La școala din Poiana, profesorul de literatura română e învinuit de noile autorități de schimbarea portretului lui Stalin cu cel al lui Eminescu. După un simulacru de proces, Mihai Ulmu, “dușmanul poporului”, ajunge în gulag. Maria Răzesu, fosta lui elevă din anul IV de liceu, îl ajută să evadeze, dar și să-și dea seama de dragostea lor.
O săptămână le-a trebuit soldaților ca să-i găsească. șapte zile au fost de ajuns ca Mihai și Maria să se regăsească. Nestrivită de calvarul gulag-ului, dragostea răzbate prin piatră ca o iarbă cerească. Răzbate, șoptindu-ne că marile iubiri nu încap în temniță niciunde și nicicând.
- Bestseller în România și Republica Moldova cu peste 50,000 de exemplare vândute
- Peste 500 mii de împrumuturi în biblioteci
- Roman tradus în șapte limbi
Despre autor
Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948, în satul Codreni, Cimișlia. A fost un scriitor, istoric literar, membru de onoare al Academiei Române din 2003 și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (2012). Este autor a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri.
În calitate de redactor-șef al săptămânalului “Literatura și Arta” editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor ’80. În perioada de glorie, săptămânalul “Literatura și Arta” avea un tiraj de peste 260.000 de exemplare.
A fost distins cu numeroase premii, printre care “Opera Omnia” al USM. Este laureat al Ordinului Steaua României cu gradul de Comandor (2000) “pentru remarcabila sa operă poetică şi implicarea sa în redeşteptarea spiritualităţii româneşti”.
Pe 9 martie 2021, Nicolae Dabija este internat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, fiind diagnosticat cu COVID-19, iar trei zile mai târziu, pe 12 martie, decedează. A fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău.
Recenzii
“Nicolae Dabija găsește uneltele literare potrivite ca să poată schimbă beznă în lumina. Scenele sunt foarte expresive. Romanul este o carte a îndrăznelii celei mai nobile, a luptei duse contra tuturor nedreptăților lumii. Autorul ne învață cum să înfruntăm legile forțelor brune sau roșii și cum să ne păstrăm demnitatea, chiar și atunci când suntem îngenuncheați.” – Jean-Paul Gavard-Perret, poet și critic literar francez
“Prin acest strălucit debut ca romancier, Nicolae Dabija se dovedește a fi un scriitor total și un model uman. Traducerea acestei cărți în limbi de circulație internațională l-ar aduce, după opinia noastră, în apropierea unui binemeritat Premiu Nobel, ceea ce ar fi o mândrie națională și o dovadă că literatura română nu vine cu firimituri la masă marilor literaturi ale lumii.” – Tudor Nedelcea, editor și istoric literar român
Cărți de același autor
”Ochiul al treilea”, ”Harta noastră care sângeră”, ” Te blestem să te îndrăgostești de mine”