ELSA Oradea (European Law Students’ Association ), prin intermediul departamentului Activități Academice, în parteneriat cu Centrul EUROPE DIRECT Oradea și Oradea Debate Society, miercuri 26 aprilie au organizat o dezbatere despre jocurile de noroc tip slot.
<<Departamentul Activități Academice al ELSA Oradea a organizat și anul acesta o ediție de Legal Debate. Acesta a avut moțiunea “Jocurile de noroc tip slot ar trebui interzise”. Legal Debate-ul este un eveniment clasic al departamentului Activități Academice, iar anul acesta a fost organizat în parteneriat cu Europe Direct Oradea și cu Oradea Debate Society.>> transmite Popa Mădălina – Vicepreședinta departamentului Activități Academice din cadrul ELSA Oradea.
Ce argumente ar putea sta la baza unei astfel de decizii? Ar putea fi impusă această interdicție în mod legal? Ar reprezenta interzicerea acestora o hotărâre benefică și justă? Acestea au fost câteva din punctele pe care organizatorii le-au surprins și punctat.
“Toata lumea știe că întotdeauna câștigătoare iese casa, cu toate acestea oamenii aleg să meargă în continuare la jocuri de noroc, în special la cele de tip slot. Știind că mai și există o discuție la nivel internațional despre interzicerea reclamelor la jocurile de noroc, am considerat că aceasta ar fi o temă perfectă pentru un Legal Debate” — transmite Ionuț Tripon președintele Oradea Debate Society
Pentru dezbatere au existat două echipe: echipa Guvernului care a fost pro și echipa Opoziție ce a fost contra.
Echipa Guvernului a susținut că jocurile de noroc reprezintă un pericol deoarece intră într-o categorie specială fiind singurele care le joci împotriva proprietarului, aflându-te o poziție dezavantajoasă.
Acestea crează și o dependență existând studii care arată că datorită lipsei de lumină naturală, a sunetelor provocate de aparate și datorită luminițelor, oamenii pierd percepția asupra timpului și asupra lor. Unii ajung chiar să comită acte de violență și să piardă familia, nu doar banii. Astfel părerea centrală a Guvernului a rămas de a interzice jocurile de noroc de tip slot datorită nivelului extrem de periculozitate pe care acestea le reprezintă.
Opoziția a acceptat ideea că jocurile de tip slot reprezintă o problemă, dar periculozitatea lor nu este atât de mare încât ar trebui să fie interzise, ci o măsură precum creșterea vârstei de acces la ele de la 18 la 24 de ani ar fi suficientă, deoarece omul va fi mai dezvoltat din punct de vedere psihic și va putea să înțeleagă și mai bine consecințele unei dependențe decât ar face-o când este în liceu sau după terminarea acestuia. Cu toate că se știe că iese câștigătoarea casa, oamenii aleg să meargă la sloturi. Pot fi multe motive pentru care fac asta: recreație, șansa de câștig, ambiție, etc. Ce voia Opoziția a fost să se asigure ca fiecare cetățean știe consecințele și totodată și le asumă, considerând că interzicerea jocurilor de tip slot afectează drepturile oamenilor.
În cele din urmă, după ce s-a supus la votul publicului opoziția avut câștig în această cauză.
<<Ne-a făcut o deosebită plăcere să fim implicați în acest eveniment alături de studenții Facultății de Drept din Oradea. Centrul EUROPE DIRECT Oradea își propune să aducă în atenția comunității bihorene diverse teme europene de actualitate. De aceea ne-am bucurat să fim co-organizatori ai unui eveniment orientat spre teme relevante în viața cetățenilor. În special în contextul Anului european al competențelor am fost încântați de ocazia de a contribui la organizarea ediției din acest an a„Legal Debate”, un eveniment prin care studenții facultății de drept au avut șansa de a-și cultiva abilități esențiale în carierele lor viitoare.>> transmite Sebastian Lajos, Coordonator al Centrului EUROPE Direct găzduit de Fundația Comunitară Oradea.