material realizat de Andreea Dobrițan, psiholog și realizator ”PSIHOPODCAST”
La ce te gândești atunci când auzi termenul de „dependență”?
Cei mai mulți oameni se gândesc la dependența de substanțe sau de alte persoane. Însă realitatea nu se rezumă doar la atât. Dicționarul de Sănătate Mentală (DSM V) a cuprins multitudinea de dependențe într-un singur capitol: „Tulburări legate de consumul de substanţe şi dependenţe” și asta pentru că, indiferent de obiectul dependenței aceasta prezintă o formă de comportament dezaptativ, o modalitate greșită de adaptare la provocările vieții care implică apariția consecințelor negative în tot ansamblul traiului unui om și al familiei sale. Fie că vorbim de dependența cea mai „ușoară”, cea de nicotină sau că vorbim de dependențe extrem de grave de substanțe psiho-active ori jocuri de noroc, ele trebuie abordate cu seriozitate și atenție deosebită.
Odată cu evoluția umanității, au evoluat și dependențele. Dacă, în trecut, jocurile de noroc se rezumau doar la cele întâlnite în cazinouri, astăzi le putem întâlni și în mediul online, având platforme destinate lor dar și în domeniul pariilor sportive. Totodată, specialiștii remarcă dependența de jocuri video care NU este prezentă doar în rândul copiilor și al adolescenților, așa cum ai fi crezut. Enumăr dependența de muncă (workaholism-ul) tot în această categorie, întrucât „scapă” neobservată de multe ori în această eră a vitezei și i se acordă atenție doar atunci când face ravagii (epuizarea/burn-out-ul).
Ce trebuie să știi despre dependențe?
Acestea apar, de obicei, în viața oamenilor care nu au reușit să învețe cum să gestioneze corect diferite aspecte ale vieții (obținerea plăcerii, pierderea, furia, evadarea din cotidian, etc.) și aleg să obțină o stare plăcută de moment într-un mod cât mai facil. Așadar, în momentul practicării diferitelor jocuri sau pariuri nivelul de adrenalină din creier crește, alături de dopamină și de alți hormoni, provocând o senzație plăcută individului și provocându-l să și-o asigure cât de des posibil. Pe de altă parte, momentul consumului de substanțe (tutun/droguri/alcool) este asociat fie unor momente plăcute de socializare, fie unor momente tensionate care necesită a fi dezamorsate și prin utilizarea substanțelor se induce relaxarea. Așadar, se poate observa că, indiferent de tipul dependenței, scopul final este același: producerea plăcerii imediate și detașarea de realitatea stresantă.
Până aici sună bine, dar ce se întâmplă mai departe?
Odată intrat în cercul vicios al dependenței este destul de dificil să mai ieși chiar și când îți dorești asta. Factorul principal care te împiedică este sevrajul ce apare în urma ORICĂRUI fel de dependență. Pe de altă parte, cercetători precum Starcevic (2017) spun “tulburările de dependență sunt, în general, cronice și progresive, dacă nu sunt tratate”, așadar se impune un tratament urgent format din medicație și psihoterapie. Acest tratament este unul de lungă durată și necesită supraveghere permanentă pe parcursul întregii vieți, deoarece există riscul de recidivă în orice moment.
Atunci când vorbim despre tratamentul dependențelor, este important de știut că pofta de a consuma/de a juca/a munci NU dispare, individul doar învață cum să o gestioneze iar pentru această conviețuire cu „pofta” individul și familia sa e bine să fie pregătiți.
Există și în România grupuri de suport pentru toate felurile de dependențe, așa încât, individul, atunci când recunoaște că are o problemă și vrea să o soluționeze, să poate accesa susținerea specialiștilor dar și a celor care au fost deja sau sunt în situația sa.
De unde știi dacă ești dependent?
În primul rând, dependențele apar cu o frecvență mai mare în rândul persoanelor impulsive și cu un control scăzut al impulsului, așadar pe baza dependenței de adrenalină se construiește și dependența pe care o ai.
Mai apoi, dacă zilnic lucrezi excesiv, sau consumi o anume substanță, pariezi sau joci jocuri de orice fel ar fi, este indicat să consulți un specialist pentru că ar putea fi o problemă.
Dacă plăcerea ta cea mai mare este să repeți una dintre activitățile enumerate în acest articol, acestea fiind prioritare oricărei alte activități sau persoane, ar putea fi vorba de o dependență.
Cu toate că, în viața ta apar consecințe puternic negative ale activității preferate pe care o practici, tu nu ești dispus să renunți la ea, chiar dacă promiți de nenumărate ori ca să „scapi de gura lumii”.
Atunci când viața ta, în ansamblul ei este afectată și manifești reacții de tipul tulburărilor de somn, problemelor legate de dieta, deficiențe în relaționarea familială și socială, dependența ți-a subjugat viața într-o mare măsură. Chiar dacă vrei să crezi că tu încă ai control asupra vieții tale, realitatea este dictată de dependența ta. Asta NU înseamnă că ești incurabil sau un caz pierdut, ci înseamnă că este imperios necesar să cauți ajutor de specialitate și suport pentru vindecare.
Ce se întâmplă în familia unui dependent?
De cele mai multe ori aceasta este prima care recunoaște semnalele ce indică problema individului și îl confruntă, moment în care acesta reacționează opozant și infirmă spusele lor. În spatele a ceea ce observă familia există multă informație legată de dependență și de pierdere pe care aceasta nu o cunoaște întrucât individul dependent o ascunde și o neagă.
Din explicația de mai sus poți să îți imaginezi că în familia unui dependent există multă tensiune, tristețe și minciuni. Cu toate acestea, pentru că împreună suntem mai puternici, în momentul în care individul realizează că are nevoie de ajutor, familia are un rol extrem de important de suport, supraveghere și contactare a specialiștilor.
!ATENȚIE! Susținerea familiei NU înseamnă să îi plătească datoriile dependentului, să îl alimenteze cu bani ori să îi facă diverse favoruri ca acesta să aibă timp să își practice dependența. Susținerea familiei se referă la limite ferme, stabilite cu blândețe, în care individul este asigurat de suportul și iubirea familiei.
Pastila de psiho poate fi urmărită, în format video, și pe YouTube, pe contul psihologului Andreea Dobrițan
CITIȚI din categoria #PastiladePsiho:
- De ce să adormiți împăcați? Psihologia în cuplu
- Probleme mari – probleme mici. Aspecte care dor la orice vârstă
- Familia a început înainte de tine – despre constelații și nu numai
- Chiar vor oamenii să audă mereu adevărul?
- Ce faci atunci când faci de toate și… Nimic?
- Oameni, presiune și furie
- Sexul mai este un subiect tabu? Printre copii și adolescenți, NU!
- Începe un nou an școlar… Cu bucurie sau cu lacrimi?
- Ce faci când nu faci nimic?
- Mă vindec pentru a vindeca lumea. Cum poți să salvezi lumea?
- Un alt sine
- Copiii care nu sunt iubiți devin adulți care nu știu să iubească
- Și dacă totul iese așa cum vrei?
- Copilul și cadourile – sau despre cum îl înveți să obțină ceea ce vrea
- Fă rai din ce ai! Tu ce ai făcut azi pentru tine?
- ”E timpul să avem un copil?” – bucuriile și provocările din relația de cuplu
- Eu, o mamă (im)perfectă. Despre perfecțiunea părinților și a copiilor
- Avion cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor… Sau nu? – Despre teoria conspirației la români
Comments 2