Universitatea din Oradea a găzduit joi, 27 iunie 2024, lansarea volumului „Între război și pace”, al celui care a fost matematicianul, diplomatul, eseistul și profesorul Mircea Malița. La evenimentul desfășurat în Aula Magna, au fost prezente, împreună cu câteva sute de persoane, și cele două fiice ale eminentului orădean, Mihaela și Mioara Malița.
Șirul alocuțiunilor a fost deschis de însuși rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, cel care a evocat bunele relații pe care Mircea Malița le-a avut cu învățământul superior orădean. „Mircea Malița a fost unul dintre miniștrii Educației de care trebuie să ne amintim. Îi datorăm înființarea, la Oradea, a Institutului Pedagogic și, ani mai târziu, sprijinul constant și cursurile pe care le-a susținut la Universitatea din Oradea”, a spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.
Vorbind despre volumul „Între război și pace”, conf. univ. dr. Eduard Simion a afirmat că acesta se constituie într-o „pledoarie pentru diplomație și pentru importanța relațiilor internaționale (…) Mircea Malița propunând soluții inovatoare pentru realizarea echilibrului de securitate”. Universitarul orădean a remarcat „caracterul minuțios al lucrării (…) efortul intelectual remarcabil, vasta activitate de documentare și logica pragmatică inegalabilă”. Conf. univ. dr. Eduard Simion a mai subliniat și „caracterul extrem de elocvent al volumului, pentru momentul istoric pe care îl trăim astăzi”.
Decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa l-a citat pe Mircea Malița: „Am trăit și am lucrat pentru România, numai pentru România”. În acest context, istoricul orădean a scos în evidență că „Prin tot ceea ce a făcut Mircea Malița, pe multele paliere pe care a activat, a probat această afirmație”. Prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa a anunțat că, printr-un parteneriat între Consiliul Județean Bihor și Muzeul Țării Crișurilor, instituție în fruntea căreia el însuși se află, ilustrul orădean Mircea Maliția va avea, cât de curând, un bust în orașul său de baștină.
Profesorul Dan Dungaciu, președinte al Fundației Universitare a Mării Negre „Mircea Malița”, coautor al volumului și cadru didactic al Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, a vorbit despre academicianul orădean și opera sa.
„Am ținut să facem această lansare de carte în memoria lui Mircea Malița, în orașul său natal și pentru a sensibiliza puțin publicul care este cel mai apropiat de autor, publicul universitar”, a declarat prof. Dan Dungaciu. În opinia celui care a pregătit volumul „Între război și pace”, „Mircea Malița este cel mai ușor de citit și cel mai prodigios autor din domeniul Relațiilor Internaționale pe care l-a avut țara noastră”. Universitarul bucureștean s-a referit și la momentele „când un stat reușește să lovească, în relațiile internaționale, mult peste categoria sa”, subliniind că actualul război din Ucraina ar putea fi, pentru țara noastră, oportunitatea „de a așeza România la Marea Neagră”. „În relațiile internaționale e o tensiune între Ialta și Helsinki. (…) Ce te faci însă, dacă la finalul acestui război, negocierile vor fi de tip Ialta? (…) Să poți să folosești orice oportunitate”, a subliniat prof. Dan Dungaciu, este una din lecțiile pe care diplomatul Mircea Malița ar fi dorit să le reținem.
Profesorul Dungaciu consideră că anvergura viziunii lui Mircea Malița „este de neegalat” și că Institutul Diplomatic al Ministerului de Externe ar trebui să poarte numele diplomatului orădean. „Mircea Malița este, de fiecare dată, prezent să ne reamintească că suntem mai mici decât am putea fi”, a mai declarat prof. Dan Dungaciu.