Scris în 2018, de romancierul neozeelandez Heather Morris, romanul prezintă o poveste de dragoste adevărată între doi oameni, prizonieri la Auschwitz. Cartea, care a fost romanul de debut al scriitoarei, a fost scrisă inițial ca scenariu de film. Lui Morris i s-a propus să pună într-un roman povestea lui Lale Sokolov de către un prieten comun al ei și al fiului lui Lale.
Morris s-a întâlnit cu Lale timp de trei ani, până la moartea acestuia în 2006. I-a ascultat povestea despre timpul petrecut cu Gita la Auschwitz și a luat notițe pentru scenariul ei. În timpul acelor întâlniri, Lale a povestit despre trauma, durerea și vinovăția de supraviețuitor pe care le-a experimentat.
Povestea care se bazează pe întâmplări reale din viața lui Lale Sokolov și a soției sale, Gita Furman, a împărțit lumea. În timp ce unii au crezut în istoria celor doi, alții au fost sceptici cu privire la faptele povestite. Inclusiv Centrul de Cercetare Memorial Auschwitz a adus critici romanului, punând sub semnul întrebării anumite date din carte. Totodată, jurnalistul de investigație Christine Kenneally a numit-o ”negarea Holocaustului”, în sensul că reprezentarea Auschwitz-ului nu a fost realistă.
- 1.000.000 de exemplare ale ”Tatuatorului” au fost vândute în primele 9 luni de la apariție, între ianuarie și septembrie 2018
- A fost desemnat romanul cel mai bine vândut în Marea Britanie și Irlanda în 2018
- A fost bestseller în SUA, Canada, Australia, Africa de Sud, Olanda, Portugalia, Ungaria etc.
- Cartea a fost tradusă în peste 35 de țări
- ”Călătoria Cilkăi” este continuarea bestsellerului ”Tatuatorul de la Auschwitz” și a apărut în 2019.
”Tatuatorul de la Auschwitz” – rezumat
Romanul se bazează pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albăstrui tatuate pe brațele prizonierilor, femei și bărbați deopotrivă. Când lui Lale i se oferă ocazia de a fi tätowierer la Auschwitz, tânărul evreu slovac înțelege că aceasta poate fi șansa lui să supraviețuiască. Asta deși trebuie să-și înțepe până la sânge semenii, act pe care îl resimte ca pe o dureroasă profanare. De la masa la care lucrează, nici nu i se permite să ridice capul spre cei al căror destin îl pecetluiește astfel. Dar într-o zi reușește să surprindă privirea unei tinere al cărei nume îl află în cele din urmă: Gita.
Recenzii:
”Această carte va fi citită și peste 100 de ani.” – Jeffret Archer
”Istoria lui Lale și a Gitei demonstrează că nu există loc pe lume în care iubirea să nu poată învinge.” – Il Mattino
”Un roman vindecător despre dragoste și altruism.” – The Times Literary Supplement
Alte titluri de același autor: ”Călătoria Cilkăi”, ” Povesti despre speranta”