”Străinul” este primul roman al celebrului romancier și filosof francez Albert Camus. Romanul a fost adaptat pentru marele ecran în 1967, de regizorul Luchino Visconti, într-o producție cu Marcello Mastroianni în rolul principal.
Albert Camus (1913-1960) a fost romancier, dramaturg și filosof francez, născut în Algeria. A absolvit Universitatea din Alger și a fost câțiva ani jurnalist. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost membru al Rezistenței Franceze și editor al publicației clandestine Combat.
După război a colaborat la publicații prestigioase din Franța, fiind una dintre vocile influente ale stângii democrate. Tot în această perioadă a publicat o serie de romane și eseuri filosofice cu impact persistent, printre care ”Străinul” (1942), ”Mitul lui Sisif” (1942), ”Ciuma” (1947), ”Căderea” (1956), ”Exilul și împărăția” (1957). În 1957, la doar 44 de ani, Camus a primit Premiul Nobel pentru Literatură.
”Străinul” – rezumat
La doar câteva luni după ce nu manifestase nici o umbră de sentiment la înmormântarea mamei lui, protagonistul romanului ”Străinul”, Meursault, ucide un arab.
Este momentul când povestea se desparte. Mai întâi ne poartă spre trecut, unde asistăm la viața relativ banală a unui funcționar din Alger: moartea mamei, prietenia cu vecinul Raymond, relația cu o fostă colegă de serviciu, ajutorul dat lui Raymond ca să se razbune pe o iubită presupus infidelă.
De aici însă lucrurile devin tot mai tensionate, căci iubita lui Raymond e algeriană, iar fratele ei îi va urmări pe francezi ca să-i razbune onoarea. Meursault îl întâlnește la un moment dat pe plajă și îl împușcă, într-o clipă de inexplicabilă dezorientare.
Romanul a fost descris în multe feluri: portretul unui sociopat, o critică a societății care nu acceptă în rândurile ei inși aparent lipsiți de orice umanitate sau, dintr-o altă perspectivă, o poveste postcolonială.
Cărți de același autor: ”Ciuma”, ” Mitul lui Sisif”, ” Căderea”, ” Exilul și împărăția”