De atunci aduce alinare și bucurie acolo unde e prezent. Acolo unde PS Episcopul Virgil Bercea e prezentă e pace în suflete, acolo e Duhul lui Dumnezeu.
<Astazi, in zi de dubla sărbătoare, aniversarea hirotonirii preotesti (41 de ani) si ziua de nastere, doresc sa-i multumesc unui om special pentru tot ce face pentru oameni.
Ii sunt aproape Preasfintitului de cativa ani buni de zile si ii multumesc pentru tot ce ma invata si-mi transmite zilnic.
41 de ani de neintrerupta rugaciune, de Sfinte Liturghii celebrate pentru poporul lui Dumnezeu, in genunchi, ascuns, liber, in Catedralele mari ale lumii si in Bisericile din tara, in care a indemnat cu timp si fara timp: „Curaj! Cu Domnul inainte!”
Episcopul tinerilor, episcopul intre oameni, episcopul caruia ii place sa planteze flori pentru a arata tuturor “cat de mare si minunat este Domnul” , episcopul saracilor, episcopul cel bun.
Ani multi si binecuvantati de Domnul, Preasfintiei Sale Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea!>, a transmis Eugen Ivuț, omul care îi este mereu aproape episcopului Virgil Bercea.
Conform egco.roPreasfinţia sa, Virgil Bercea, fiul lui Simion şi Lucreţia, s-a născut la data de 9 decembrie 1957 în satul Habic, judeţul Mureş.
Şcoala generală, clasele I-VIII, (1964-1972) a urmat-o în satul natal, liceul la Reghin în perioada 1972-1976, apoi a efectuat stagiul militar TR la Sighetul Marmaţiei. În perioada 1977-1981 şi-a continuat studiile la Facultatea de Agronomie din cadrul Institutului Agronomic din Cluj-Napoca. După absolvire a fost repartizat la Staţiunea de Cercetări din Târgu Mureş, unde a lucrat ca cercetător până în anul 1990.
În timpul perioadei universitare de la Cluj a studiat clandestin teologia, fiind apoi sfinţit preot, tot clandestin, la 9 decembrie 1982, de către IPS Alexandru Todea. Ca şi preot a desfăşurat o activitate pastorală clandestină la Târgu-Mureş şi în zonă.
În perioada 1990-1992 a urmat o specializare în Teologie Dogmatică la Universitatea Urbaniana la Roma, încheind cu Licenţa în teologie, „Bisericile particulare şi Biserica Universală în contextul Enciclicii Christi Fideles Laici”.
În 1992 s-a întors în ţară, fiind numit Vicar General la Blaj şi profesor de Teologie Dogmatică la Academia Teologică din Blaj. A fost consacrat episcop la 8 septembrie 1994 şi numit episcop auxiliar de Blaj, iar din 6 noiembrie 1996 este episcop la Oradea, mai întâi „coadituor” al P.S. Vasile Hossu, şi apoi, din 8 iunie 1997, Episcop Eparhial.
În 2003 a primit titlul de Doctor în Teologie după susţinerea lucrării „Il mistero che Unisce lo Spirito Santo alla Chiesa” la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma.