Prof. univ. dr. Igor Șarov, rector al Universității de Stat din Moldova, lansează, la Universitatea din Oradea, volumul „Basarabia în istoriografia rusă (1812-1862)”. Evenimentul dedicat tuturor celor pasionați de istorie va avea loc, în Aula Magna a Universității din Oradea, joi – 24 octombrie 2024, de la ora 12:00.
Alături de rectorul universității din Chișinău, cu acest prilej, vor lua cuvântul: prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău – rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. Sorin Șipoș – prorector al Universității din Oradea și prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa – decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRSPSC).
Evenimentul este organizat de Universitatea din Oradea și FIRISPSC, în parteneriat cu Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, Muzeul Țării Crișurilor și Universitatea de Stat din Moldova, cu sprijinul organizațiilor studențești din universitatea orădeană.
„Lucrarea domnului prof. Igor Șarov este o lucrare tradițională dar și modernă. Din punct de vedere metodologic, cartea abordează teme moderne de cercetare, mai precis imaginea românilor din Basarabia în relatările administrației țariste, dar și a intelectualilor ruși care au călătorit în provincia moldovenească ocupată, în mod samavolnic, în anul 1812. De aceea autorul încearcă să reconstituie imaginea românilor de curând integrați în Imperiul Țarist, în malaxorul societății rusești. În general, autoritățile țariste văd politica din Basarabia ca fiind una civilizatoare printre români, așa cum o văd în toate provinciile de curând cucerite și integrate. Realitatea era însă cu totul alta, fapt care este adeverit de autor printr-o analiză critică a surselor documentare și îndeosebi a lucrărilor de istoriografie publicate în Rusia, care mistifică adevărul istoric”, consideră istoricul prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea.