Adunarea Generală a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiție (ÎCCJ) a formulat mai multe precizări după protestele avocaților din această săptămână, în legătură cu care s-a arătat că au conținut ”discursuri publice de natură să afecteze independenţa judecătorilor instanţei supreme”. ”Se impune ca manifestările publice ale tuturor membrilor societăţii (…) la adresa actului de justiţie,să asigure respectul datorat independenței justiţiei şi autorităţii hotărârilor judecătoreşti definitive”, au transmis magistrații Curții Supreme.
În comunicatul Adunării Generale a judecătorilor ÎCCJ se arată că, ”fără a putea fi negat dreptul fundamental la liberă exprimare al oricărei persoane precum şi dreptul organizaţiilor profesionale de apărare a propriilor interese, modul de manifestare publică nu trebuie să contravină garanţiilor ataşate statutului de independenţă a judecătorilor, prin generarea unui climat de incertitudine juridică şi de neîncredere a publicului în actul de justiţie”.
Magistrații Curții Supreme au respins transpunerea dezbaterilor judiciare din sala de judecată în spaţiul public şi ceea ce au numit ”agresiunile mediatice la adresa judecătorilor care au soluţionat o cauză anume”, cu trimitere la completul care a dat condamnările în dosarul ”Ferma Băneasa”. ÎCCJ a făcut trimitere la un document al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni din cadrul Consiliului Europei, potrivit căruia ”libertatea de exprimare a avocaţilor are (…) limitele sale pentru a menţine (…) autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti. Respectul faţă de colegii de breaslă şi respectul pentru statul de drept precum şi contribuţia pentru o bună administrare a justiţiei (…) impun abţinerea de la critici abuzive faţă de colegi, a judecătorilor individuali şi a procedurilor şi hotărârilor judecătoreşti.”
DOCUMENT – Comunicat de presă privind ședința Adunării Generale a judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, din data de 15 aprilie 2021: