Curtea Constituțională a fost sesizată, vineri, de președintele Klaus Iohannis în legătură cu încălcări ale Constituției în ceea ce privește modul de adoptare și conținutul normativ al legii pentru modificarea și completarea Legii concurenței 21/1996. Șeful statului a cerut declararea drept neconstituțională în ansamblul său a legii în discuție.
În opinia președintelui României, legea supusă controlului constituțional a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului și a art. 75 alin. (2) din Constituție, art. 61 alin. (2) și art. 147 alin. (4), prin continuarea parcursului legislativ după expirarea termenului de 45 de zile prevăzut de Constituție.
”Condiția necesară pentru a fi numit în funcția de membru al Consiliului Concurenței, prevăzută de art. 15 alin. (4) lit. f) din legea criticată – „să nu fie incapabilă ori să nu fi fost condamnată pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani sau mai mare” – contravine dispozițiilor art. 15 alin. (1) din Constituție, întrucât instituie o decădere perpetuă din dreptul de a ocupa funcția de membru al Consiliului Concurenței”, se arată în sesizarea depusă la CCR de șeful statului.
O încălcare a prevederilor legii fundamentale este considerată și condiția impusă pentru a fi numit în calitate de președinte al Consiliului Concurenței: „persoana propusă pentru funcția de președinte al Consiliului Concurenței trebuie să aibă o vechime de cel puțin 10 ani într-o funcție de demnitate publică sau de conducere cu responsabilități ce implică o înaltă competență profesională și managerială”.
”Sintagma „o funcție de conducere cu responsabilități ce implică o înaltă competență profesională și managerială” are un conținut neclar și permite arbitrariul în aplicarea normei”, este de părere Klaus Iohannis.
Textul complet al sesizării de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996: