Cristina Coarnă, judecătoarea din Brăila care a înlocuit arestul preventiv cu măsura arestului la domiciliu în cazul unui bărbat acuzat că a violat o fetiță de 13 ani, a mai primit o pedeapsă și a fost suspendată din funcție pentru o perioadă de 3 luni. De această dată, Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sancționat-o pentru comiterea a trei abateri disciplinare. În luna mai a acestui an, magistratul a fost suspendat pentru jumătate de an pentru că a schimbat măsura preventivă împotriva inculpatului acuzat de viol.
Hotărârea Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM, din 20 octombrie:
Cu unanimitate, admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Coarnă Cristina – judecător în cadrul Judecătoriei Brăila pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. i) teza I, art.99 lit. h) teza I şi art.99 lit.t) teza a II-a din acelaşi act normativ.
Cu majoritate, respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Coarnă Cristina – judecător în cadrul Judecătoriei Brăila pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit.ş) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca neîntemeiată.
Cu majoritate, în baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei Coarnă Cristina – judecător în cadrul Judecătoriei Brăila, sancţiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcţie pe o perioadă de 3 luni”.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Cu opinie separată în sensul admiterii acţiunii disciplinare formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Coarnă Cristina – judecător în cadrulJudecătoriei Brăila şi pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit.ş) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.
Cu opinie separată doar în ceea ce priveşte individualizarea sancţiunii, respectiv în sensul aplicării doamnei Coarnă Cristina – judecător în cadrul Judecătoriei Brăila a sancţiunii disciplinare constând în “diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 15% pentru o perioadă de 4 luni” pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. i) teza I, art.99 lit. h) teza I si art.99 lit.t) teza a II-a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Abaterile disciplinare de care este acuzată judecătoarea Corina Coarnă sunt:
Art.99 lit. i) teza I din Legea 3030/2004 – nerespectarea îndatoririi de a se abține atunci când judecătorul știe că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abținerea sa
Art.99 lit. h) teza I din Legea 3030/2004 – nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor
Art.99 lit.t) teza a II-a din Legea 3030/2004 – exercitarea funcției cu gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni.
Art. 99 lit.ş) din Legea 3030/2004 – nerespectarea deciziilor Curții Constituționale ori a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii
În decembrie 2020, judecătoarea Cristina Coarnă, de la Judecătoria Brăila, a hotărât să înlocuiască măsura arestului cu cea a arestului la domiciliu în cazul unui bărbat acuzat că a sechestrat şi violat timp de opt luni o minoră în vârstă de 13 ani.
În motivarea deciziei sale, magistratul a scris că “faptele inculpatului, deşi reprobabile, nu sunt de o aşa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacţie a societăţii din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viaţa, existenţa în vreun fel. Nu au existat ieşiri în stradă, proteste în presă”.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a contestat atunci măsura, iar Tribunalul Brăila a decis ca bărbatul acuzat de viol să rămână după gratii.
Pe 24 mai 2021, judecătoarea Cristina Coarnă a fost suspendată din magistratură pentru 6 luni. Câteva zile mai târziu, completul de cinci judecători al ÎCCJ i-a acceptat contestația împotriva deciziei din februarie, prin care era suspendată pe durata cercetării disciplinare, și a repus-o în funcție.
DOCUMENT – Hotărârea prin care judecătoarea Cristina Coarnă era suspendată din magistratură pentru 6 luni, în luna mai 2021: