Fredrik Backman este editorialist, blogger și unul dintre cei mai populari scriitori suedezi contemporani. Cărțile sale au fost traduse în peste 35 de limbi. Trăiește la Stockholm, împreună cu soția și cei doi copii ai lor.
Romanul său de debut – ”Un bărbat pe nume Ove” – a cunoscut un succes mondial, iar ecranizarea lui a fost nominalizată la Oscar pentru cel mai bun film străin (2016) și a fost desemnată cea mai bună comedie a anului la Premiile Academiei Europene de Film – 2016.
”Un bărbat pe nume Ove” a cucerit o lume întreagă prin modul irezistibil, plin de umor și tandrețe, în care explorează teme grave precum pierderea, bătrânețea, diversitatea, toleranța, principiile morale, prietenia și speranța. La final, nu aveți cum să nu îl adorați pe Ove.
”Un bărbat pe nume Ove” – rezumat
Ove este cel mai morocănos om pe care vi-l puteți imagina: un bătrân mizantrop căruia îi plac regulile stricte, rutina, lucrurile utile în viață și care n-are răbdare pentru amabilități gratuite cu vecinii. Își divinizează mașina Saab, marca lui de suflet, și judecă oamenii după ce mașină conduc, disprețuind profund, se înțelege, automobilele străine.
Se crede înconjurat de idioți și crede că lumea se duce de râpă cu toți filfizonii cu cabluri albe în urechi, care angajează pe cineva să le schimbe un bec. A fost detronat din funcția de președinte al asociației de proprietari în urma a ceea ce el a numit a fi ”o lovitură de stat”, dar tot el e regele cartierului, pe care îl inspectează nesmintit în creierii dimineții să se asigure că totul este în ordine. Lumea îl considera teribil de urâcios.
Într-o dimineață de noiembrie, însă, tot universul și planurile sale îi sunt date peste cap în cel mai neașteptat mod cu putință, când o iraniancă pe cât de gravidă, pe atât de dezinvoltă, și soțul ei tolomac, împreună cu cele două fetițe ale lor, se mută lângă casa lui și-i turtesc cutia poștală cu o remorcă (deși Ove postase foarte clar peste tot afișe cu ”interzis accesul mașinilor în zona rezidențială”).
Accidentul reprezintă declanșatorul unei serii de întâmplări neverosimil de amuzante și, uneori, perfect înduioșătoare, în care își fac apariția o pisică jigărită și aproape fără coadă și prietenii dintre cele mai improbabile. Toate în fac pe Ove, eternul ursuz supărat pe tehnologia modernă, bătăușul de clovni și ”vecinul infernal”, să (re)învețe să respire aerul unei vieți pe care el însuși o credea pierdută și de care lumea nu-l bănuia în stare pe acest pensionar imposibil.
Recenzii
”Dacă ar exista un premiu pentru «Cea mai fermecătoare carte a anului», acest roman l-ar câștiga fără probleme.” – Booklist
”O să râdeți, o să plângeți și o să simțiți o înțelegere infinită pentru toți ursuzii și morocănoșii din viața dumneavoastră.” – People
“Bunul și bătrânul Ove pare exact genul de om care te face să crezi în continuare în puterea comunităților, a ajutorului dat din omenie și a regulilor de modă veche” – Andreea Chebac
Cărți de același autor: ”Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău”, ”Scandalul”, ”Noi contra voastră”, ”Oameni anxioși”, ”Britt-Marie a fost aici”