Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, miercuri, să-l excludă din magistratură pe Robert Eugen Moise, judecător în cadrul Tribunalului București. Magistratul a fost acuzat de Inspecția Judiciară de neredactarea sau nesemnarea hotărârilor judecătorești, din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege. Este pentru a doua oară când Robert Moise este exclus din magistratură. Prima dată s-a întâmplat în 2020, dar judecătorul a obținut la Înalta Curte de Casație și Justiție înlocuirea măsurii excluderii cu cea a suspendării pe 6 luni. În total, din 2015 până acum a fost cercetat în cinci dosare disciplinare:
Hotărârea Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM:
Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Moise Robert Eugen – judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti.
Cu majoritate, În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Moise Robert Eugen – judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, sancţiunea disciplinară constând în ”excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. r) teza I din acelaşi act normativ.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Cu opinie separată doar în ceea ce priveşte individualizarea sancţiunii, respectiv în sensul aplicării domnului Moise Robert Eugen – judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti a sancţiunii disciplinare constând în „suspendarea din funcție pentru o perioadă de 6 luni” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. r) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Așa cum BihorJust a scris, pe 9 decembrie 2020, Eugen Robert Moise a fost exclus din magistratură, în urma acțiunii disciplinare a Inspecției Judiciare care l-a cercetat pe magistrat tot pentru încălcarea articolului 99 litera r din Legea 303/2004 – ”neredactarea sau nesemnarea hotărârilor judecătorești, din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege”. Magistratul a atacat decizia cu recurs, iar pe 1 februarie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a îmblânzit pedeapsa, suspendându-l din magistratură pentru 6 luni.
Înaintea acestei sancțiuni, judecătorul Robert Eugen Moise mai primise alte trei pedepse disciplinare, toate pentru ”întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile”.
Astfel, în 2015, a fost mutat disciplinar, pentru două luni, la Tribunalul Argeș, în timp ce în 2019 a fost trimis un an la Tribunalul Giurgiu. Judecătorul a obținut la ÎCCJ sancțiuni mai blânde, respectiv reducerea cu 10% a salariului pe două luni, în 2015, și cu 20% pe șase luni, în 2019. Între cele două două dosare disciplinare, Robert Moise a mai ”bifat” unul în 2016, când a fost suspendat din funcție pentru 5 luni.
Alți șase judecători, iertați de CSM
Tot în ședința de azi a judecătorilor din CSM, un alt magistrat acuzat de aceeași abatere disciplinară – neredactarea sau nesemnarea hotărârilor judecătorești, din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege – a scăpat de sancțiuni. Astfel, a fost respinsă acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva judecătorului Hadrian Lupean, de la Tribunalul Alba.
O altă acțiune disciplinară care privea cinci judecători a fost, la rândul său, respinsă de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM. În acest caz, magistrații Dragoş Alin Călin (Curtea de Apel București), Alina Gioroceanu (Tribunalul Olt), Cristi Danileț (Tribunalul Cluj), Anca Codreanu (Tribunalul Brașov) și Laurențiu Grecu (Tribunalul Mehedinți) erau acuzați de abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) și b) din Legea 303/2004:
a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu;
b) încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii;
DOCUMENT – Ordinea de zi soluționată a ședinței din 28 septembrie 2022 a Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM
DOCUMENT – Ordinea de zi soluționată a ședinței din 28 septembrie 2022 a Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM – Amânare de pronunţare din data de 14 septembrie 2022: