12 panouri informative prezintă viața lui Iuliu Maniu, începând cu informații despre familie, studii, continuând cu rolul său ca lider al românilor din Transilvania și contribuţia sa la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, activitățile politice ca deputat în Parlamentul de la Budapesta și în Parlamentul de la București, perioada exercitării președinției Consiliului Dirigent după 1918, prim-ministru al României, lider al Partidul Național Român și al Partidului Național Țărănesc, precum și rezistența împotriva ocupației sovietice și a regimului totalitar impus.În plus, va fi expus și bastonul lui Iuliu Maniu care va fi adus special de la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin.
Muzeul Orașului Oradea va găzdui expoziția fotodocumentară „Iuliu Maniu – povestea unui destin de excepție” . Aceasta va fi lansată marți, 14 noiembrie, de la ora 13, Evenimentul are loc în cadrul manifestărilor prilejuite de „Anul Iuliu Maniu”. 2023 a fost prin lege astfel, la împlinirea a 150 de ani de la nașterea liderului românilor din Transilvania (8 ianuarie 1873) și 70 de ani de la tragica sa moarte, în Penitenciarul Sighet (5 februarie 1953).
Așa cum reiese din invitația lansată de organizatori, moderatorul vernisajului va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul dr. Marin Pop, șef Secție Muzeografie – muzee locale, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Cristian Borz, preotul Parohiei Greco-Catolică Bădăcin și dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la secția Muzeul Orașului Oradea.
De asemenea, elevii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, însoțiți de profesori, sunt așteptați la tururi ghidate, dar și la vizionarea filmului documentar „Remember Iuliu Maniu – 1986” (40 minute), realizat de Cristina Liana Pușcaș și de Ana-Maria Borz, muzeograf la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.Expoziția fotodocumentară „Iuliu Maniu – povestea unui destin de excepție” va rămâne deschisă până în data de 6 decembrie, iar programul educativ muzeal se va desfășura de marți până vineri, în intervalul orar 9.00 – 14.00. Programările se fac la numărul de telefon: 0771.741.331, costul unui bilet fiind de 10 lei / elev.Expoziția este organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Județean Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin.