Un complet de 5 judecători al Înaltei Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, marți, să respingă recursul judecătoarei Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel București, împotriva deciziei prin care Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a exclus-o pe aceasta din magistratură, în 2018. În acest fel, devine efectivă măsura luată de CSM. În schimb, instanța supremă a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale cu soluţionarea excepţiilor de neconstituţionalitate a unor dispoziții din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii și din statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv din legea privind organizarea judiciară.
Minuta deciziei civile nr. 83 a completului de 5 judecători al ÎCCJ:
Respinge recursul declarat de Bogdan Camelia şi recursul declarat de Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” împotriva Încheierii din 28 martie 2018 pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 10/J/2017, ca nefondate. Respinge recursul declarat de Bogdan Camelia împotriva Hotărârii nr. 9J din 2 aprilie 2018 şi a Încheierii din 28 martie 2018 pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 10/J/2017, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 aprilie 2022.
Minuta încheierii de sesizare a CCR:
Admite cererile formulate de recurenta Bogdan Camelia şi sesizează Curtea Constituţională a României cu soluţionarea excepţiilor de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 49 alin. (7), art. 44 alin. (1), art. 46 alin. (7) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art. 99 lit. o) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 32 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Respinge, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a O.U.G. nr. 77/2018 pentru completarea art. 67 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Fără cale de atac în ceea ce priveşte soluţia de admitere a cererilor de sesizare a Curţii Constituţionale. Cu drept de recurs în 48 de ore de la pronunţare cu privire la dispoziţia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 aprilie 2022.
Textele legale vizate de excepția de neconstituționalitate:
– art. 49 alin. (7) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii: Dispozițiile din prezenta lege ce reglementează procedura de soluționare a acțiunii disciplinare se completează cu dispozițiile Legii nr. 134/2010, republicată, cu modificările ulterioare, în măsura în care nu sunt incompatibile cu aceasta.
– art. 44 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii: Consiliul Superior al Magistraturii îndeplinește, prin secțiile sale, rolul de instanță de judecată în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor și a procurorilor, pentru faptele prevăzute în Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
– art. 46 alin. (7) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii: Acțiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de 30 de zile de la finalizarea cercetării disciplinare, dar nu mai târziu de 2 ani de la data la care fapta a fost săvârșită.
– art. 99 lit. o) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor: Constituie abateri disciplinare – (o) nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor;
– art. 32 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară: În alte materii decât cea penală, completurile de 5 judecători sunt formate din judecători specializați, în funcție de natura cauzelor.
Pe 2 aprilie 2018, CSM anunța excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan, din cadrul Curții de Apel București: ”În şedinţa de azi, 2 aprilie 2018, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Camelia Bogdan, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti.
În temeiul prevederilor art.100 lit. e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, s-a aplicat doamnei judecător sancţiunea disciplinară „excluderea din magistratură”, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. o) din acelaşi act normativ – „nerespectarea în mod grav sau repetat a dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”. Hotărârea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”
Dosarul disciplinar în urma căruia judecătoarea Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură viza sentința dată de aceasta prin care a dispus confiscarea a sute de mii de lei din averea notarului Jean Aurel Andrei, soțul președintei Tribunalului București Laura Andrei, relatează Lumea Justiției. Notarul în cauză a reclamat Inspecției Judiciare faptul că magistratul ar fi soluționat un dosar penal și a dispus măsuri asigurătorii față de el fără a fi parte în dosar și fără a fi citat.
În 2017, CSM a mai dictat o măsură similară împotriva judecătoarei Camelia Bogdan, dar ÎCCJ a decis atunci să fie pedepsită doar cu mutarea disciplinară la o altă instanță.