Mănâncă muzică pe pâine de trei generații. E unul dintre cei mai talentați și promițători artiști ai generației sale. E în atenția mai multor filarmonici din țară. Acum, Ion Lianu Popa – 16 ani, clasa a XI-a, Liceul de Arta Oradea, Bihor, Locul I la Olimpiada Nationala de Interpretare, clasele IX-XII, Alba-Iulia! În 2022 a luat singurul premiu I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală
<Felicitari, minunea noastra, pentru acest rezultat formidabil, reusit intr-o Saptamana atat de Mare! Multumiri din toata inima dlui profesor Puiu Calinescu pentru exceptionala pregatire si daruirea nepretuita! Multumiri deosebite distinsei doamne profesoare corepetitor Cristina Toader, Dr. al Academia de Muzica “Gheorghe Dima”!>, a transmis mama artistului, Oana Lianu.
Ion Pop Lianu început să studieze pian şi canto – muzică ușoară de la 6 ani și jumătate. Pe lângă spectacole și concerte, Ionică are în palmares trofee și diplome câștigate de-a lungul anilor la concursuri zonale şi naționale de muzică ușoară și pian. Începând cu clasa a V-a, de la 9 ani, clarinetul a devenit instrumentul său principal, pregătindu-se în particular cu prof. Puiu Călinescu, șef partidă clarinet în cadrul orchestrei simfonice a Filarminicii de Stat din Oradea. În august 2018, a fost invitat să susţină un recital vocal-instrumental într-un concert organizat de către Asociaţia Tradicious la Centre for culture arts media and education din Toronto, Canada, iar in Octombrie 2019 a susţinut un recital vocal-instrumental la Hanau, Germania, la invitaţia Şcolii de Muzică Modus Vivendi.
În anii 2018 şi 2019, a fost olimpic la faza pe țară a Olimpiadei Naționale de Interpretare instrumentală, clarinet. În August 2019 a susţinut un recital în cadrul Academiei de vară a Festivalului de muzică cultă Muzica Kronstadt, la Centrul cultural Reduta din Braşov.
În anul 2020 s-a calificat din nou la faza naţională, dar competiţia nu a mai avut loc din cauza pandemiei. Liceul de Arte din Oradea l-a desemnat în anul şcolar 2020-2021 pe Ion Lianu Popa, atunci elev în clasa a IX-a, reprezentantul liceului în cadrul proiectului naţional propus de Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Ion Lianu Popa este menţionat în Dicţionarul Bihoreni de ieri şi de azi, apărut în martie 2021, sub redactarea profesorului Constantin Butişcă, fiind “unul dintre cei mai talentaţi tineri ai generaţiei sale”. În august 2021 Ion Lianu Popa a avut o colaborare de excepţie cu Orchestra Junior a Centrului cultural Tinerimea română din Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional Enescu şi muzica lumii de la Sinaia, la finalul căreia a cântat în gala de final. De asemenea a susţinut un recital vocal-instrumental în cadrul evenimentului organizat în localitatea Novaci (jud. Gorj) pentru comemorarea ultimului zbor al Eroului căpitan aviator al Războiului de Întregire Națională, Vasile Craiu, considerat primul as al aviației românești de vânătoare.
Anul 2022 debutează cu susținerea mai multor recitaluri de muzică clasică și poezie în calitate de solist instrumentist – clarinet, recitator, dar și de dirijor al corului clasei a X-A a Liceului de Arte, demonstrând astfel și calități dirijorale. Spectacolele au fost prilejuite de aniversarea Zilei Mihai Eminescu – Ziua Culturii Naţionale și de Concursul Județean de poezie de la Muzeul Iosif Vulcan și Liceul de Arte din Oradea. În luna februarie, a obținut Premiul I la Concursul de pian complementar Carl Czerny de la Liceul de Arte din Oradea, iar în luna martie a câștigat la clarinet Trofeul Gala laureaților la Concursul Național de Interpretare J.S. Bach de la Cluj-Napoca. De asemenea, s-a calificat pentru al patrulea an consecutiv la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, muzică cultă-clarinet, cu locul I la etapa pe școală. Tot în luna martie, Ionică a participat, în calitate de solist vocal de muzică ușoară și corist în corul liceului, la evenimentul-spectacol Beatles, desfășurat la Liceul de Arte din Oradea. În luna aprilie, a obținut locul I pe țară la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală de la Timișoara, la clasele IX-XII, acesta fiind de altfel singurul premiu I acordat, susținând și un recital în Gala Laureaților.