Sergentul major Ana Maria Florescu, jandarmerița din Suceava trimisă în judecată după ce un bărbat în fața căruia a pulverizat spray lacrimogen a murit, a fost condamnată la 2 ani și 7 luni de închisoare cu suspendare. În plus, a fost obligată să plătească daune morale de 90.000 de lei și daune materiale de 35.000 de lei familiei victimei. Sentința pronunțată, marți, 22 iunie, de Tribunalul Militar Iași nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel de procurorii militari.
Potrivit hotărârii Tribunalului Militar Iași, sergentul major Ana Maria Florescu a fost condamnată la 2 ani și 2 luni de închisoare pentru ucidere din culpă, 7 luni de închisoare pentru port sau folosire fără drept de obiecte periculoase și 8 luni de închisoare pentru purtare abuzivă.
”Inculpata va executa pedeapsa cea mai grea, din cele 3 pedepse de mai sus, respectiv de 2 ani și 2 luni de închisoare, la care se adaugă un spor de 5 luni de închisoare, reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse aplicate, urmând să execute în total pedeapsa de 2 ani și 7 luni de închisoare”, se arată în hotărârea instanței militare.
Judecătorii au decis suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi au stabilit un termen de supraveghere de 3 ani pentru inculpată. În plus, jandarmerița a fost obligată să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității și să achite câte 30.000 de lei daune morale pentru trei membri ai familiei victimei și 35.000 de lei, daune materiale, pentru una din părțile civile din proces. Inițial, rudele bărbatului decedat au cerut despăgubiri de peste jumătate de milion de euro: cei doi copii ai victimei – câte 100.000 de euro, în timp ce fraţii acesteia, 7 la număr, au solicitat câte 50.000 de euro.
A doua zi după pronunțarea sentinței, procurorii militari au contestat hotărârea. Și avocatul familiei victimei jandarmeriței a anunțat că va ataca soluția Tribunalului Militar. ”În acest dosar au fost încălcate dispoziții ale Curții Constituționale, ceea ce este inadmisibil. Considerăm că prima instanță a pronunțat o sentință netemeinică și nelegală atât în ceea ce privește latura penală a cauzei, cât și în ceea ce privește latura civilă. O altă critică pe care o aducem sentinței constă în soluționarea de către prima instanță a acțiunii civile, respectiv respingerea în totalitate, pretenții civile solicitate de frații și surorile victimei, precum și cuantumul redus al daunelor morale acordate celor trei părți civile”, a declarat Ioan Marocico, avocatul familiei, pentru Monitorul de Suceava.
Jandarmerița Ana Maria Florescu este acuzată că, în 19 iulie 2019, a pulverizat spray lacrimogen spre fața unui bărbat, Ioan Csapai, imobilizat de colegii săi, la un eveniment public în Vatra Dornei. Ulterior s-a stabilit că spray-ul folosit nu era din dotarea Jandarmeriei, ci unul personal, și că jetul a fost pulverizat de la o distanță de doar câțiva centimetri. În urma acestui gest, Ioan Csapai a murit, deși s-a încercat resuscitarea lui la locul incidentului. Victima fusese imobilizată de jandarmi după ce tatăl unei fetițe de 12 ani a reclamat că bărbatul i-ar fi agresat sexual fiica.