Proiectul are ca scop atingerea țintelor stabilite prin PNRR privind reglementarea pieței hidrogenului în România, dar și menirea de a garanta siguranţa investiţiilor în România în domeniul hidrogenului.
Prioritatea proiectului este promovarea hidrogenul verde, crescând capacitatea de producție de energie în țară și întărind securitatea energetică a României.
<Grupul de lucru pentru Hidrogen, constituit în cadrul Comisiei pentru Industrii si Servicii, a finalizat și depus “Propunerea legislativă privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei și transporturilor”>, a anunțat deputatul PSD Bihor Ioan Mang, care face parte din Comisia de Industrii și Servicii și care se află printre parlamentarii care au lucrat la proiect. Potrivit inițiatorilor, proiectul a fost depus drept urmare a unei ample consultări pe parcursul unui an a tuturor experților din mediul academic, privat și non-guvernamental, în colaborare cu experții din Ministerul Energiei și cu celelalte instituții cu atribuții în acest domeniu.
„Prevederile acestei propuneri legislative vor oferi mediului privat un cadru legislativ, clar, stabil şi predictibil, care va garanta siguranţa investiţiilor în România în domeniul hidrogenului. Prin utilizarea hidrogenului în sectoarele industrie şi transporturi, drumul către reducerea emisiilor de carbon şi către o independenţă energetică sigură va fi mai scurt şi dezvoltarea unui nou sector economic, acel al hidrogenului curat va fi asigurat. Impactul bugetar al acestei iniţiative este, fie unul neutru în cazul în care toate părţile obligate reuşesc să atingă ţintele, fie unul pozitiv în cazul în care o parte din ţinte nu sunt atinse, iar părţile obligate vor plăti amenda asociată nerespectării obligaţiilor. Cuantumul amenzilor propuse in prezenta propunere legislative a fost calculat in aşa fel încât sa asigure, intr-un mod echilibrat, motivarea suficienta a părţilor obligate de a investi, sau de a sprijini investiţii in domeniul hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon”, potrivit expunerii de motive.