Alexandrina Chelu–Schorr e absolventă de Drept și e jurista firmei de steaguri a familiei care colorează România în roșu, galben și albastru, de 1 Decembrie. Familia Chelu și doamnele care lucrează în mica afacere de familie din centrul Oradei nu prididesc în această perioadă să facă față comenzilor de simboluri naționale. Așa se întâmplă în fiecare an, în preajma Zilei Naționale.
Mii de steaguri, panglici şi cocarde trebuie să fie gata până pe 1 Decembrie. Mii şi mii de metri de ţesătură – minimat, mătase, franjuri, tafta groasă pentru steaguri militare – trec prin mâinile croitoreselor.
Firma de steaguri din Oradea e cunoscută și în afara țării. “Am început să trecem granița”, spune Alexandrina, care lucrează alături de mama ei, doamna Iuliana, în atelier. Românii din Spania, Austria, Italia doresc să afișeze de 1 Decembrie steaguri, cocarde, eșarfe realizate la Oradea. În această perioadă comenzile cresc cu 30 % față de lunile precedente.
Lucrează la șabloane pe culori, le asamblează, le descarcă, le pun șnur, pompon. Așa se naște un fanion. Sunt operații multe, migăloase, e nevoie de răbdare. Comenzile sunt diverse: a fost și un steag de 25 de metri pătrați ori tricolorul imprimat cu simbolul dacic, dar și stegulețe pe care oamenii vor să le afișeze în geamuri. La un moment dat, firma a primit o comandă pentru un steag de 100 de metri lungime. Două zile au lucrat croitoresele ca să-l termine.
Steagul standard are 140 cm x 90 cm, e din mătase, elegant și, obligatoriu, are franjuri. Sunt steaguri comandate de oameni simpli, dar și de instituții. Anul acesta, pentru a doua oară consecutiv, Primăria București a apelat la firma din Oradea.
O lună și jumătate de muncă pentru stema regală
Alexandrina spune că acum vin comenzi de unde nu s-ar fi așteptat cu ani în urmă. Orădenii fac steaguri pentru consiliile județene din Timiș, Hunedoara sau Sălaj, dar și pentru foarte multe primării.
Doamna Iuliana, soțul său – Florian Chelu-Madeva – şi fiica lor, Alexandrina, au fost, cu ani în urmă, și oaspeții Casei Regale, la Săvârşin. Orădenii au dus cu ei și un cadou special pentru Regele Mihai: o stemă brodată manual. O lună și jumătate a durat confecționarea acesteia, la realizarea căreia a contribuit graficiana Victoria Cucu.