Laura Codruța Kövesi a scăpat de eventuale sancțiuni în urma acțiunii disciplinare formulată împotriva sa de Inspecția Judiciară. Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, miercuri, ca rămasă fără efect, acțiunea disciplinară în care fosta șefă a DNA, acum procuror european, era acuzată de mai multe abateri, printre care ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei”. Și acțiunea care l-a vizat pe fostul său adjunct, Marius Iacob, a fost respinsă.
În cazul fostei șefe a DNA, acțiunea disciplinară viza:
- „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”,
- ”atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanții altor instituții”
- ”nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”.
La rândul său, Marius Iacob era acuzat de abateri disciplinare, în sensul că „a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declarație de abținere, deși se afla, în mod vădit, în situația de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 și art. 66 Cod procedură penală”.
În cazul procurorului Iacob, CSM a hotărât mai întâi disjungerea cauzei și constituirea unui dosar nou. Ulterior, Secția pentru procurori a discutat noua cauză și a hotărât respingerea acțiunii disciplinare ca neîntemeiată.
În ambele cazuri, hotărârile pot fi atacate cu recurs, în termen de 15 zile, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Comments 1