personalului academic al Departamentului de Automatică, a celor mai buni mentori din domeniul ICT și industria de afaceri din România. Programul oferă 4 luni de mentorat, dezvoltare intensivă de prototipuri, explorarea ecosistemului de dezvoltare din România și întărirea legăturii dintre studenții Departamentului de Automatică și personalul academic, cu sectorul industrial.