Românul care a fost victima a două erori judiciare grave pentru care Statul Român a fost condamnat de două ori la CEDO a obținut cercetarea penală a unui fost procuror și a unei foste judecătoare acuzați de tortură și lipsire ilegală de libertate.
În acţiunea pornită de Vili Rupa s-a arătat că în 1999 acesta a fost condamnat şi trimis în închisoare pentru 14 luni într-un dosar de ultraj şi de trafic de mercur, în care a fost însă achitat după rejudecare. Pentru această eroare judiciară Rupa a obținut de la CEDO daune de 30.000 de euro, iar în anul 2014, într-un proces cu Statul Român el a mai obținut daune de 50.000 de lei.
Nu doar că și-a demonstrat nevinovăția ci, conform ZiarulPuterea, a mai demonstrat că în timpul anchetei penale, procurorul Dorel Herban de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara nu a ținut cont că suferea de mai multe afecțiuni cronice şi l-a supus, nevinovat fiind, unui regim de degradare.
„Regimul de degradare la care am fost supus, recluziunea mea forțată fără nici un temei legal, ignorarea vulnerabilității mele datorită stării de sănătate, înrăutățirea stării de sănătate psihică, limitarea posibilităților mele de integrare socială, mi-au produs prejudiciul estimat”, a precizat Vili Rupa în acțiunea sa conform sursei anterior citate.
Timp de mai mulți ani Vili a depus mai multe cereri toate respinse, până în 20 septembrie 2023 când Curtea de Apel Alba Iulia a decis să desființeze o ordonanță a procurorilor și a dispus continuarea cercetărilor față de cei doi magistrați.
Instanța a constatat că în anul 1998 procurorul Dorel Herban şi judecătoarea Rodica Ghilea au dat ordin polițiștilor să îl aresteze nevinovat pe Vili Rupa, să îi violeze domiciliul, să îl ducă la închisoare și torturat fizic, bătut, legat cu lanțuri la mâini și picioare timp de 81 de zile în care i s-a interzis inclusiv accesul la întreținerea igienei personale.
„Și-a putut proba nevinovăția abia în 2014 după revizuirea hotărârii de condamnare, ca urmare a admiterii plângerii sale la CEDO”, se precizează în hotărârea Curții de Apel Alba Iulia.
Magistratul de la Curtea de Apel Alba Iulia care a pronunţat sentința recentă a precizat că acuzațiile lui Vili Rupa trebuie să primească un răspuns concret în procedura plângerii împotriva soluției de netrimitere în judecată, ”altfel, în cauza de față, vom fi din nou în situația lipsei unei instrucții efective, susceptibile să atragă o nouă condamnare la CEDO”.
